Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Εφεδρεία και ενιαίο μισθολόγιο εξετάστηκαν στη συνάντηση Βενιζέλου - Ρέππα - τρόικας

Τα «καυτά» θέματα της εργασιακής εφεδρείας, του ενιαίου μισθολογίου και του προγραμματισού των προσλήψεων τέθηκαν στο ταπέζι της συζήτησης κατά τη συνάντηση που είχαν νωρίτερα το  μεσημέρι της Παρασκευής οι υπουργοί Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρη Ρέππα με την τρόικα.

Την Κυριακή στο Υπουργικό Συμβούλιο οι τελικές αποφάσεις για την εργασιακή εφεδρεία.
Αναφορικά με την εργασιακή εφεδρεία, η κυβέρνηση προωθεί το ήπιο σενάριο, που προβλέπει την ένταξη σε καθεστώς εργασιακής εφεδρειας όσων είναι κοντά στη συντάξη ή όσων έχουν συμπληρώσει τα απαραίτητα χρόνια, αλλά παραμένουν στο Δημόσιο.

Εάν δεν γίνει εφικτό να συμπληρωθεί ο αριθμός των 30.000 «εφέδρων» δημοσίων υπαλλήλων, τότε η κυβέρνηση θα εξετάσει άλλα δύο ενδεχόμενα: αυτό των απολύσεων μέσω καταργήσεων φορέων και οργανικών θέσεων -λύση που μπορεί να προκριθεί και σε περίπτωση που δεν λυθούν θέματα συνταγματικότητας- ή εφεδρεία για δημοσίους υπαλλήλους που διορίστηκαν μετά το 2000 χωρίς τη διαδικασία του ΑΣΕΠ.

Για το ενιαίο μισθολόγιο, από όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά, ο ανώτατος μισθός στο Δημόσιο θα μειωθεί στα 2.200 ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται το πριμ παραγωγικότητας και το επίδομα θέσης ευθύνης.

Μαζί με τα επιδόματα θέσης και παραγωγικότητας, ο ανώτατος μισθός εκτιμάται ότι θα κυμανθεί περίπου στα 2.700 ευρώ το μηνά. Γεγονός, που σημαίνει ότι τα «ρετιρέ» του Δημοσίου θα υποστούν απώλειες που θα κυμαίνονται ως και 1.500 ευρώ το μήνα.

Ο κατώτατος βασικός μισθός για την κατηγορία Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης θα αυξηθεί στα 780 ευρώ, από 711 που είναι σήμερα, ώστε να πλησιάσει το βασικό μισθό στον ιδιωτικό τομέα.

Στην πράξη, όμως, οι καθαρές αποδοχές όσων βρίσκονται στα κατώτερα κλιμάκια θα μειωθούν, λόγω της κατάργησης πολλών επιδομάτων.
ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου