Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Ο .."Δωρεά φίλος" Αθεμπίγιο πήρε 180 χιλιάρικα!

Ομολογία Παπακωνσταντίνου στη Βουλή
Με το ...ευτελές ποσό των 180.000 ευρώ αμείφθηκε ο Ισπανός αρχιτέκτονας Χοσέ Αθεμπίγιο, προκειμένου να εκπονήσει το "master plan" για την ανάπτυξη του Ελληνικού!

Πρόκειται για μια είδηση - βόμβα, που έρχεται, μάλιστα, δια επισήμων χειλέων, αφού σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση Παπανδρέου είχε διαμηνύσει ότι ο Αθεμπίγιο ήταν προσωπικός φίλος του πρωθυπουργού ο οποίος παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες δωρεάν... Τώρα αν το Δωρεά είναι τα 180.000 € εν μέσω κρίσης.
Γιατί δεν μας λένε την αλήθεια,  Από εδώ το "φιλαράκι" μου, θα του δώσω το έργο γιατί έτσι γουστάρω,  με το ποσό Α.  

Το να μας μιλάνε για δωρεά και μετά αποκαλύπτετε ότι το «δωρεά» είναι 180.000 ευρώπουλα τότε στη χώρα του τίποτα……..
Η αποκάλυψη έγινε, λοιπόν, στη Βουλή από τον ίδιο τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος μάλιστα χαρακτήρισε το σχέδιο Αθεμπίγιο ως "ιδιαιτέρως χρήσιμο", χωρίς βεβαίως να αναφέρει ότι αυτό δεν θα ακολουθηθεί υποχρεωτικά από τους ιδιώτες επενδυτές που θα αναλάβουν την ανάπτυξη της περιοχής...

Σχετικά, ο υπουργός γνωστοποίησε ότι την ερχόμενη Πέμπτη ξεκινά η πρώτη φάση του διαγωνισμού για την αξιοποίηση του πρώην διεθνούς αερολιμένα.

Ο ίδιος ανέφερε ότι «Το Ελληνικό είναι 6.300 στρέμματα. Το Central Park είναι μισό σε έκταση. Κάνουμε σαφές στους επενδυτές ότι δεν πρόκειται για μια έκταση ξεκομμένη από την πόλη» εξήγησε ότι «Θα υπάρξει συγκεκριμένος νόμος, που θα έρθει στην Βουλή ώστε με διαφάνεια να ξέρουν όλοι τι πρόκειται να γίνει» και πρόσθεσε πως «Μεθαύριο ξεκινάει η πρώτη διαγωνιστική φάση. Έχουμε το μεγαλύτερο έργο σε αστικό ιστό στην Ευρώπη… Πρέπει να είναι ένας πόλος διεθνούς αναγνώρισης. Δεν έχει καμία σημασία να κανιβαλήσουμε πάνω στον αστικό ιστό».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου πρόσθεσεότι «Στο οικιστικό κομμάτι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πώληση» και πως «Το επομενο διάστημα θα υπάρξει μεγάλη συζήτηση με τους όμορους δήμους για τα οφέλη».

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός είπε ότι υπήρξαν διμερείς επαφές με το Κατάρ και διαγνώστηκε ότι «υπάρχει ενδιαφέρον", επισημαίνοντας ωστόσο ότι «θα υπάρξει ανοιχτή διεθνή διαδικασία

Αποκλειστικά με λεφτά ιδιωτών
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ταμείου αποκρατικοποιήσεων Ιωάννης Κουκιάδης είπε «κινήσαμε ολοταχώς τις διαδικασίες για να βγάλουμε την πρώτη πράξη. Σε δυο μήνες έχουμε την πρόσκληση ενδιαφέροντος και αυτό είναι επιτυχία. Η πρόσκληση που βγαίνει τώρα στον αέρα περιέχει κατευθυντήριες γραμμές. Ο επενδυτής από τη πλευρά του θα κάνει προτάσεις οι όποιες θα εξεταστούν στο τέλος και δεν είναι δεσμευτικές» πρόσθεσε ότι «Στη δεύτερη φάση, κάποιοι θα επιλεγούν από ανεξάρτητη επιτροπή με ίση πρόσβαση. Αυτοί που θα επιλεγούν θα κάνουν σύμβαση εμπιστευτικότητας με το ταμείο. Η τελική επιλογή θα γίνει από επιτροπή εμπειρογνωμόνων με δέσμευση ότι θα αξιοποιήσει το επιχειρησιακό σχέδιο, δέσμευση για την χρηματοδότηση από τον επενδυτή, και θα υπάρχουν ρήτρες…» και τόνισε ότι «Βασική μέριμνα είναι να υπάρχουν αντικειμενικοί όροι και ισότιμοι όροι. Δεν έχει επιλεγεί κανένας επειδή ακούω διάφορα. Θα είναι το αναπτυξιακό έργο της δεκαετίας».

Ο αντιπρόεδρος του ταμείου Κωνσταντίνος Μητρόπουλος σημείωσε πως « Το 50% θα είναι πάρκο. Περισσότερο πράσινο από το Central και Hyde Park. Θα γίνει αποκλειστικά με ιδιωτικά λεφτά. Ζητήσαμε από τις τράπεζες Πειραιώς και Σιτιγκρουπ, να μας αναλύσουν τα 27 μεγάλα έργα που έγιναν διεθνώς και μόνο το 20% είχε κρατική επιχορήγηση. Η διάρκεια κατασκευής από 2015 έως 2022 και αναμένεται να ξοδευτούν άνω των 5 δις. Αναμένεται να δώσει από 7.000 -20000 θέσεις εργασίας».

Να σημειωθεί ότι ο δ.σ. του ταμείου Ανδρέας Ταπρατζής εκτίμησε ότι η όλη διαδικασία «θα κλείσει τέλη Μαρτίου» ενώ ο πρόεδρος του «Ελληνικόν ΑΕ» Σπύρος Πολάλης είπε ότι «Ο επενδυτής όχι μόνο θα υποβάλει την οικονομική προσφορά αλλά θα ορίσει τις χρήσεις και θα σχεδιάσει το έργο… Συγκριτικά έχουμε δυνατότητα να κάνουμε ένα Μονακό, ένα πάρκο και κάτι άλλο. Είναι βασικό να δημιουργήσουμε χώρος για τους πεζούς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου