Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Α. Τσίπρας: Η ώρα της Αριστεράς να προωθήσει νέα κοινωνικο-πολιτικά αιτήματα

Την διαμόρφωση μιας κοινωνικής συμμαχίας για την ανατροπή υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε ανοιχτή εκδήλωση του «Νέου Αγωνιστή», συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ υπό τον τίτλο «Με τη Δημοκρατική Παράταξη της Αριστεράς στον αγώνα για Εθνική Ανεξαρτησία-Λαϊκή Κυριαρχία-Κοινωνική Απελευθέρωση σήμερα» στην Κοκκινιά.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στην ιστορία της Κοκκινιάς που ,όπως είπε, "κάθε σοκάκι της αναβλύζει Ιστορία, μια ιστορία αγώνων και μαρτυρίου, ιστορία γραμμένη στο μπλόκο".
Ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «Δεν είμαστε εδώ για να αναπολήσουμε ούτε για να προσπαθήσουμε να οικειοποιηθούμε μια διακήρυξη αρχών που δεν ήταν η αφήγηση της δικής μας Αριστεράς.» και εξήγησε ότι παρόλο που η ίδια η διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη αντλεί από το ιδεολογικό, προγραμματικό και αγωνιστικό απόθεμα της ιστορικής Αριστεράς από το ΕΑΜ και την ΕΔΑ τονίζοντας πως «είμαστε εδώ» γιατί μας ενώνει η ισχυρή δέσμευσή μας στη συγκρότηση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης της Αριστεράς που θα κυβερνήσει τον τόπο για να σταματήσει τη λεηλασία του λαού μας.
Ο Α. Τσίπρας σημείωσε ακόμη ότι η διακήρυξη των αρχών της 3ης του Σεπτέμβρη παραμένει ένα κριτικά αξιοποιήσιμο και επίκαιρο προγραμματικό κείμενο αναφοράς, το οποίο, όπως συγκεκριμένα δήλωσε ,αν και ακούγεται παράξενο προέρχεται από το σημερινό ΠΑΣΟΚ.
«Όχι γιατί την εγκατέλειψε.Αυτό είναι δική του, εσωτερική υπόθεση. Αλλά γιατί παρέδωσε το πολιτικό τέκνο της. Την αλλαγή της 18ης Οκτώβρη του ’81. Ως λάφυρο στην τρόικα των δανειστών. Γιατί το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου και του Ευάγγελου Βενιζέλου. Στοχοποιεί και μεθοδικά ξηλώνει μία προς μία τις κοινωνικές κατακτήσεις του ελληνικού λαού στη δεκαετία του ’80. Και αυτό δεν είναι δική του υπόθεση. Αυτό είναι δική μας υπόθεση. Μας αφορά και μας κινητοποιεί όλες και όλους.» δήλωσε συγκεκριμένα.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε έτσι στο ΠΑΣΟΚ για την  «εκκαθάριση εισοδημάτων και κοινωνικών δικαιωμάτων, την μεταφορά εισοδήματος και πλούτου από τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού στην μικρή και άπληστη ολιγαρχία του «λόμπι της χρεοκοπίας»», σε εκείνους τους επιχειρηματικούς κύκλους που όπως δήλωσε «αντιμετώπισαν τη κρίση ως ευκαιρία και το μνημόνιο ως δώρο θεού για να ανατρέψουν τις εργασιακές σχέσεις, για να οικειοποιηθούν δημόσια περιουσία, για να κερδοσκοπήσουν με την χρεοκοπία και τη δυστυχία της πατρίδας μας.»
Αυτούς που σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ «εδωσαν λυσσαλέα μάχη υπέρ του παλιού πολιτικού κόσμου και ιδιαίτερα υπέρ κυρίου Σαμαρά, που τώρα τους ανταποδίδει την προστασία.»
"Μας αφορά όλους η εξαθλίωση των συνταξιούχων – και ιδιαίτερα των χαμηλοσυνταξιούχων. Η εξαθλίωση των μισθωτών – και ιδιαίτερα των χαμηλόμισθων.Η αποδιάρθρωση του παραγωγικού ιστού της χώρας. Με το θάνατο του εμποράκου. Το μαρασμό του αυτοαπασχολούμενου και του μικρομεσαίου επιχειρηματία. Οι αλλεπάλληλες φορολογικές επιδρομές. Ιδιαίτερα στα μεσαία κοινωνικά στρώματα. Με τη μικρή ιδιοκτησία.Και με τα εισοδήματα αξιοπρεπούς διαβίωσης, μέχρι το 2009.Τα νέα μέτρα λιτότητας διαδοχικών φάσεων.» τόνισε ο Α. Τσίπρας και επεσήμανε ότι τα μέτρα θα ξεπεράσουν κατά πολύ τα €11,5 δις και δεν θα είναι τα τελευταία." συμπλήρωσε.
Ο ίδιος δήλωσε ακόμη ότι «η μνημονιακή αφήγηση του σημερινού ΠΑΣΟΚ δεν εμπνέεται από την 3η του Σεπτέμβρη» και πως «ορόσημο του σημερινού ΠΑΣΟΚ είναι η 23η Απριλίου του 2010» που από το ακριτικό Καστελόριζο ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε την παράδοση του λαού και του τόπου στο ΔΝΤ και τους δανειστές.
Έτσι, όπως σημείσωσε στην ομιλία του «η διακήρυξη των αρχών της 3ης του Σεπτέμβρη, όπως και κάθε πολιτική διακήρυξη που ενέπνευσε λαϊκούς αγώνες και σφράγισε την ιστορία του τόπου,  δεν έχει κληρονόμους και δικαιούχους δεν μπορεί να είναι ιδιοκτησία από κληρονομιά οποιουδήποτε» αλλά «είναι κτήμα του ελληνικού λαού.»
Επίσης τόνισε πως έχει φτάσει η ώρα για την Αριστερά και πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να γίνει το μαζικό και λαϊκό αριστερό κίνημα που θα εκφράσει τη θέληση του λαού για κοινωνική αλλαγή.
Σύμφωνα με τον ίδιο, εθνική Ανεξαρτησία σημαίνει:«άρση των δεσμεύσεων που απορρέουν από τις δανειακές συμβάσεις» ενώ η επικαιρότητα της Λαϊκής Κυριαρχίας είναι «αυτονόητη, όταν βιώνουμε την αποδυνάμωσή της.»
«Το αίτημα της Κοινωνικής Απελευθέρωσης αναδύεται αυτούσιο. Οι βαθιές συνέπειες των Μνημονίων φέρνουν σήμερα στο επίκεντρο, όσο ποτέ άλλοτε από το ’74, το αίτημα για κοινωνική απελευθέρωση και αλλαγή.» δήλωσε ακόμη ο Α. Τσίπρας για να καταλήξει ότι είναι επιβεβλημένη η προάσπιση της Δημοκρατικής Διαδικασίας.
«Η Αριστερά ήταν πάντα εκείνη η πολιτική δύναμη που αγωνίζεται για τη διεύρυνση και την εδραίωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων.Τώρα που η αγοραία λογική στη διαχείριση της κρίσης απειλεί το δημοκρατικό κεκτημένο.Τώρα είναι ξανά η ώρα της Αριστεράς. Για να υπερασπιστεί κατακτήσεις δεκαετιών. Και να προωθήσει νέα κοινωνικά και πολιτικά αιτήματα.» κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου