Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής 9/12 θα είναι εξοντωτικές για την Ελλάδα – Θα ανοίξουν έμμεσα την πόρτα της εξόδου από το ευρώ – Διεργασίες ώστε να τεθούν ρήτρες συλλογικής δράσης, δηλαδή υποχρεωτική και επίσημη χρεοκοπία….

Η Σύνοδος Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου θα επιφυλάσσει κεκαλλυμένες δυσάρεστες εκπλήξεις για την Ελλάδα. Με βάση τελευταίες συγκλίνουσες πληροφορίες δύο θα είναι οι άξονες της πολιτικής που θα ακολουθηθούν.
Ο πρώτος,  ο σημαντικός και ουσιαστικός ο περιορισμός της ελληνικής κρίσης χρέους. Η προστασία της ευρωζώνης από τον διαβρωτικό ιό της κρίσης.

Ο δεύτερος λόγος η χρονική παράταση ίσως η τελευταία που θα δοθεί προς την Ελλάδα για την παραμονή της στο ευρώ.
Με βάση πληροφορίες η σύνοδος κορυφής θα ανοίξει έμμεσα την πόρτα της εξόδου από το ευρώ για την Ελλάδα υπό μια νέα διαδικασία που θα τεθεί στο τραπέζι.
Δεν θα υπάρχει αναφορά για έξοδο χώρας από το ευρώ.
Όμως μετά βεβαιότητας δημιουργούν ένα νέο εξοντωτικό πλαίσιο με βάση το οποίο θα υποχρεωθούν όλες οι χώρες να εναρμονιστούν και το πλαίσιο αυτό θα σχετίζεται με την δομή των προϋπολογισμών.
Δηλαδή θα είναι τόσο αυστηρό το πλαίσιο λειτουργίας της ευρωζώνης που ορισμένες χώρες και σίγουρα μεταξύ αυτών και η Ελλάδα θα αξιολογήσουν πολλές φορές αν αξίζει να παραμένουν εντός ή εκτός ευρώ.
Προφανώς και οι αποφάσεις για την τιθάσευση της κρίσης είναι σημαντικές και η Σύνοδος Κορυφής θα ανακοινώσει μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση. Τα μέτρα αυτά θα αντιμετωπιστούν θετικά αλλά ειδικά για την Ελλάδα, πίσω από τις γραμμές και τις εύστοχες και περίτεχνες αναφορές θα κρύβεται ένας Γολγοθάς.
Το σκηνικό εξόδου χώρας από το ευρώ στήνεται και το ζητούμενο είναι αν η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να διαδραματίσει τον κομπάρσο ή τον θετικό πρωταγωνιστή αν μπορεί να διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο ή θα αποδειχθεί το μοιραίο πρόσωπο.

Το PSI+ το haircut 50% και τα σενάρια για τις ρήτρες συλλογικής δράσης….


Είναι ξεκάθαρο ότι το PSI+ με το haircut 50% δεν εκτυλίσσεται θετικά.

Οι αντιδράσεις είναι πολλές και οι προσπάθειες για σαμποτάζ ακόμη περισσότερες.
Ωστόσο αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι η Γερμανία δεν υπαναχωρεί ζητάει και επιβάλλει την συμμετοχή των ιδιωτών στην αναδιάταξη του ελληνικού χρέους λέγοντας ότι αυτό που θα συμβεί στην Ελλάδα είναι μεμονωμένο γεγονός.
Η ΕΕ ανησυχεί μήπως το haircut το ζηλέψουν και υιοθετήσουν και άλλες προβληματικές χώρες.
Αν ο ιός του haircut μεταδοθεί  ένα είναι βέβαιο το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης θα καταρρεύσει.
Η Γερμανία διαβλέποντας ότι το PSI+ δεν προχωράει προσπαθεί για πρώτη φορά και με μεγάλο ρίσκο να επιβάλλει της ρήτρες συλλογικής δράσης.
Με βάση αυτές τις ρήτρες αν στο haircut έχουν συμμετάσχει εθελοντικά το 60% των τραπεζών το υπόλοιπο 40% θα υποχρεωθεί να συμμετάσχει στο πλαίσιο ενεργοποίησης ρητρών συλλογικής δράσης δηλαδή και οι αντιδρώντες να ακολουθήσουν την πλειοψηφία.
Η ουσία είναι όμως ότι αν υπάρξει ενεργοποίηση συλλογικής δράσης θα υπάρξει και επίσημη χρεοκοπία της Ελλάδος.
Πολλοί θα σπεύσουν να αναφέρουν ότι η Ευρώπη δεν θα αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει, η ΕΕ δεν έχει προβλέψει έξοδο χώρας από το ευρώ, δεν προβλέπεται νομικά έξοδος χώρας από το ευρώ.
Όμως η ΕΕ μπορεί νομικά να στηρίξει την επίσημη χρεοκοπίας της Ελλάδος.
Το γεγονός ότι θέλουν να παρουσιάσουν την Ελλάδα ως μεμονωμένο γεγονός αυτό προδικάζει.
Και μια σημαντική υποσημείωση. Το haircut 50% που έχει επιλεγεί για την Ελλάδα ως λύση απομείωσης του χρέους θα καταλήξει μέσα στο επόμενο 5μηνο στο 75% με 80%.

Πέτρος Λεωτσάκος

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου