Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Κρίσιμη ψηφοφορία για την κυβέρνηση Μέρκελ

Το γερμανικό κοινοβούλιο συζητά και ψηφίζει σήμερα τη διεύρυνση του EFSF. Θα περάσει το νομοσχέδιο με τις ψήφους των συγκυβερνώντων κομμάτων ενώ είναι  βέβαιο το ΝΑΙ της αντιπολίτευσης;
Με αγωνία αναμένεται το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο γερμανικό κοινοβούλιο για τη διεύρυνση του μηχανισμού στήριξης. Το ερώτημα που ζητά απάντηση δεν είναι εάν θα εγκριθεί το σχετικό νομοσχέδιο, αλλά εάν αυτό περάσει με τις ψήφους των συγκυβερνώντων κομμάτων Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) και Φιλελευθέρων (FDP)
καθότι  είναι  βέβαιοι  ι οι ψήφοι των αντιπολιτευομένων Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και Πρασίνων (Grüne) που έχουν εκφράσει τη βούληση να στηρίξουν την αναβάθμιση του EFSF.
Πολλοί βουλευτές των Φιλελευθέρων και των Χριστιανοδημοκρατών έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο. Ο πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ προειδοποιεί για τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει η διαρκής επιβάρυνση των γερμανών φορολογουμένων. Σε συνέντευξή του προς την Süddeutsche Zeitung του Μονάχου ο κ. Ζεεχόφερ τονίζει ότι δεν επιτρέπεται η Γερμανία να διακυβεύει τη δική της πιστοληπτική ικανότητα με τις συνεχείς διευρύνσεις του μηχανισμού στήριξης.
Σκληρή κριτική στη Μέρκελ ασκεί ο Φρανκ Βάλτερ ΣταϊνμάιερSPD: Οι πόροι του EFSF δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση της κρίσης
Σκληρή κριτική στη Μέρκελ ασκεί ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ
 Σε διαφορετικό μήκος κύματος ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών. Σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Bild ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ εκφράζει αμφιβολίες γα το εάν ο διευρυμένος μηχανισμός στήριξης θα επαρκέσει για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. «Όποιος σήμερα υπόσχεται ότι αυτό θα είναι όλο, δεν είναι ειλικρινής», τονίζει ο κ. Σταϊνμάιερ, επιρρίπτοντας στην καγκελάριο Μέρκελ και τον επί των Οικονομικών υπουργό της Σόιμπλε ότι «εξαπατούν τους ανθρώπους τους όταν υποστηρίζουν το αντίθετο». Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός προσθέτει ότι «κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι αυτή τη φορά η κυβέρνηση λέει όλη την αλήθεια, καθώς μέχρι τώρα η καγκελάριος δεν τολμούσε να τα πει καθαρά και ξάστερα στο κόμμα της και στους Φιλελεύθερους». 
Η συζήτηση στο κοινοβούλιο αρχίζει στις 10.00 (ώρα Ελλάδος), ενώ η ονομαστική ψηφοφορία ξεκινά στις 12.00 (ώρα Ελλάδος).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου