Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Γιατί δε μίλησε ο Σαμαράς στη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής

Σκέψεις προκάλεσε στην Κ.Ο. της ΝΔ η επιλογή του Αντώνη Σαμαρά να μην τοποθετηθεί με ομιλία του από κοινοβουλευτικού βήματος κατά τη χθεσινή συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο και να περιοριστεί σε μία δήλωση προσερχόμενος στη Βουλή, αναφορικά με το τραγικό επεισόδιο του θανάτου του 43χρονου διαδηλωτή Δημήτρη Κοτσαρίδη, απευθύνοντας κάλεσμα προς όλους να διατηρήσουν την αυτοσυγκράτηση και την ψυχραιμία τους.
Οι «γαλάζιοι» βουλευτές προσέγγισαν από διαφορετική σκοπιά την απόφαση του Προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεκτιμώντας τα πολιτικά οφέλη
που θα μπορούσε να αποκομίσει από μία τέτοια κίνηση, παράλληλα ωστόσο με τις απώλειες που θα προκαλέσει η απουσία της κυρίαρχης φωνής της ΝΔ από ένα νομοσχέδιο το οποίο συγκέντρωσε σύσσωμα τα πυρά της αντιπολίτευσης και οδήγησε ακόμη έναν βουλευτή στην πόρτα εξόδου του κυβερνώντος κόμματος.

Από νωρίς, στην Συγγρού υπήρξε προβληματισμός ανάμεσα στους επιτελείς του Α. Σαμαρά αναφορικά με το ποια θα ήταν η αποτελεσματικότερη –επικοινωνιακά- επιλογή για τον Πρόεδρο της ΝΔ με την πλάστιγγα πάντως να γέρνει υπέρ της μη τοποθέτησής του. Υπέρ της άποψης αυτής τάχθηκαν τα περισσότερα επιτελικά στελέχη της ΝΔ, θεωρώντας ότι τα επεισόδια στο Σύνταγμα αλλά και η τραγική κατάληξή τους δεν προσφέρονταν για κομματική εκμετάλλευση.

Ως εκ τούτου –παρ’ ό,τι ακόμη και ως αργά το απόγευμα αμφιταλαντεύονταν στην Συγγρού σχετικά με το αν θα πρέπει να μιλήσει ή όχι ο πρόεδρος της ΝΔ- εκτιμήθηκε ότι η στάση της ΝΔ θα έπρεπε να εκφραστεί από κάποιο υψηλόβαθμο στέλεχος. Έτσι, πέραν της αυτονόητης παρέμβασης του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Μ. Κεφαλογιάννη με αφορμή την κόντρα Τσίπρα- Βενιζέλου και τις παρεμβάσεις Πολύδωρα- Πετσάλνικου, σύμφωνα με πληροφορίες του Νewpost.gr, κατόπιν εντολής του κ. Σαμαρά, την ευθύνη εκπροσώπησης της ΝΔ ανέλαβε ο κ. Χρήστος Ζώης (παρ’ ό,τι ο Πρόεδρος της ΝΔ παραβρισκόταν από νωρίς το βράδυ στην αίθουσα της Ολομέλειας, παρακολουθώντας με προσοχή όλους τους ομιλητές).

Η επιλογή αυτή βέβαια, όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε προβληματισμό στην Κ.Ο. της ΝΔ με αντιφατικές θεωρήσεις ως προς την επιλογή της ηγεσίας να μην πάρει τελικώς το λόγο ο Α. Σαμαράς. Μερίδα βουλευτών δεν έκρυβε το σκεπτικισμό της αναφορικά με την επιλογή αυτή θεωρώντας ότι «αφήσαμε να ...πάρει όλο το χαρτί ο Καρατζαφέρης και ο Τσίπρας». Οι μετριοπαθέστεροι των βουλευτών της ΝΔ εκτιμούσαν ότι «ο Σαμαράς σωστά απέφυγε να μπει στο κάδρο της αντιπαράθεσης των υπολοίπων, αφήνοντας τους βουλευτές της ΝΔ να εκφραστούν μέσω της ψήφου τους».

Υπήρχε βέβαια και μια ομάδα όσων υποστηρίζουν ότι «ο Σαμαράς εξέφρασε ως όφειλε την οδύνη του για τα όσα συνέβησαν στην πλατεία Συντάγματος αλλά, από εκεί και πέρα, με το επίπεδο της κοινοβoυλευτικής διαδικασίας να έχει υποβαθμιστεί σε τέτοιο βαθμό, καλώς δε συμμετείχε, στέλνοντας το μήνυμα ότι ως αναμένων να αναλάβει την τύχη του τόπου, δεν έχει κανένα λόγο να αναμιχθεί προσωπικά σε κοκορομαχίες».
newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου