Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Η Άρια Αγάτσα για τον Προϋπολογισμό της νέας κυβέρνησης: «Να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων...»

Δελτίο Τύπου
Η Βουλευτής Βοιωτίας κυρία Αριάδνη Αγάτσα μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του έτους 2012 καλώντας όλους σ’ αυτή την κρίσιμη καμπή της Ελλάδας  «Να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων…».
Μεταξύ άλλων η κυρία Αγάτσα επισήμανε «Ο Προϋπολογισμός …θα αποτελέσει το εργαλείο ώστε η χώρα να ξεπεράσει τα προβλήματα της και να αντέξει, να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο. Οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν τα τελευταία χρόνια, μας στερούν σήμερα τη δυνατότητα να μιλάμε για ευχάριστες καταστάσεις… Ο υπό ψήφιση προϋπολογισμός στοχεύει πρώτιστα στην διατήρηση της ελπίδας… Για πρώτη φορά λαμβάνονται μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής… Είναι η αρχή να σταθούμε και πάλι στα πόδια μας  και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις όχι μόνο της παραμονής μας δίπλα στους εταίρους μας…»
 
Το πλήρες κείμενο της ομιλίας της κυρίας Αριάδνης Αγάτσα έχει ως εξής:
 
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
καλούμαστε να τοποθετηθούμε επί του προϋπολογισμού του έτους 2012, να ψηφίσουμε υπέρ ή κατά και ο καθένας σε αυτήν την αίθουσα, τις ιστορικές στιγμές που ζούμε, να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί.
          Δεν πέρασαν παρά μόνο λίγες ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Κυβέρνησης υπό τον κ. Λουκά Παπαδήμο και η Βουλή των Ελλήνων καλείται να κυρώσει τον προϋπολογισμό, την μεγαλύτερη πολιτική πράξη κάθε κυβέρνησης, ο οποίος θα αποτελέσει το εργαλείο ώστε η χώρα να ξεπεράσει τα προβλήματα της και να αντέξει, να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο, το οποίο δεν είναι μόνο Ελληνικό Φαινόμενο. Η οικονομική και πολιτική κρίση είναι ευρωπαϊκή, αλλά είναι και παγκόσμια.
Μακάρι να μπορούσαμε σήμερα όλοι να μιλάμε για ευχάριστα πράγματα. Για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, για μείωση φορολογίας. Δυστυχώς τα λάθη του παρελθόντος, οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν τα τελευταία χρόνια, μας στερούν σήμερα τη δυνατότητα να μιλάμε για ευχάριστες καταστάσεις. Δεν μπορούν όμως να μας στερήσουν και δεν πρέπει να μας στερήσουν το δικαίωμα στην ελπίδα.
Η Ελλάδα πάντως βρέθηκε απροετοίμαστη σ αυτήν την κρίση. Κι έχει ευθύνες το πολιτικό σύστημα  γι αυτό. Διότι δεν υπήρχε το προστατευτικό δίχτυ για την κρίσιμη ώρα.
Ο υπό ψήφιση προϋπολογισμός στοχεύει πρώτιστα στην διατήρηση της ελπίδας. Πρέπει να εφαρμοστούν και να τηρηθούν τα όσα εμπεριέχονται στην συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.
Κι έχει γίνει ως τώρα τιτάνια προσπάθεια καθώς το 2010 το έλλειμμα έπεσε στο 10,6 ,το 2011 στο 9% και με αυτόν τον προϋπολογισμό προβλέπεται να φτάσει στο 5,4% τού ΑΕΠ. Έχουμε χρέος να τη συνεχίσουμε. Έχουμε χρέος να προχωρήσουμε.
Ο παρόν προϋπολογισμός στοχεύει στην ανάπτυξη, στην μείωση του εθνικού χρέους, στην δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων.
Για πρώτη φορά λαμβάνονται μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής τα οποία και υλοποιούνται, αίρεται το τραπεζικό απόρρητο, δημιουργώντας στον πολίτη, στον μισθωτό και συνταξιούχο μία αίσθηση δικαίου, ότι δεν είναι ο μόνος που πληρώνει. Θα πρέπει να γίνουν ωστόσο ακόμα πολλά.
Με την σύμπραξη των πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν την σημερινή κυβέρνηση, έχουμε αποδείξει στους εταίρους μας τόσο ότι υπάρχει σύμπνοια των πολιτικών δυνάμεων προς έναν συγκεκριμένο στόχο, όσο και η πρόθεση της εφαρμογής των δεσμεύσεών μας. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι δεν θα υπερψηφιστεί ο προϋπολογισμός, την στιγμή που ξεπεράσαμε ως κόμματα και πολιτικές δυνάμεις τους δαίμονες που μας κατατρέχουν εδώ και χρόνια και συμφωνήσαμε πανηγυρικά, δημιουργώντας ιστορία για τον τόπο, στον σχηματισμό της σημερινής κυβέρνησης. Με όσα ζητήματα κι αν ανακύπτουν έχουμε κάνει όλοι μια υπέρβαση.
Ο προϋπολογισμός είναι αριθμοί και νούμερα, αλλά είναι κυρίως  άσκηση πολιτικής. Το στοίχημα αυτής της κυβέρνησης και όλων των πολιτικών δυνάμεων είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Δεν υπάρχει άλλη λύση που να δημιουργεί προοπτική για την χώρα και τους πολίτες. Πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί η πτώχευση. Οφείλουμε πάντως σε κάθε περίπτωση να έχουμε πάντα στραμμένη τη ματιά μας στις ασθενέστερες τάξεις. 
Όσοι ανεύθυνα για μικροκομματικούς λόγους προσπαθούν να πείσουν για το αντίθετο, ότι είναι καλύτερη η πτώχευση, από τις θυσίες τις οποίες πρέπει να κάνουμε ως χώρα και ως κοινωνία για την αποφυγή ενός τέτοιου ενδεχομένου, είναι είτε αφελείς είτε ανιστόρητοι. Και στις δύο περιπτώσεις είναι  πολιτικά επικίνδυνοι.           
          Καλώ λοιπόν τους συναδέλφους Βουλευτές να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό. Είναι το μέσον, για να πετύχουμε την παραμονή μας στην Ευρωζώνη. Και όχι μόνο αυτό. Είναι η αρχή να σταθούμε και πάλι στα πόδια μας  και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις όχι μόνο της παραμονής μας δίπλα στους εταίρους μας, αλλά και της ισότιμης συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή οικογένεια.
Σας ευχαριστώ»
 
ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΡΙΑΔΝΗΣ ΑΓΑΤΣΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου