Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

You have just been appointed Prime Minister of the Hellenic Republic (Greece),

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Λουκάς Παπαδήμος, ως επισκέπτης καθηγητής στο Harvard την περασμένη Άνοιξη, έθεσε στους φοιτητές τους ένα πρόβλημα που ξεκινούσε κάπως έτσι:

You have just been appointed Prime Minister of the Hellenic Republic (Greece), as part of a coalition government. Most observers believe your country to have already defaulted in all but name. Real GDP is forecast to fall by 5.5 per cent in 2011.

 Αξίζει να διαβάσετε ολόκληρο το δημοσίευμα εδώ
η μετάφραση 
Έχετε μόλις διοριστεί Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας (Ελλάδα), ως μέρος μιας κυβέρνησης συνασπισμού. Οι περισσότεροι παρατηρητές πιστεύουν ότι η χώρα σας για να έχετε ήδη σε κατάσταση αθέτησης σε όλα εκτός από το όνομα. Το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να μειωθεί κατά 5,5 τοις εκατό το 2011. Το ποσοστό ανεργίας είναι 16,6%. Αρκετές μεγάλες διαδηλώσεις έχουν λάβει χώρα στους δρόμους της Αθήνας κατά τους τελευταίους μήνες. Η κυβέρνησή σας είναι μόνο κατ 'όνομα  "εθνικής ενότητας".   Οι Ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν δυσκολίες να παραμένουν σε ρευστή κατάσταση. Το ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα («η τρόικα») προσέφερε στην Ελλάδα ύψους € 130 δισεκατομμύρια bail-out συμφωνία, συμπεριλαμβανομένων των 50% απόσβεση του χρέος που δημοκρατείται από τους πιστωτές, σε αντάλλαγμα για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ορισμένες από τις οποίες βασίζονται στις μεταρρυθμίσεις που οι προκάτοχοί σας απέτυχαν να ολοκληρώσουν πλήρως. Οι άνθρωποι σε όλη την ευρωζώνη - και ο κόσμος - είναι όλο και περισσότερο ανήσυχοι, επίσης, για την Ιταλία, της οποίας 10ετές δημόσιο χρέος είναι γύρω στο 7 % εκατό εν μέσω πολιτικής κρίσης. Η Γαλλία εξακολουθεί να είναι απειλείτε για πιστοληπτική υποβάθμιση του Aaa από τους κορυφαίους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, τα spreads στα γερμανικά ομόλογα έχουν φτάσει σε υψηλά εποχής ευρώ και οι γαλλικές τράπεζες προκαλούν ανησυχία μεταξύ μερικών αναλυτών, λόγω της συμμετοχής τους στο ιταλικού χρέους. Η καγκελάριος της Γερμανίας επιμένει ότι η σημερινή πορεία δράσης είναι ο μόνος τρόπος προς τα εμπρός.

Ερώτηση A: Δέχεστε την τελευταία προσφορά της τρόικας; Γιατί;

Ερώτηση B: Σε πιο μακροπρόθεσμη, πρέπει να προετοιμαστείτε να αποχωρήσει από την ευρωζώνη; Γιατί;  

Αξίζει να διαβάσετε ολόκληρο το δημοσίευμα εδώ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου