Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Κρίσιμη χαρακτηρίζει ο ξένος Τύπος την ψηφοφορία για το τέλος ακινήτων στη Βουλή

Εκτενείς αναφορές στην κρίσιμη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί το βράδυ στη Βουλή για το ειδικό τέλος ακίνητων φιλοξενούν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, εστιάζοντας στο πώς θα συμπεριφερθούν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Έλληνας πρωθυπουργόςΓ.Παπανδρέου θα δοκιμάσει σήμερα τις δυνάμεις της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας σε μια ψηφοφορία που χαρακτηρίζεται κρίσιμη για να πεισθούν η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να απελευθερώσουν την έκτη δόση και να αποτρέψουν την χρεοκοπία και από την έκφαση της θα κριθεί η επιστροφή της τρόικας  στη  χώρα.
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, διαθέτοντας τους 154 από τους 300 βουλευτές ο κ. Παπανδρέου καλείται να συσπειρώσει το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ όπως έκανε τον Ιούνιο και να περάσει νέα μέτρα που επηρεάζουν τους ιδιοκτήτες σχεδόν σε 5 εκατομμύρια σπίτια και καταστήματα.

Σύμφωνα με αναλυτή που επικαλείται το πρακτορείο μερικοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα μπορούσαν να παραιτηθούν πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία, αλλά σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση αναμένεται να εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική έγκριση και θα πετύχει την απελευθέρωση των 8 δισ. ευρώ.

Το Bloomberg αναφέρει ακόμη πως τα συνδικάτα έχουν καλέσει ήδη γενικές απεργίες για τις 5 Οκτωβρίου και 19 Οκτωβρίου, ενώ οι δημόσιες επιχειρήσεις μεταφορών προχωρούν σε συνεχείς απεργίες σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τα μέτρα.

Από την πλευρά της η Wall Street Journal αναφέρει πως οι Σοσιαλιστές που κυβερνούν την Ελλάδα αντιμετωπίζουν μια βασική ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, εν μέσω φόβων ότι η αυξανόμενη δυσαρέσκεια εντός του κυβερνώντος κόμματος θα μπορούσε να επιφέρει κυβερνητική αλλαγή και να ανοίξει ένα επικίνδυνο νέο κεφάλαιο στην κρίση χρέους της Ευρώπης.

Η εφημερίδα επικαλείται αναλυτές, σύμφωνα με τους οποίους η ψηφοφορία αποτελεί μία πρώτη δοκιμασία για τη σοσιαλιστική κυβέρνηση, καθώς προσπαθεί να προωθήσει αντιλαϊκά μεταρρυθμίσεις. Οι ίδιοι εμφανίζονται να ανησυχούν ότι τα περαιτέρω μέτρα λιτότητας που θα πρέπει επίσης να ψηφιστούν τις επόμενες εβδομάδες μπορεί να επιφέρουν μια ανοιχτή εξέγερση μέσα στο ΠΑΣΟΚ, αναγκάζοντας τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να πάει στις κάλπες.

«Όλοι είναι σε αναμονή για το θέμα που θα οδηγήσει σε μια επανάσταση στο εσωτερικό του Σοσιαλιστικού κόμματος. Μάλλον δεν θα έρθει την Τρίτη, αλλά πλησιάζει. Σε εκείνο το σημείο, η μόνη ρεαλιστική επιλογή για την κυβέρνηση είναι να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, οι οποίες θα είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η χώρα», δήλωσε ξένος αναλυτής στην Wall Street Journal.

Και η αμερικανική εφημερίδα αναφέρεται στη δημόσια διαμαρτυρία ενάντια στα μέτρα λιτότητας, επικεντρώνοντας στις απεργίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στο κυκλοφοριακό χάος που επικρατεί στους δρόμους της Αθήνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου