Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Νομιμότητα και ΔΙαφάνεια ΤΩΡΑ στο Δήμου Κύμης-Αλιβεριου

Στο δήμο Κύμης-Αλβερίου η διαφάνεια και η νομιμότητα δεν φαίνεται να απασχολούν καθόλου τον δήμαρχο και την δημοτική αρχή. Συνεχίζοντας την πάγια τακτική σε ότι αφορά την οικονομική διαχείριση του δήμου, δεν χορηγεί κανένα στοιχείο που έχουμε ζητήσει εγγράφως εδώ και 2 χρόνια με την ανοχή και την συγκάλυψη(?) δυστυχώς κυρίως της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας- Στ. Ελλάδας (κ. Γερακούδη) όσο και του υπουργείου εσωτερικών.

Καθυστερεί μονίμως και παράνομα, να συντάσσει τις προβλεπόμενες από το νόμο για λόγους διαφάνειας, τριμηνιαίες εκθέσεις της οικονομικής επιτροπής, χωρίς καμία απολύτως επίπτωση από αυτούς που υποτίθεται ότι έχουν την ευθύνη ελέγχου της νομιμότητας.
Έχουν φτάσει στην ακραία πρακτική να αλλάζουν συνεχώς τα στοιχεία που μας έχουν χορηγηθεί, κατά την διάρκεια των συνεδριάσεων (αυτό έχει συμβεί κατ’ επανάληψη), λες και τα στοιχεία είναι καταγεγραμμένα σε κάποιο τεφτέρι κάποιου μπακάλικου του περασμένου αιώνα. Το ίδιο έπραξαν παράνομα και χθες 9/10/2013 στην συζήτηση των τριμηνιαίων εκθέσεων τόσο στην οικονομική επιτροπή όσο και στο Δ.Σ.
            Μετά από όλα αυτά η παράταξή μας κατήγγειλε την πάγια αυτή πρακτική του δήμου, με το συνημμένο  έγγραφο που κατατέθηκε και το οποίο είναι υποχρεωμένος ο δήμος να καταγράψει στα πρακτικά που θα συνοδεύσουν τις αποφάσεις της Ο.Ε και του Δ.Σ.
            Δηλώνουμε ότι θα καταφύγουμε σε κάθε νόμιμο μέσο, για να επιβάλλουμε και στο δήμο μας τη διαφάνεια, νομιμότητα και χρηστή διαχείριση των οικονομικών πόρων του δήμου.
«Για τρίτη συνεχή χρονιά η οικονομική υπηρεσία του Δήμου Κύμης Αλιβερίου καθώς και ο Δήμαρχος, ως προϊστάμενός της αλλά και ως Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, παραβιάζουν την υποχρέωση λογοδοσίας και διαφάνειας  που θεμελιώνεται στην διάταξη της παραγράφου 9 του άρθρου 266 του ν.3250/2010 με την οποία υποχρεώνεται να καταθέτει ανά τρίμηνο εισήγηση στην Οικονομική Επιτροπή η οποία εν συνεχεία υποβάλλει για συζήτηση και έγκριση στο  Δημοτικό Συμβούλιο  σχετική έκθεση η οποία δημοσιεύεται υποχρεωτικά στην ιστοσελίδα του Δήμου. Στην έκθεση της Οικονομικής Επιτροπής περιλαμβάνεται υποχρεωτικά η γνώμη της μειοψηφίας.
Εσείς, το 2011 δεν υποβάλλατε καμία έκθεση, το 2012 τις τρεις μηνιαίες εκθέσεις  (δηλαδή για το εννεάμηνο) τις υποβάλλατε την ίδια μέρα  περί το τέλος του έτους  ενώ φέτος, το 2013, υποβάλλετε τις δύο τριμηνιαίες εκθέσεις μαζί (δηλαδή για το πρώτο εξάμηνο) μετά το πέρας και του τρίτου τριμήνου σε χρόνο μάλιστα που οφείλατε να υποβάλλετε και την έκθεση του τρίτου τριμήνου (εντός 20 ημερών από το πέρας του τριμήνου).
Όπως  πέρυσι έτσι και φέτος, η σύνταξη της έκθεσης της Οικονομικής Επιτροπής γίνεται μόλις μισή ώρα πριν από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου καθιστώντας αδύνατη  τη διαμόρφωση και τη διατύπωση  γνώμης από την μειοψηφία η οποία είναι αναγκαία σύμφωνα με τον νόμο. Αυτή η σπουδή σας έχει ως αποκλειστικό σκοπό να αφαιρεθεί η δυνατότητα και το δικαίωμα της μειοψηφίας να μελετήσει και να διατυπώσει γνώμη με βάση τα στοιχεία οικονομικής διαχείρισης του δήμου που καταγράφονται στην εισήγηση της οικονομικής υπηρεσίας. Παραβιάζετε έτσι ασύστολα και  προκλητικά την άσκηση των δικαιωμάτων μας και επίσης καταρρακώνεται το δικαίωμα στη διαφάνεια αρνούμενοι ουσιαστικά την λογοδοσία που σας επιβάλλει ο νόμος.
Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος ενώ έχετε παραβιάσει κάθε έννοια νομιμότητας στη διαδικασία  δεν συμπεριλαμβάνετε στην εισήγηση και  εν συνεχεία στην έκθεση  που θέσατε υπόψη μας τον ισολογισμό κάθε τριμήνου, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ως πλήρη και σύννομη την υποβληθείσα εισήγηση της οικονομικής Υπηρεσίας  προκειμένου να συνταχθεί σύμφωνα με τον νόμο και τις αρχές της χρηστής διακυβέρνησης η έκθεση της  Οικονομικής Επιτροπής. (βλ. ΥΑ 40038/2011,  ΦΕΚ 2007/9.9.2011 «1. Καθορίζουμε τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην τριμηνιαία έκθεση, ως προς τα αποτελέσματα εκτέλεσης του προϋπολογισμού, που υποβάλλεται στο δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο από την οικονομική επιτροπή, μετά από εισήγηση του υπευθύνου οικονομικών υπηρεσιών του οικείου Δήμου ή της οικείας περιφέρειας, αντίστοιχα. 2. Η τριμηνιαία έκθεση των αποτελεσμάτων εκτέλεσης του προϋπολογισμού των δήμων, συντάσσεται σύμφωνα με τα Υποδείγματα 1 έως και 3, που επισυνάπτονται στην παρούσα απόφαση και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος αυτής»)
Τέλος επί των αναγραφέντων στοιχείων,  σημειώνουμε ότι δεν συνοδεύεται η εισήγηση από τα απαραίτητα παραστατικά (εκδοθέντα χρηματικά εντάλματα και βεβαιώσεις είσπραξης εσόδων ) έτσι ώστε να τεκμηριώνεται η εγγραφή τους και να καθίσταται εφικτός ο έλεγχος της ορθότητας των στοιχείων.
Κατόπιν αυτού καταγγέλλουμε την παράνομη σπουδή σας και επιμονή σας στη αδιαφάνεια και στην παραβίαση της υποχρέωσης για λογοδοσία, στην συνεχή δηλαδή και επίμονη παραβίαση της νομιμότητας, και δηλώνουμε ότι είμαστε υποχρεωμένοι, σεβόμενοι τον θεσμικό μας ρόλο αλλά και υπερασπίζοντας τα στοιχειώδη δικαιώματά μας ως δημότες και ως δημοτικοί σύμβουλοι να αναφέρουμε τα γεγονότα και να καταγγείλουμε την απαράδεκτη πρακτική σας  τόσο στους δημότες όσο και στις αρμόδιες αρχές ελέγχου της νομιμότητας και στο  Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας. Είναι καιρός να σοβαρευτείτε και να αναλάβετε τις ευθύνες σας.»

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Γιάννης Μπενάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου