Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥΡΙΖΑ ΕΥΒΟΙΑΣ ΠΩΣ ΑΠΟΨΙΛΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΔΑΣΗ ΜΑΣ (*)



Η διπλανή φωτογραφία δείχνει πως αντιμετωπίζουν ακόμη και σήμερα πολλοί οικοδομικοί συνεταιρισμοί τις εκτάσεις που κατέχουν, όταν οι αρμόδιες υπηρεσίες τις χαρακτηρίζουν δασικές - τέτοια είναι η αποψιλωμένη έκταση 337,68 στρ. της φωτογραφίας που μέχρι τον Ιούλιο του 2013 είχε την ίδια μορφή, δηλαδή δασική, με την υπόλοιπη έκταση-.

Με απόφαση του Υπουργείου Γεωργίας παραχωρήθηκε το 1981 στον Οικοδομικό Συν/σμό των Υπαλλήλων του «Εστία» εποικιστική έκταση εμβαδού 863,00 στρ. στη θέση «Ανθηδών» περιοχής Λουκισίων Ευβοίας. Το 1997 με απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ εγκρίθηκε η χωροθέτηση και η οικιστική καταλληλότητα όλης της έκτασης, παρότι ένα μεγάλο τμήμα της ήταν δασικό.
Το 2001 το Δασαρχείο Χαλκίδας εκδίδει πράξη χαρακτηρισμού για τις παραπάνω εποικιστικές εκτάσεις, χαρακτηρίζοντας ως δασικές τα 337,68 στρ. Η πράξη αυτή κατέστη τελεσίδικη με απόφαση της Διεύθυνσης Δασών Ευβοίας και κατοχυρώθηκε και νομοθετικά με τη ψήφιση του Ν.4061/22-3-2012, με τον οποίο οι εποικιστικές δασικές εκτάσεις περιέρχονται στη διαχείριση της δασικής υπηρεσίας και εφαρμόζεται η δασική νομοθεσία .
Πάραυτα τρεις μήνες αργότερα εκδίδεται Π.Δ. (Φ.Ε.Κ.214/14/6/2012) πολεοδόμησης του συνόλου της έκτασης ,δηλαδή συμπεριλαμβανομένης και της δασικής.
Ένα χρόνο μετά, όταν Οικοδομικός Συν/σμός πληροφορείται ότι ο Ειδικός Γραμματέας Δασών ετοιμάζεται, μετά από πρόταση του Δασαρχείου Χαλκίδας, να ζητήσει την τροποποίηση του συγκεκριμένου Π.Δ., εξαιρώντας της πολεοδόμησης τη δασική έκταση των 337,68 στρ., έφτασαν μπουλντόζες και «ξύρισαν» την επίμαχη περιοχή, όπως δείχνει και η φωτογραφία .
Το ΥΠΕΚΑ γνωρίζει την υπόθεση και αναμένεται να επαναφέρει τη νομιμότητα στη περιοχή.
Αυτή η νομιμότητα όμως καταπατείται βάναυσα με το σχέδιο νόμου, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή σε λίγες ημέρες μ’ ένα τίτλο ( Δασικά οικοσυστήματα: ορισμοί, μέτρα προστασίας, ανάπτυξης και διαχείρισης), που παραπέμπει στους αντίστοιχους τίτλους 40 και πλέον νομοθετικών παρεμβάσεων της μεταπολίτευσης στα δασικά οικοσυστήματα της χώρας και που όλες είχαν ένα και μόνον αποτέλεσμα: Τη μείωση των δασικού χαρακτήρα εδαφών.
Εισάγει διατάξεις που θυσιάζουν κι άλλα τέτοια εδάφη σε οικονομικού χαρακτήρα δραστηριότητες, όπως Τουρισμός, Ενέργεια, Βιομηχανία, σε οικιστικού χαρακτήρα όπως οικοδομικοί συνεταιρισμοί, οικισμοί, σε αγροτικού όπως κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και το χειρότερο όλων είναι ότι εισάγει ρυθμίσεις εμπραγμάτων δικαιωμάτων μέχρι και σε καταπατητές τέτοιων εδαφών.
Το σίγουρο είναι ότι δεν εισάγει καμία διάταξη που να ευνοεί την περαιτέρω ανάπτυξη των δασών της χώρας μας. Κι ίσως θα ήταν προτιμότερο να αποσυρθεί και να αντιμετωπιστούν τα πολλά προβλήματα του χώρου μέσα από την υλοποίηση του έργου της κωδικοποίησης της δασικής νομοθεσίας που αυτή τη περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη.

(*)όπως δημοσιεύτηκε στην Ελευθεροτυπία 10/10/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου