Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Στην Citibank Ελλάδος υλοποιούν τεστ προσομοίωσης με επιστροφή στην δραχμή, οι Γαλλικές τράπεζες μεταφέρουν καταθέσεις στην Γαλλία και οι διεθνείς τράπεζες τεστάρουν μοντέλα με νέα δραχμή ή νότιο ευρώ. Στον ΟΤΕ οι Γερμανοί μετέφερα όλα τα διαθέσιμα του οργανισμού σε Γερμανικές Τράπεζες στην Γερμανία – Μήπως κάτι δεν πάει καλά;

Περίεργα φαινόμενα βρίσκονται σε εξέλιξη στον τραπεζικό κλάδο που τουλάχιστον προκαλούν ανησυχίες.
Στην Ελλάδα δεν θέλουμε και δεν επιθυμούμε την επιστροφή μας στην δραχμή και ορθά.
Ωστόσο όλοι οι ξένοι προετοιμάζονται υλοποιώντας τεστ προσομοίωσης στο ενδεχόμενο επιστροφής της Ελλάδος στην δραχμή.
Ορισμένα φαινόμενα είναι ανησυχητικά.
Η Citibank Λονδίνου έχει ζητήσει από την Citibank Ελλάδος να εκπονήσει τεστ προσομοίωσης στην περίπτωση που η Ελλάδα επιστρέψει στην νέα δραχμή.
Τα τεστ αυτά υλοποιούνται με στόχο να εξακριβώσουν την προετοιμασία της τράπεζας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και ταυτόχρονα να αξιολογήσουν αντιδράσεις.
Οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες από Barclays έως τις μεγάλες Γαλλικές και Γερμανικές τράπεζες έχουν υλοποιήσει stress tests με πιθανά σενάρια μεταβατικού νομίσματος στην Ελλάδα.
Π.χ. η ICAP ήδη έχει κάνει πολλές δοκιμές στα τεχνικά συστήματα της ώστε να εξακριβώσει το κατά πόσο θα επηρεαστεί από την έλευση ενός νέου….παλαιού νομίσματος.
Οι Γαλλικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα κατά κόρο και εξακολούθηση μεταφέρουν καταθέσεις ελλήνων στην Γαλλία με το πρόσχημα της μεγαλύτερης ασφάλειας.
Όλα αυτά τι δείχνουν; Ότι κάτι δεν πάει καλά ότι ακόμη και όλες αυτές οι κινήσεις να λειτουργούν απλά και μόνο ως προληπτικός μηχανισμός το βέβαιο είναι ότι η κατάσταση πλέον έχει καταστεί πολύ σοβαρή.
Όταν μια τράπεζα έστω και προληπτικά προετοιμάζεται για επιστροφή της Ελλάδος στην νέα δραχμή το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν θα επενδύσει ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο. 
Ενώ στον ΟΤΕ οι Γερμανοί μετέφερα τα κεφαλαιακά διαθέσιμα του οργανισμού σε Γερμανικές τράπεζες στην Γερμανία. Χωρίς να υπάρξει αντίδραση ή veto που πηγάζει 'αν πηγάζει;' από την συμφωνία πώλησης του οργανισμού από το Υπουργείο Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου