Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Το ΠΑΣΟΚ πάει στον πάτο - Ιστορικά υψηλά για την αριστερά

Ή Αλλιώς ΠΑΣΟΚ: Ποιό χαμηλά ποιό χαμηλά!!!
Προβάδισμα 12 και πλέον μονάδων 29,3% έναντι 17,1% (με αναγωγή στα έγκυρα, η μέτρηση έγινε με κάλπη) καταγράφει και η Metron Analysis
Η διαφορά παγιώνεται σε διψήφιο νούμερα και το ΠΑΣΟΚ να μη διασώζεται από την Κυβέρνηση Παπαδήμου, η οποία  πλέον δεν απολαμβάνει της έγκρισης των πρώτων ημερών. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός όμως απολαμβάνει υψηλής δημοτικότητας.
Αναλυτικά χωρίς αναγωγή: Σημαντική περαιτέρω πτώση 5,2 ποσοστιαίων μονάδων καταγράφεται στην πρόθεση ψήφου για το ΠΑΣΟΚ το οποίο κινείται σήμερα στο 11,0% από το16,2% του Ιουλίου. 
Η πρόθεση ψήφου για τη ΝΔ παραμένει αμετάβλητη και κινείται στο 18,8%από το 19,0% του Ιουλίου. 
Ακολουθεί το ΚΚΕ με 8,7% από 7,0% τον Ιούλιο, 
ο ΣΥΡΙΖΑ με 6,9%από 5,3%,
ο ΛΑΟΣ με 5,9% από 5,8%, και 
οι Οικολόγοι-Πράσινοι, με 3,7% από 2,6%
Από τα νεότευκτα κόμματα, η Δημοκρατική Αριστερά με 3,8% από 1,6% καταγράφει τη μεγαλύτερη άνοδοενώ η Δημοκρατική Συμμαχία και το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών μένουν εκτός Βουλής στο 1,6%,
Ο χώρος της αποστασιοποίησης και των αναποφάσιστων από το 36,7% τον Ιούλιο τώρα κινείται στο 35,6%. Η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ σημειώνει νέα σημαντική πτώση (στο 28,4% από 42,2%) ενώ και η συσπείρωση της ΝΔ παραμένει σταθερή από το 58,9% στο 57,8%. Η εικόνα των συσπειρώσεων (ειδικά του ΠΑΣΟΚ) σε περίοδο σχεδόν προεκλογική είναι πρωτόγνωρα χαμηλή. Η συσπείρωση του ΚΚΕ είναι η μόνη που συνεχίζει να κινείται σε κάπως υψηλά επίπεδα, ωστόσο η πρόθεση ψήφου προς το ΚΚΕ αυξάνεται λόγω της αύξησης των εισροών του κυρίως από το ΠΑΣΟΚ (7,2%).
Μειώνονται οι εισροές του ΛΑΟΣ από το χώρο της ΝΔ (στο 4,7% από το 6,3%) και η δημοφιλία του Καρατζαφέρη πέφτει κατά 10 μονάδες. Η άνοδος που σημειώνει η πρόθεση ψήφου του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται κυρίως στην αύξηση των εισροών του από το χώρο του ΠΑΣΟΚ (6,0% από 4,4%).Τέλος, η σημαντική άνοδος της Δημοκρατικής Αριστεράς, οφείλεται κατεξοχήν στις εισροές από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες από το 1,6% του Ιουλίου, καταγράφονται τώρα στο 8,0%.
Ο Αντώνης Σαμαράς, θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός από το 15,6% ενώ η στην παράσταση νίκης , η σημαντική ανατροπή που σημειώθηκε τον Ιούλιο υπέρ της ΝΔ διατηρείται και διευρύνεται (53,8% από 37,6%).

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ κινείται στο 53,8% (από 37,6%) έναντι ποσοστού 7,7% (από 20,4%) για το ΠΑΣΟΚ.
Μέσα σε ένα κλίμα απόλυτης απαξίωσης του πολιτικού συστήματος και γιγάντωσης του αισθήματος ανασφάλειας που «γεννά» το διεθνές οικονομικό περιβάλλον και η στάση της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι στην Ελλάδα, η Νέα Δημοκρατία «αντιστέκεται»: διατηρεί το ποσοστό της απέναντι σε ένα ΠΑΣΟΚ που παρουσιάζει πραγματική κατάρρευση σε όλους τους δείκτες χωρίς καμία ένδειξη ανάκαμψης.
 
Στα λοιπά ερωτήματα σχεδόν όλοι οι Έλληνες θεωρούν ότι η χώρα βαδίζει σε λάθος δρόμο, πάνω από 60% θεωρεί πιθανή τη χρεοκοπία ενώ στην πλειοψηφία τους είναι  δυσαρεστημένοι από τη ζωή. Η τριτοβάθμια εκπαίδευση και κυρίως το μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα άνω των 2.000 ευρώ, αυξάνει την αισιοδοξία.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το εύρημα ότι ένας στους τέσσερις αρνείται να αυτοτοποθετηθεί πολιτικά πάνω στην κλίμακα αριστερά-δεξιά, μη εκφραζόμενοι από την επί δεκαετίες στερεοτυπική ταυτοποίηση των ψηφοφόρων.
Καταγράφεται τέλος μια περαιτέρω μετατόπιση του ΠΑΣΟΚ προς τα δεξιά στη συνείδηση των ψηφοφόρων, ενώ η ΝΔ κινείται αριστερότερα (!!!) σε  σύγκριση με προηγούμενες έρευνες.
Μ.Ο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου