Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Η Moody's υποβάθμισε τις κυπριακές τράπεζες

Σε τριπλή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Marfin Popular Bank και σε μονή της Κύπρου και της Ελληνικής προχώρησε πριν από λίγο ο Οίκος Αξιολόγησης Moody’s. Η απόφαση του Οίκου δεν αποτελεί έκπληξη αφού ακολούθησε την υποβάθμισης της Κύπρου που ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή.
Τόσο η Κύπρος, όσο και οι τρεις κυπριακές τράπεζες, έχουν τεθεί σε αρνητικό ορίζοντα και δεν αποκλείεται νέα υποβάθμιση τους στις αρχές του 2012. Υπενθυμίζεται οτι μια νέα, ακόμη και μονή υποβάθμιση της Κύπρου, θα κατατάξει τα ομόλογα της στην βαθμίδα του non-investment grade, γνωστά ως junk bond – σκουπίδια.
Ο Οίκος Moody’s για την απόφαση του, επικαλείται την αδυναμία του κράτους να στηρίξει τις τράπεζες σε περίπτωση που αυτές το χρειαστούν. Αναφέρει ότι η επιδεινώσει στον ισολογισμό της κυβέρνησης – που αντικατοπτρίστηκε με την υποβάθμιση της Παρασκευής – υποδεικνύει την περαιτέρω αποδυνάμωση της ικανότητας της χώρας να παράσχει στήριξη στις τράπεζες.

Όσον αφορά την Marfin Popular Bank , η τριπλή υποβάθμιση αποφασίστηκε λόγω της συγκριτικά μεγαλύτερης έκθεσης της σε ελληνικά ομόλογα αλλά και στην ελληνική αγορά γενικότερα. Όπως αναφέρει ο Οίκος λόγω της αύξησης του κουρέματος στα ελληνικά ομόλογα από 21% (απόφαση ιουλίου) σε 50%(απόφαση Οκτωβρίου) η Marfin θα χρειαστεί να αντλήσει 1 δις επιπρόσθετα κεφάλαια. Ενώ δεν αποκλύεται να ακολουθήσει νέα απόφαση για ψηλότερο κούρεμα που θα φέρει την τράπεζα σε ακόμη δυσκολότερη θέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου