Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Οι προβλέψεις μας για τις εκλογές. Ποιοι θα χορέψουν τελικά τον χορό του Ζαλόγγου

Το eviapost δημοσιεύει και σήμερα την εκτίμηση τoυ για το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής 17 Ιουνίου. Οι τακτικοί αναγνώστες μας θυμούνται την παραμονή των εκλογών της 6ης Μάιου δημοσιεύσαμε την εκτίμηση μας για τις εκλογές εκείνες. Το πόσο μακριά ή κοντά "πέσαμε" με αυτή την ανάρτηση μας μπορείτε να μας κρίνετε.

Η εκτίμηση της 6ης Μαϊου και η σημερινή προήλθαν από μελέτη και επεξεργασία στοιχείων,  που συλλέξαμε απ' τις μυστικές λεγόμενες δημοσκοπήσεις που διενεργούν τα κόμματα αυτές τις μέρες, στοιχεία που προέρχονται σε εμάς  μέσα από τις δικές μας πηγές.
 
Δεν αγνοήσαμε τις δημοσκοπήσεις των προηγούμενων ημερών, ωστόσο προσπαθήσαμε στην εκτίμηση να ρίξουμε το βάρος στα στοιχεία των δημοσκοπήσεων, όπως αυτά συλλέχθηκαν τις τρεις τελευταίες ημέρες μέχρι και χθες Παρασκευή.

Στις εκλογές της 6ης Μαϊου, ως κύριο παράγοντα πήραμε την μάζα εκείνη των ψηφοφόρων που έκλεινα τα τηλέφωνα στις δημοσκοπήσεις και δικαιωθήκαμε στις προβλέψεις μας. 

Σήμερα, ως κύριο μεταβλητό παράγοντα πρέπει να πάρουμε  των πολύ μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που δηλώνουν ότι θ' αποφασίσουν τι θα ψηφίσουν, την Κυριακή και αρκετοί απ' αυτούς μπροστά στην κάλπη. Καθότι ένα μεγάλο ποσοστό δηλώνει ότι είναι διατεθειμένο να ψηφίσει ΝΔ. Η επιλογή αυτή χρίζει πολιτικής ανάλυσης.....

Αυτό φυσικά δυσκολεύει την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, ωστόσο δεν μπορεί να αποπροσανατολίσει απ' το κύριο συμπέρασμα στο οποίο συμφωνούν όλοι οι δημοσκόποι, ότι δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναπτύξει πολλή μεγάλη δυναμική που δείχνει ικανή, πέραν όλων των άλλων,  να αποσπάσει μεγάλο αριθμό αναποφάσιστων και να του δώσει την πρώτη θέση. 

Η Νέα Δημοκρατία φαίνεται πως εξάντλησε νωρίς τα περιθώρια συσπείρωσης και πλησιάζει στην τελική ευθεία χωρίς φρεσκάδα αλλά αντιθέτως με εμφανή τα σημάδια κόπωσης που χαρακτηρίζουν ακόμα και τον δημόσιο λόγο των στελεχών της. Εικόνα που δεν βοηθάει στην άντληση αναποφάσιστων ψηφοφόρων, δηλαδή απ' τη μοναδική διαθέσιμη για τη δεξιά παράταξη, δεξαμενή.

Το ΠΑΣΟΚ δείχνει να συμπιέζεται περισσότερο πέφτοντας μεσοσταθμικά δύο περίπου μονάδες απ' το αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου. Υπάρχουν δημοσκοπήσεις που του δίνουν μονοψήφιο νούμερο, αλλά εκτιμούμε, ότι τελικά θα καταφέρει έστω οριακά, να κατακτήσει διψήφιο ποσοστό, αυτό βέβαια θα κριθεί την Κυριακή αν η κρίσιμη αυτή μάζα ψηφίσει ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ. Η επιλογή που θα υπάρξει,  θα στείλει το ΠΑΣΟΚ πάνω από το 10%  χωρίς όμως να το απειλούν από την τρίτη θέση.

Από εκεί και κάτω όλοι βρίσκονται σχεδόν στο ίδιο επίπεδο. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες παλεύουν να διατηρήσουν όσο μπορούν απ' το ποσοστό της 6ης Μαΐου, χωρίς να μπορούν να "πιάσουν" τον στόχο τους που είναι η τρίτη θέση.

Η  ΔΗΜΑΡ κινείται στα ίδια σχεδόν επίπεδα με πιθανή μείωση του ποσοστού της, λόγω της αύξησης της συμμετοχής στις εκλογές, όπως καταγράφεται.

Αξιοσημείωτη είναι η πτώση του ΚΚΕ που οι μετρήσεις δείχνουν να χάνει, τους μισούς σχεδόν ψηφοφόρους του και θα βεβαιωθεί και αυτή την φορά αυτό που γράψαμε το Μάιο ότι θα είναι ο χαμένος των εκλογών. 
 
Η Χρυσή Αυγή διατηρεί τις δυνάμεις της.

Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να ενημερώσουμε τους αναγνώστες μας, ότι παρά τη διασταύρωση των πληροφοριών και τον έλεγχο για την εγκυρότητα των στοιχείων, η εκτίμηση του αποτελέσματος μεταφέρεται με κάθε επιφύλαξη. 

Εμείς τολμάμε να γράφουμε την εκτίμηση μας ενώ οι εταιρείες δημοσκοπήσεων "πουλάνε" δημοσκοπήσεις με την ασφάλεια τις απαγορευτικής περιόδου. Μια νομοθετική παράμετρος που εξυπηρετεί μόνο αυτές, καθότι μπορούν να πωλούν 15 πριν τις εκλογές νούμερα να διαμορφώνουν τάσεις, στην συνέχεια και κατά την περίοδο των 15 ημερών απαγόρευσης δημοσίευσης να χρησιμοποιούν την μέθοδο της διαρροής και στο τέλος να καλύπτονται πίσω από αυτή την περίοδο και να λένε:

«Ξέρετε πόσα άλλαξα τις 10 τελευταίες μέρες» !!!
Ξέρουμε αν δεν ξέρουμε!!!!

Οι προβλέψεις....


Το ποσοστό του αναμένεται να κυμανθεί
από 30-32% με μεγάλη πιθανότητα μέχρι την Κυριακή να πλησιάσει το 33%+


Το ποσοστό της αναμένεται να κυμανθεί
από 27-29,5%

Α΄Σενάριο Το ποσοστό του αναμένεται να κυμανθεί  από 10,5-12%
Β΄ Σενάριο από 9-10% μη πιθανό

 
Το ποσοστό τους αναμένεται να κυμανθεί
από 6,5-7,5%


 
Το ποσοστό της αναμένεται να κυμανθεί
από 5,5-6,5%



Το ποσοστό του αναμένεται να κυμανθεί
από 5-6%
Το ποσοστό της αναμένεται να κυμανθεί 
από 6-7%

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου