Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Σε αδιέξοδο γιατροί - φαρμακοποιοί με τον ΕΟΠΥΥ

Σε εκρηκτική κατάσταση βρίσκεται ο τομέας της Υγείας με τους φαρμακοποιούς και τους γιατρούς να δηλώνουν ότι είναι σε πλήρη ρήξη με τον ΕΟΠΥΥ.
«Εμείς θέλουμε εδώ και τώρα λύσεις», δήλωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) Κώστας Λουράντος, υπεραμυνόμενος της απόφασης των φαρμακοποιών να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

«Το μισό δισ. δεν είναι κέρδος των φαρμακοποιών είναι χρήματα που έχουν πάρει οι φαρμακευτικές, τις έχουμε ξοφλήσει. Δεν μπορούμε να πληρώσουμε την εφορία για χρήματα που δεν έχουμε εισπράξει» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΦΣΑ.

Ο κ. Λουράντος κάλεσε ακόμη τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμο Βουδούρη να εφαρμόσουν τη δέσμευσή τους για καταβολή στους ασφαλισμένους κατά προτεραιότητα των χρημάτων από τα φάρμακα που προμηθεύονται.

Παράλληλα, σε ανακοίνωσή του, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) επισημαίνει πως «παρά τις δημόσιες και γραπτές διαβεβαιώσεις τόσο του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ όσο και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, δεν κατεβλήθη ακόμη σε 29 νομούς της χώρας το ποσόν των 67.000.000 ευρώ που οφείλεται για τις συνταγές Μαΐου και έπρεπε να είχαν εξοφληθεί στις 23 Ιουλίου». Προσθέτει μάλιστα πως «το παράλογο της όλης υπόθεσης είναι ότι τα χρήματα υπάρχουν κατατεθειμένα στην Αγροτική Τράπεζα και δεν δίδεται η εντολή εξόφλησης των δικαιούχων».

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γ. Πατούλης εξαπέλυσε προσωπική επίθεση κατά του Γεράσιμου Βουδούρη, τονίζοντας ότι «ξεκίνησε έναν ΕΟΠΥΥ με τηλέφωνα που χρεώνουν τους ασφαλισμένους αλλά χωρίς να κάνει συμβάσεις με τους γιατρούς».

Παράλληλα, ένταση υπήρξε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ και ΕΤΜ έξω από το υπουργείο Υγείας, όπου συνταξιούχοι διαμαρτυρήθηκαν για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τα φάρμακα και ζητώντας δωρεάν υγεία.

Οι συνταξιούχοι έδωσαν νέο ραντεβού στην πλατεία Κοτζιά, όπου το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας των συνταξιοδοτικών ομοσπονδιών ΙΚΑ-ΕΛΤΑ-ΔΗΜΟΣΙΟΥ-ΟΣΕ-ΟΑΕΕ-ΝΑΤ-ΟΤΑ-ΤΑΕ.

«Απαιτούμε να δοθούν τα φάρμακα σε όλους τους δικαιούχους, χωρίς εμπόδια και προϋποθέσεις και όχι να παίζονται παιχνίδια σε βάρος μας με κίνδυνο τη ζωή μας», αναφέρει η Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της.

Στην εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο χώρο της Υγείας παρενέβη και η ΑΔΕΔΥ αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία συνεννοήσεων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στο σύστημα υγείας, με πρώτη συνάντηση τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου