Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΧΡΩΣΤΟΥΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ 555 ΕΚ. ΕΥΡΩ

Χρέος ύψους 555 εκ. ευρώ των τραπεζών προς το Δημόσιο αποκαλύφθηκε στη Βουλή, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, οι τράπεζες χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο το συγκεκριμένο ποσό από την υποχρέωση που είχαν αναλάβει επί υπουργίας Γ. Αλογοσκούφη, να επιστρέψουν σε ρευστό το 10% των εγγυήσεων ύψους 28 δις.

Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για τη διευθέτηση του ζητήματος.

Εντύπωση προκάλεσε επίσης και το γεγονός ότι στην ίδια συνεδρίαση ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Χρήστος Γκόρτσος είπε ότι το χρηματικό ποσό των 50 δις ευρώ θα συμβάλει στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, αλλά δεν είναι αυτό που θα διοχετευτεί στην πραγματική οικονομία.

Όπως υποστήριξε, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έχει ως κύριο στόχο να θωρακίσει την φερεγγυότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και όχι τη ρευστότητα.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κουρέματος των δανείων των ελληνικών νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν πραγματική αδυναμία αποπληρωμής τους, ο κ. Γκόρτσος υπήρξε αρνητικός τονίζοντας ότι όποια διαγραφή χρεών γίνει από τον ιδιωτικό τομέα, θα επιβαρύνει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και άρα το ελληνικό Δημόσιο.

Ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών βρέθηκε και ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Ι. Παπαδάκης, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας ενίσχυσης του τραπεζικού συστήματος.

Σχετικά με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τις δηλώσεις του Γ. Στουρνάρα και του Γ. Προβόπουλου ότι αποτελεί «μη βιώσιμο» τραπεζικό ίδρυμα, ο κ. Παπαδάκης διευκρίνισε ότι σε μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος για όλες τις ελληνικές τράπεζες, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο παρουσίασε «σαφή υστέρηση σε σχέση με τον ανταγωνισμό, στην πλειονότητα των κριτηρίων (παραγωγικότητα, μελλοντική κερδοφορία, ανάγκες ρευστότητας, ευαισθησία στους κινδύνους κ.ά.). Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ανταποκρίθηκε μόνον σε τρία από τα 12 εποπτικά κριτήρια και σε τέσσερα από τα 12 επιχειρηματικά, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι κεφαλαιακές απαιτήσεις που προέκυψαν από το PSI».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου