Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Στάθης Κουρνιώτης Περί ναζισμού και δημοκρατίας

1. Η ΧΑ είναι μια ναζιστική, στρατιωτικά οργανωμένη, βίαιη οργάνωση που από τη δεκαετία του 90 δέρνει, μαχαιρώνει και ενίοτε σκοτώνει ανθρώπους. Τα στελέχη της χαιρετούν φασιστικά, θαυμάζουν το Χίτλερ και απειλούν ανοικτά με εξόντωση όποιον διαφωνεί μαζί τους

2. Ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας αν και δεν θεωρεί εαυτόν οπαδό της ΧΑ, έχει φασίζουσες αντιλήψεις. Πιστεύει ότι οι έλληνες είναι καλύτεροι/εξυπνότεροι από τους άλλους, ότι η υφήλιος χωρίζεται σε φιλέλληνες και ανθέλληνες, ότι η Ελλάδα ως τόπος είναι ο καλύτερος του κόσμου, κλπ. Οι αντιλήψεις αυτές δεν θα αλλάξουν ακόμη και αν όλη η ΧΑ πάει φυλακή.

3. Η δημοκρατία και ο φασισμός δεν είναι "έμφυτες τάσεις", διδάσκονται στην οικογένεια στο σχολείο και την κοινωνία και έχουν πρακτική εφαρμογή στην καθημερινότητα. Η διαφορά τους είναι ότι ο φασισμός είναι ευκολότερος γιατί καταρχήν απευθύνεται στα κατώτερα ένστικτα του ανθρώπου (δίκαιο του δυνατότερου, ομάδες-αγέλες, αποδιοπομπαίοι τράγοι, κλπ)

4. Η πλειοψηφία του πολιτικού συστήματος δεν επιτέθηκε νωρίτερα στη ΧΑ γιατί πίστευε ότι μπορούσε να τη χρησιμοποιήσει. Η ΝΔ για να αλιεύσει ψήφους, ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί συμπύκνωνε σε αυτή το αντίπαλο δέος. Τόσο η θεωρία των δύο άκρων όσο και η θεωρία των δωσίλογων πολιτικών αποτελούν τις πρακτικές πολιτικές εκφράσεις της χρησιμοποίησης της ΧΑ

5. Έχουμε πολύ και δύσκολο δρόμο και για την εξάρθρωση της συμμορίας της ΧΑ αλλά και για τη μείωση της έντασης της φασίζουσας νοοτροπίας στην κοινωνία. Όλα τα κόμματα πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω, να μειώσουν την ένταση της πολιτικής τους σύγκρουσης και να συνεννοηθούν ότι η προστασία της δημοκρατίας είναι πάνω από τις πολιτικές διαφωνίες.

Στάθης Κουρνιώτης
Μέλος Γραμματείας ΔΗΜΑΡ Ευβοίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου