Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Πώς ο Βενιζέλος τελειώνει το ΠΑΣΟΚ μέχρι τις εκλογές- Το κοινό ψηφοδέλτιο χωρίς όνομα και έμβλημα

Για πρώτη φορά στην ιστορία των 39 ετών του, το ΠΑΣΟΚ δεν θα κατέλθει αυτόνομο σε εκλογές, αλλά ως συνιστώσα ευρύτερων δυνάμεων της Κεντροαριστεράς. Το σχέδιο Βενιζέλου, ενόψει ευερωκελογών, μπαίνει στην τελική του ευθεία και ήδη προετοιμάζονται οι κινήσεις που θα γίνουν.
Πρόκειται για την πρόβα-τζενεράλε που θα σηματοδοτήσει το τέλος του ΠΑΣΟΚ. Στόχος είναι η δημιουργία ενός χώρου σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων ο οποίος θα κατέβει με κοινό ευρωψηφοδέλτιο υπό μια ενιαία ονομασία.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, έχει αποφασίσει να ορίσει επιτροπή εκ προσωπικοτήτων που θα έχει τριπλό στόχο: Αφ’ ενός να επιχειρήσει να «στρατεύσει» δυνάμεις γύρω από τον συνασπισμό κομμάτων της σοσιαλδημοκρατίας. Αφ’ ετέρου, να προετοιμάσει – με την ίδια πάντα λογική – το ευρωψηφοδέλτιο του σχήματος. Και τέλος, να κινήσει τις διαδικασίες για κοινά ψηφοδέλτια στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Επικεφαλής αυτής της προσπάθειας τίθεται ο Γιάννης Βούλγαρης με τη συνδρομή των Νίκου Μπίστη, του Κυριάκου Πιερρακάκη κ.α. (ειρήσθω εν παρόδω, καθένας από τους τρείς έχει διαφορετική άποψη για το πως θα πρέπει να επιτευχθεί αυτή η ενότητα των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς).
Σε κάθε περίπτωση ο καθηγητής κ. Βούλγαρης εξακολουθεί να συκεντρώνει υπογραφές προσωπικοτήτων που θα συμμετάσχουν στο εγχείρημα και πιθανότατα θα δώσει και κείμενο στην δημοσιότητα.
Οι σχετικές συνεννοήσεις έγιναν πρόσφατα, σε δείπνο που παρέθεσε σε ξενοδοχείο στην Πλάκα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στους επιστήμονες που συμμετείχαν στο Συμπόσιο για την 3η Σεπτέμβρη. Εκεί ο Ευ. Βενιζέλος ξεδίπλωσε το σχέδιο του, λέγοντας πως είναι ανοικτός σε ιδέες.
Αποκάλυψε μάλιστα ότι σκέπτεται να τεθεί σε ψηφοφορία, είτε ηλεκτρονική είτε σε πραγματικές κάλπες, μεταξύ μελών και φίλων (α-λα Γ. Παπανδρέου…) το τελικό ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών, αφού προηγουμένως έχει γίνει μια πρώτη επιλογή από την εν λόγω επιτροπή. Το σχήμα αυτό που θα προκύψει από τις “ζυμώσεις” θα εμφορείται από της ιδέες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ).
Για την ώρα το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να “διαλυθεί” όπως και κανένα κόμμα ή κίνηση που θα συμμετάσχει στο εγχείρημα. Ωστόσο, είναι προφανές ότι ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου δεν πρόκειται να είναι στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, αλλά του ευρύτερου χώρου.
Ως προς τις ευρωεκλογές, η Χαριλάου Τρικούπη και το σχήμα που θα προκύψει, θα στηρίξουν την κίνηση των 5 δημάρχων (Μπουτάρης, Καμίνης κλπ) ενώ για τις περιφέρειες, θα υπάρξει προσωπική συνεννόηση Βενιζέλου-Σαμαρά.
Στο ΠΑΣΟΚ δηλώνουν ότι δεν ανησυχούν από την διαφαινόμενη σύμπραξη της ΔΗΜΑΡ με την “Συμφωνία για την Νέα Ελλάδα” του Ανδρέα Λοβέρδου και πιθανόν την Άννα Διαμαντοπούλου με τους οποίους θα συναντηθεί οσονούπω ο Φώτης Κουβέλης. “Δεν πρόκειται να βρουν την ψήφο τους. Τι εκφράζουν όλοι αυτοί;” λένε στελέχη της Χ. Τρικούπη περιλαμβάνοντας και κινήσεις όπως του Γιώργου Φλωρίδη.
Ρεπορτάζ: Άγγελος Μόσχοβας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου