Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

KfW: Η Γερμανία κέρδισε 60 δισ. ευρώ από την ευρωζώνη τη διετία 2009-2010

Στο ποσό των 50-60 δισ. ευρώ υπολογίζεται το οικονομικό πλεονέκτημα της Γερμανίας από την ευρωζώνη κατά τη διετία 2009-2010, χρονιές που η υπόλοιπη Ευρώπη υιοθετούσε πολιτικές λιτότητας, καθώς η κρίση χρέους είχε ήδη ξεκινήσει, σύμφωνα με έκθεση της γερμανικής δημόσιας τράπεζας KfW.
Παρά τις λαϊκίστικες και ευρωσκεπτικιστικές φωνές που επικρατούν στο Βερολίνο αλλά και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, οι περισσότεροι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι η διάσωση της Ελλάδας είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας, καθώς το κόστος μιας πτώχευσης θα ήταν μεγαλύτερο από αυτό ενός σχεδίου αρωγής.

Το τελευταίο διάστημα, η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, θέλοντας να υπεραμυνθεί της πολιτικής που εφαρμόζει, επαναλαμβάνει ότι η Γερμανία επωφελήθηκε εξαιρετικά από το ευρώ.
«Ως εξαγωγική χώρα, έχουμε ιδιαίτερα ανάγκη από ένα σταθερό κοινό νόμισμα. Η μελλοντική ανάπτυξη και πολλές θέσεις εργασίας εξαρτώνται απ' αυτό, ακόμη κι εδώ στη Γερμανία» δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, καίτοι στελέχη του κόμματός του αντιδρούν στην ελληνική διάσωση.
Για τις τραγικές συνέπειες μιας κατάρρευσης της ευρωζώνης προειδοποιούν και επιχειρηματίες με τον επικεφαλής του ομίλου Bosch Φραντς Φέρενμπαχ να επισημαίνει ότι «μια κατάρρευση της ευρωζώνης θα είναι πολύ πιο δαπανηρή από τη διάσωσή της».
Τα οφέλη στις εξαγωγές
Η Γερμανία είναι η πρώτη χώρα σε εξαγωγές στην ευρωζώνη, καθώς η υιοθέτηση του ευρώ επιτρέπει την ευκολότερη πώληση αγαθών και υπηρεσιών. Η γερμανική συγκυρία επωφελείται επίσης από τον περιορισμό του πληθωρισμού εκ μέρους της ΕΚΤ, η οποία είναι αποτελεσματικότερη στον τομέα αυτό απ' ό, τι ήταν η Μπούντεσμπανκ την εποχή του γερμανικού μάρκου, κάτι που υπενθυμίζει και ο Ζαν Κλοντ Τρισέ.
Σύμφωνα με την KfW, η νομισματική πολιτική που ακολουθεί η ΕΚΤ αποφέρει περισσότερα οφέλη στη Γερμανία απ’ όταν η ίδια ασκούσε νομισματική πολιτική.
Οι επιπτώσεις της κατάρρευσης του ευρώ
Ως εκ τούτου, οι συνέπειες μιας πιθανής κατάρρευσης του ευρώ είναι ανυπολόγιστες και πολύ δύσκολο να υπολογιστούν εκ των προτέρων. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ «θα επιβάρυνε πολύ τις εξαγωγικές οικονομίες».
Πάντως, οι γερμανοί οικονομολόγοι δεν έχουν καταλήξει σε μια κοινή θέση για την στήριξη της Ελλάδας. Το ινστιτούτο Ifo, ένας από τους κύριους οργανισμούς έρευνας για τη συγκυρία, τάσσεται αναφανδόν κατά της στήριξης της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τον Γιούργκεν Γκάουλκε, τα οφέλη που κατέγραψε η Γερμανία δεν οφείλονται στο ευρώ, αλλά στις προσπάθειες που καταβάλλει να συγκρατήσει τους μισθούς και το κόστος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου