Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Α. Τσίπρας:Η μόνη ρεαλιστική η πρόταση διεξόδου της Αριστεράς

Συνέντευξη στην Αυγή της Κυριακής έδωσε ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Τσίπρας.
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ισπανία τόνισε πως "επιβεβαιώνουν τη θέση που από την πρώτη στιγμή υποστηρίζουμε.
Δηλαδή, ότι η κρίση είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα και ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε μέχρι σήμερα, εκτός από κοινωνικά καταστροφικός είναι και ολοκληρωτικά αναποτελεσματικός."
"Πριν από δύο χρόνια η κρίση συνδεόταν με την υποτιθέμενη τεμπελιά και αντιπαραγωγικότητα των Ελλήνων. Μετά από δύο χρόνια αποτυχίας των Μνημονίων, οι φωνές που λένε ότι απαιτείται αλλαγή πολιτικής για να μην καταρρεύσει το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας, σήμερα πληθαίνουν εντυπωσιακά. Η πρόταση διεξόδου της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, αποδεικνύεται η μόνη ρεαλιστική. Αντιθέτως η στοχοπροσήλωση της Ευρωπαϊκής δεξιάς και σοσιαλδημοκρατίας στα προγράμματα λιτότητας οδηγούν την Ευρωζώνη στα βράχια." προσέθεσε.

"Ο κόσμος έχει εγκαταλείψει τον παραδοσιακό δικομματισμό ενός σάπιου πολιτικού συστήματος και στρέφεται στην Αριστερά. Το μόνο που έχει απομείνει στη Νέα Δημοκρατία και στο ΠΑΣΟΚ είναι η στρατηγική του φόβου: οι απειλές ότι αν έρθει στο προσκήνιο μια κυβέρνηση της Αριστεράς και αμφισβητήσει την ούτως η άλλως αδιέξοδη πολιτική των Μνημονίων, θα επέλθει η συντέλεια του κόσμου. Αλλά ο κόσμος δεν τσιμπάει." τόνισε αναφερόμενος στην ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.
Όσον αφορά τα κόμματα της αριστεράς δήλωσε πως η προεκλογική στάση των δύο κομμάτων δεν είναι ενθαρρυντική και προσέθεσε "Συμπεριφέρονται σαν να μη συνειδητοποιούν αμφότεροι την ιστορική ευκαιρία για την Αριστερά και για το λαϊκό κίνημα στη χώρα μας".
"Η ηγεσία του ΚΚΕ, δυστυχώς, επιλέγει συνειδητά να αφήσει ένα ιστορικό κόμμα για πρώτη φορά έξω από τις ιστορικής διάστασης διεργασίες λαϊκής χειραφέτησης και ειρηνικής ανατροπής, που συμβαίνουν τούτες τις μέρες στη χώρα μας και οδηγούν σε κυβέρνηση αριστεράς για πρώτη φορά μετά τα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης. Αυτό είναι μια βαριά ιστορική ευθύνη." ανέφερε.
"Από την άλλη η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ, θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της και μάλιστα να τις κοινοποιήσει πριν τις εκλογές, γιατί ο κόσμος που την ακολουθεί έχει άλλη οργανωτική και πολιτική κουλτούρα από αυτή των οπαδών του ΚΚΕ. Θέλει να ξέρει τι ρότα χαράζει η ηγεσία. Θα πρέπει, λοιπόν, να αποφασίσουν τι κυβέρνηση θέλουν στις 18 και να το πουν. Γιατί στις 18, μετά από δύο εκλογικές αναμετρήσεις, δε μπορεί να έχουμε μια κυβέρνηση οικουμενικού αχταρμά. Ή θα έχουμε κυβέρνηση Αριστεράς ή κυβέρνηση Μνημονίου." τόνισε.
Τα πρώτα βήματα της κυβέρνησης
Τα πρώτα βήματα της κυβέρνησης επεσήμανε ο Α. Τσίπρας τόνίζοντας "Θα συγκροτήσουμε ένα ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα και θα μειώσουμε στο ελάχιστο δυνατό τις σπατάλες του κρατικού μηχανισμού εξουσίας. Θα καταργήσουμε τις στρατιές συμβούλων στα υπουργία, τους αργόμισθους και χρυσοκάνθαρους της εξουσίας στις ΔΕΚΟ. Θα ξεκινήσουμε συμβολικά το περιουσιολόγιο από όσους θα στελεχώνουν το κυβερνητικό μηχανισμό. Ώστε να είναι σε πλήρη διαφάνεια για συγκρίσεις τα περιουσιακά τους στοιχεία πριν και μετά τη θητεία τους σε κυβερνητικές θέσεις. Θα περικόψουμε στο μισό τους υπουργικούς μισθούς και θα περιορίσουμε στο ελάχιστο δυνατό τις διατιθέμενες σε υπουργούς αστυνομικές δυνάμεις. Από τις πρώτες κιόλας μέρες η κυβέρνηση της Αριστεράς θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή την Απλή αναλογική. Θα καταργήσουμε το νόμο περί ευθύνης υπουργών και θα προχωρήσουμε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κοινές μετοχές μετά δικαιώματος ψήφου στο δημόσιο. Ακολούθως, θα φέρουμε στη Βουλή Εθνικό Σχέδιο Ανόρθωσης που θα αντικαταστήσει το μνημόνιο, θέτοντας τρεις άμεσους στόχους: Την ανακούφιση των θυμάτων της κρίσης, την σταθεροποίηση της οικονομίας, ώστε να αποτρέψουμε μεγαλύτερη επιδείνωση και μεγαλύτερη καταστροφή, και την διαμόρφωση ορατών θετικών προϋποθέσεων για έξοδο από την κρίση."
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου