Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Έκθεση-σοκ του ΔΝΤ: Ζητά επιπλέον μέτρα 6,6 δισ. ως το 2016 – Αναμένει μηδενικό πρωτογενές έλλειμμα φέτος

Ανησυχίες προκαλεί στη κυβέρνση, νέα έκθεση του ΔΝΤ που κρίνει απαραίτητα νέα μέτρα 6,6 δισ. την τριετία 2014-2016, εκ των οποίων τα 2,9 δισ. το 2014, ενώ για φέτος δεν αναμένει πρωτογενές πλεόνασμα αλλά μηδενικό πρωτογενές έλλειμμα.

Λίγες μόλις μέρες μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την Διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στις ΗΠΑ, νέα έκθεση του ΔΝΤ προκαλεί πολλαπλές ανησυχίες τόσο στην κυβέρνηση όσο και στους πολίτες.

Στην έκθεση του ΔΝΤ κρίνονται αναγκαία για τη δημοσιονομική προσαρμογή επιπλέον μέτρα ύψους 3,5% του ΑΕΠ, δηλαδή 6,6 με 6,76 δισεκατομμυρίων ευρώ για την τριετία 2014-2016.
Το ΔΝΤ λέει ακόμη ότι αναμένει μηδενικό πρωτογενές έλλειμμα για φέτος, αλλά όχι πλεόνασμα, σε αντίθεση με τα όσα υποστηρίζει ο Πρωθυπουργός αλλά και ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Σημειώνεται ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2014 προβλέπει πλεόνασμα 344 εκατομμύρια ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος, το Ταμείο προβλέπει πως οι δημοσιονομικές προβλέψεις για το 2013 είναι συνεπείς, ωστόσο θεωρεί ότι είναι δεδομένο ένα νέο κούρεμα με εμπλοκή του επίσημου τομέα (OSI), για να μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ ως το 2020.

Για το λόγο αυτό εκτιμάται ότι ενδεχομένως η έκθεση αυτή αποτελεί ένα μέσο πίεσης προς τους Ευρωπαίους προς την κατεύθυνση ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου