Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Θρυαλλίδα εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ η απόφαση της Συνόδου Κορυφής

 Εκρηκτικό είναι το κλίμα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Το "τελεσίγραφο" της Βάσως Παπανδρέου στον Πρωθυπουργό ότι από τη Δευτέρα θα πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες ήταν μόνο η αρχή. Υπουργοί και βουλευτές αντιμετωπίζουν την όποια απόφαση της Συνόδου Κορυφής την Κυριακή ή την Τετάρτη στη δεύτερη συνεδρίαση των 17 της ευρωζώνης, ως "θρυαλλίδα" εξελίξεων στο εσωτερικό της χώρας.
Οι περισσότεροι εκτιμούν ή πιέζουν την Δευτέρα κιόλας να αναληφθούν πρωτοβουλίες από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.
Ωστόσο διαφέρουν στις εκτιμήσεις για το ποιές πρέπει να είναι οι πρωτοβουλίες αυτές. Οι "παπανδρεϊκοί" βλέπουν την επόμενη ημέρα ως ευκαιρία συγκυβέρνησης με τη ΝΔ ή με άλλα κόμματα (ΛΑΟΣ, ΔΗ.ΑΡΙ) με τον Γιώργο Παπανδρέου να παραμένει πρωθυπουργός.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα ήθελε να τεθεί θέμα ηγεσίας και εν συνεχεία συγκυβέρνησης με τη ΝΔ με τον ίδιο σε ρόλο – κλειδί ωστόσο δεν πρόκειται να χρεωθεί ο ίδιος μια τέτοια κίνηση. Αρκετοί "βενιζελικοί" έχουν προσεγγίσει τους "3" (Λοβέρδο, Διαμαντοπούλου Ραγκούση) τους οποίους επιχειρούν να πείσουν να βγουν μπροστά αναλαμβάνοντας σχετική πρωτοβουλία. Ενώ αρκετοί βουλευτές και πρώην υπουργοί που δεν ανήκουν σε κάποια τάση, έχουν ήδη εκφράσει αρμοδίως την άποψη ότι ο κ. Παπανδρέου πρέπει να παραιτηθεί τώρα "για να μην φύγει τσαλακωμένος πολιτικά". Μάλιστα εκτιμούν ότι ο νυν Πρωθυπουργός πρέπει να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, το οποίο να αναζητήσει έναν νέο εντολοδόχο πρωθυπουργό και να οδηγηθεί ο τόπος σε συγκυβέρνηση, χωρίς εκλογές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και χθες, στο υπουργικό συμβούλιο κορυφαίοι υπουργοί έθεσαν όλον αυτό τον προβληματισμό, εμμέσως πλην σαφώς. «Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο, πρέπει να κάνουμε διαρθρωτικές αλλαγές και να νομιμοποιήσουμε την απόφαση» είπε χαρακτηριστικά ο Χάρης Καστανίδης υπονοοώντας δημοψήφισμα.
Την θέση αντέκρουσε δηκτικά ο υπουργός Άμυνας κ. Πάνος Μπεγλίτης απαντώντας με νόημα: «Πρέπει να αφήσουμε την μεταφυσική αγωνία περί νοιμοποίησης παράταξης". Ενώ επεσήμανε ότι "δεν πρέπει να μιλάμε συνεχώς για επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά για το πως θα επανακεφαλαιοποιήσουμε την παράταξη και τον πρόεδρο". Ζήτησε δε να γίνει "ανοικτή πολιτική συζήτηση από την αμέσως επόμενη ημέρα ,υπό το φως συμπερασμάτων της Κυριακής".
Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι η ιστορία στη χώρα ξαναγράφεται από την αρχή και συμπλήρωσε με νόημα ότι "δεν είναι θέμα μεταξύ ακαταπόνητου εκσυγχρονισμού και συντεχνιών".
Ο κ. Μιλτ. Παπαιωάννου επεσήμανε ότι "όσο περνά ο χρόνος είναι εις βάρος μας" ενώ άφησε εκ νέου αιχμές για τους "3" σημειώνοντας ότι "δεν είναι όλη η κοινωνία συντεχνίες".
Ο Δημήτρης Ρέππας προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να δημιουργείται η εντύπωση στην κοινή γνώμη ότι "την Κυριακή τελειώνουν όλα". Τόνισε δε ότι "κάποια στιγμή θα απευθυνθούμε στο λαό αλλά όχι με το δίλημμα ευρώ ή όχι". Ο κ. Χρυσοχοίδης ειπε πως "δεν πρέπει να έχουμε τον αυτισμό και να λέμε ότι ο κόσμος δεν είναι θυμωμένος".
Εξάλλου, η διαγραφή της Λούκας Κατσέλη μετά την μέχρι τέλους άρνηση να υπερψηφίσει το άρθρο 37 – παρά τις όποιες φραστικές αλλαγές έγιναν – θεωρείται από πολλούς προανάκρουσμα εξελίξεων. Είναι προφανές ότι η πρώην υπουργός επέλεξε συνειδητά τον δρόμο της διαγραφής ελπίζοντας να συνενώσει πλάι της ένα κομμάτι του «κοινωνικού ΠΑΣΟΚ» ενόψει των εξελίξεων της «επόμενης ημέρας». Διατηρεί άλλωστε στενές επαφές με ευρύ δίκτυο «πράσινων» συνδικαλιστών. Με ενδιαφέρον αναμένεται και η τοποθέτηση άλλων «πρωτοκλασάτων» (Παπουτσής, Ρέππας, Χρυσοχοίδης, Καστανίδης, Μπεγλίτης, Σκανδαλίδης) οι οποίοι έχουν ενοχληθεί από την κίνηση των «3» που έγκαιρα έσπευσαν να πάρουν θέση στο εσωκομματικό σκηνικό.
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου