Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Λιβάνης, ο Λαλιώτης και η νέα πορεία της "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ"

Όταν πανέξυπνη Γιώτα Λιβάνη, αδελφή του Ηλία, είχε διαβάσει σε μια διεθνή έκθεση βιβλίου στο Παρίσι, τον «Κώδικα Ντα Βίντσι» δεν δίστασε να πάρει-από τους πρώτους εκδοτικούς οίκους στην Ευρώπη-τα δικαιώματα του βιβλίου για την Ελλάδα.

Η κίνησή της θα έσπαγε τα ταμεία και μαζί με την είσοδο των εκδόσεων Λιβάνη στο Χρηματιστήριο θα επέτρεπε στους εκδότες να ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον. Άλλωστε από το μικρό βιβλιοπωλείο της Σόλωνος είχαν μεταφερθεί στο νεοκλασσικό που τους φιλοξενεί σήμερα, λίγες δεκάδες μέτρα από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ με το οποίο υπάρχουν «οικογενειακοί» δεσμοί. 
Στον 4ο όροφο του κτιρίου εργάζεται αθόρυβα ο πρώην γραμματέας και ιστορικό στέλεχος του κινήματος Κώστας Λαλιώτης.
Το αντικείμενο του Κώστα δεν μπορεί να είναι άλλο από αυτό του συμβούλου ανάπτυξης της επιχείρησης. 
Και είναι αλήθεια πως εάν δεν ενέσκηπτε η κρίση τα παιδιά του Αντώνη Λιβάνη, θα μπορούσαν να υπερηφανεύονται ότι πήραν από τον πατέρα τους το θαυμαστό ένστικτο πολιτικής επιβίωσης που του επέτρεψε για δεκαετίες ολόκληρες να είναι δίπλα σ΄ ένα διαρκώς φλεγόμενο τζάκι-τον Ανδρέα-χωρίς να καεί.
Η οικονομική κρίση και η επέλαση του διαδικτύου γονάτισαν τα τελευταία χρόνια το χώρο του βιβλίου. Οι πωλήσεις πέφτουν κατακόρυφα και πολλοί μικροί εκδοτικοί οίκοι δεν αντέχουν και κλείνουν. 
Οι εκδόσεις Λιβάνη βλέποντας το τοπίο να αλλάζει θα προχωρούσαν στην έκδοση ενός πολιτικού περιοδικού, των «Επικαίρων». 
Το περιοδικό σε μια δύσκολη εποχή για τα έντυπα έκανε καλές πωλήσεις, ενώ αργότερα ποσοστό του θα περνούσε στον όμιλο Λαυρεντιάδη.
Με την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», οι εκδόσεις «Νέα Σύνορα» αρχικά και «ΛΙΒΑΝΗ» στην συνέχεια, είχαν πολύ καλή σχέση. Ακόμη κι όταν η εφημερίδα ασκούσε σκληρή κριτική στον Ανδρέα Παπανδρέου και στον σύμβουλό του, τα βιβλία των εκδόσεων είχαν πάντα ιδιαίτερη προβολή μέσα από τις σελίδες της. Από την άλλη ο Ηλίας  και η Γιώτα Λιβάνη διατηρούσαν ανέκαθεν πολύ καλές σχέσεις με το δημοσιογραφικό κόσμο. 
Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι τουλάχιστον 5.000 δημοσιογράφοι και πολιτικοί είδαν τις τελευταίες δεκαετίες τα βιβλία τους να κυκλοφορούν από τις εκδόσεις των παιδιών του Αντώνη.
Ακόμη και νέοι και άγνωστοι δημοσιογράφοι  που στην συνέχεια θα έκαναν εντυπωσιακή καριέρα-όπως για παράδειγμα ο Φώτης Γεωργελές, με το ψευδώνυμο Άρης Σάρτας-ξεκίνησαν με ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε από τα «Νέα Σύνορα».
Με τους περισσότερους πολιτικούς συντάκτες τα παιδιά του Αντώνη Λιβάνη είναι προσωπικοί φίλοι. Όσο για τον μπαμπά διατηρούσε ανέκαθεν κάποιες πολύ στενές φιλίες όπως εκείνη με τον Βαρδή Βαρδινογιάννη και τον Γιώργο Μπόμπολα-ο τελευταίος είναι και καλός φίλος του Κώστα Λαλιώτη. 
Στο σπίτι του Αντώνη Λιβάνη στην Κηφισιά έχουν διεξαχθεί θρυλικά τουρνουά μπιρίμπας.
Η ιδέα εξαγοράς η συμμετοχής στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» πέρασε κατά καιρούς από το μυαλό ουκ ολίγων επιχειρηματιών. Την φλέρταραν η Γιάννα, ο Κόκκαλης, ο Κοπελούζος, οι Γιαννακόπουλοι και πολλοί άλλοι. 
Το να ενδιαφέρεται για την επενέκδοσή της ένας εκδοτικός οίκος ο οποίος ανήκει στα παιδιά του μισού ΠΑΣΟΚ και στον οποίο εργάζεται ο ιστορικός γραμματέας του κινήματος είναι κάτι πολύ φυσιολογικό.
Ο Λιβάνης που γνωρίζει τον δημοσιογραφικό κόσμο σαν την τσέπη του, εύκολα θα επανδρώσει την στελεχιακή ομάδα με έμπειρους και ικανούς δημοσιογράφους. 
Ήδη ακούγονται τα ονόματα δύο-τριών στελεχών τυ ΔΟΛ για την θέση του διευθυντή της εφημερίδας. Κι όλα αυτά χωρίς ακόμη να έχουν προχωρήσει και τελεσφορήσει οι σχετικές συζητήσεις. Αγκάθι αποτελούν κυρίως τα δάνεια της  Alpha Bank  και η σκληρή γραμμή τουΓιάννη Κωστόπουλου απέναντι στην εφημερίδα και στην Μάνια. 
Βέβαια όταν η τράπεζα αρχίσει να συνομιλεί με την οικογένεια Λιβάνη, τον Κώστα Λαλιώτη και με ένα μέρος της σύγχρονης ιστορίας της χώρας, όπου πολιτικοί και τραπεζίτες γνωρίζονται σαν κάλπικες δεκάρες, είναι λογικό οι τόνοι να πέσουν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου