Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Αλλαγές στις αποδείξεις και αναδρομική εφαρμογή αφορολόγητου

Μεγάλες αλλαγές στο σύστημα των αποδείξεων προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ σημείωσε πως η μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2011.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου σχετικά με τις επαφές που είχε στις ΗΠΑ, ο κ. Βενιζέλος τόνισε χαρακτηριστικά πως η μείωση του αφορολογήτου δεν θα συνοδευτεί και από μείωση του αριθμού των αποδείξεων που θα πρέπει να συλλέγουν οι φορολογούμενοι. Αντιθέτως, άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει ενίσχυση του αριθμού των αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώνουν οι πολίτες, πάνω του ορίου του 25% επί του δηλωθέντος εισοδήματος που ισχύει σήμερα. Μάλιστα οι αλλαγές στις αποδείξεις θα ισχύσουν από τα φετινά εισοδήματα.

Μάλιστα, ο υπουργός παρουσιάζοντας ένα μάλλον «τραβηγμένο» παράδειγμα, ανέφερε ότι αν κάποιος έχει εισόδημα 100.000 ευρώ θα πρέπει να εμφανίσει αποδείξεις 60.000 ευρώ και αν έχει εισόδημα 60.000 ευρώ θα πρέπει να προσκομίσει αποδείξεις 30.000 ευρώ, οι οποίες δεν θα συνεπάγονται επιστροφή φόρου.

Σε ότι αφορά το αφορολόγητο και τη μείωσή του στα 5.000 ευρώ, τόνισε πως θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2011, καθώς και ότι θα υπάρξουν προσαρμογές και για άλλες κατηγορίες φορολογουμένων, όπως είναι οι πολύτεκνοι, όσοι είναι άνω των 65 ετών κλπ.

Ο κ. Βενιζέλος συγκεκριμένα έκανε γνωστό ότι το αφορολόγητο στο νέο φορολογικό θα διαμορφωθεί μεταξύ 9.000 – 10.000 ευρώ για νέους έως 30 ετών, για συνταξιούχους άνω των 65 ετών και για άτομα με αναπηρία.

Αναφορικά με το τέλος ακινήτων, ο υπουργός το χαρακτήρισε ασφάλιστρο κινδύνου, επισημαίνοντας ότι «εάν από τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, που ανέρχεται σε 1 τρισ. ευρώ, φορολογούσαμε 10% θα αντλούσαμε 100 δισ. ευρώ».

Σε ό,τι έχει να κάνει με την εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης με το κίνησης, σημείωσε ότι θα τεθεί σε ισχύ από την 15η Οκτωβρίου του 2012, ενώ διευκρίνισε ότι θα ληφθεί ειδική πρόνοια για όσους ζουν σε περιοχές όπου η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης είναι πάνω από το μέσο όρο.

Μισθολόγιο

Έκανε λόγο ακόμα για ανάγκη περικοπής της δημόσιας δαπάνης, επισημαίνοντας πως αυτή αφορά στο 90% μισθούς, συντάξεις και προνοιακά επιδόματα, αφού μόνο το 10% είναι η λειτουργική δαπάνη και αυτή έχει περικοπεί σημαντικά. Εντούτοις, υπογράμμισε ότι το νέο μισθολόγιο (θα τεθεί σε ισχύ κατά πάσα πιθανότητα την 1η Νοεμβρίου) δεν θα πλήξει το 80% των δημοσίων υπαλλήλων.

Όσον αφορά τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, σημείωσε πως «δεν μπορεί κανείς να μην πει ότι στους 900.000 δημοσίους υπαλλήλους δεν υπάρχει ένα 3% που πλεονάζει». Διαβεβαίωσε, δε, πως «όλα θα γίνουν με απόλυτα διαφανή τρόπο. Ο δημόσιος υπάλληλος που εργάζεται έντιμα δεν έχει τίποτα να φοβηθεί».

«Πρέπει να αποκαταστήσουμε την εικόνα μας»

Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα επισφαλές περιβάλλον διεθνώς, αλλά πρέπει να αποκαταστήσουμε την εικόνα μας, υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος, διαβεβαίωσε ότι η έκτη δόση θα καταβληθεί εγκαίρως, ενώ διέψευσε εκ νέου τα σενάρια για αλλαγές στην συμφωνία της 21ης Ιουλίου. «Τα σενάρια χρεοκοπίας είναι επιβλαβή. Η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει τίποτα μεμονωμένο και επισφαλές», σημείωσε.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η χώρα μας μπορεί να έχει πολλά προβλήματα – αναφέρθηκε στο χρέος, τα ελλείμματα και την αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση - ωστόσο ανέφερε ότι είναι άδικο να μην αναγνωρίζεται η προσπάθεια που έχουν καταβάλει οι Έλληνες πολίτες τα δύο τελευταία χρόνια.

«Το μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη ρευστότητας, οι αρνητικοί ρυθμοί πιστωτικής επέκτασης. Η Ελλάδα εφαρμόζει ένα εντυπωσιακά σκληρό και γρήγορο πρόγραμμα προσαρμογής», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε, δε, ότι η κυβέρνηση πήρε δύσκολες αποφάσεις και υπογράμμισε ότι το κυβερνητικό επιτελείο γνωρίζει «τι τραβάνε οι Έλληνες πολίτες».

Αισιοδοξία για τον PSI

Σε σχέση με το PSI αρνήθηκε να αποκαλύψει σε ποιο ύψος ανέρχεται η συμμετοχή των ιδιωτών, αλλά χαρακτήρισε πολύ ενθαρρυντικά τα στοιχεία.

Ανέφερε ακόμα ότι το πρωτογενές έλλειμμα θα κλείσει στο τέλος του 2011 στα 2 δισ. ευρώ, πραγματοποιώντας μια προσαρμογή 22 δισ. ευρώ μέσα σε διάστημα δυο χρόνων.

«Άδικο το Μνημόνιο»

Παράλληλα, ο υπουργός υπογράμμισε ότι «οι όροι του Μνημονίου είναι άδικοι και θα παραμείνουν άδικοι, αλλά πρέπει να πετύχουμε. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα έκθετη σε κερδοσκοπικές συμπεριφορές», χαρακτηρίζοντας καταστροφικές τις ενδεχόμενες συνέπειες από την καθυστέρηση των Ευρωπαίων.

«Το διάστημα του ενός έτους προσαρμογής είναι πολύ μικρό σε σχέση με τα οφέλη για τα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές. Η Ελλάδα πρέπει να ξαναβρεί την ισχύ της», σημείωσε.

Επίσης, υπογράμμισε ότι η τρόικα γνωρίζει τις ταμειακές ανάγκες της Ελλάδας και η εκταμίευση της έκτης δόσης θα αποφασιστεί εγκαίρως. «Το θέμα δεν είναι μία δόση, αλλά να εφαρμοστεί όλη η δέσμη των μέτρων που αποφασίστηκαν», δήλωσε.

Απαντώντας στα σενάρια χρεοκοπίας, τα χαρακτήρισε επιβλαβή «καθώς η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει τίποτα μεμονωμένο και επισφαλές. Τα σενάρια χρεοκοπίας κάνουν ζημιά στον Έλληνα πολίτη και στη χώρα».

Συναίνεση

Ο ίδιος στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της συναίνεσης, τονίζοντας ότι στις επαφές του στο εξωτερικό του τίθεται διαρκώς το ερώτημα γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση δεν συστρατεύεται στο πλευρό της κυβέρνησης. «Δημιουργούμε καχυποψία στο εξωτερικό λόγω της έλλειψης συναίνεσης στο εσωτερικό της χώρας. Δεν μπορώ να εξηγήσω στο εξωτερικό τη μη συναίνεση στο εσωτερικό της χώρας σε σειρά θεμάτων», ανέφερε με νόημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου