Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Όλα τα είχαμε, αυτοί μας έλειπαν

Με άγριες διαθέσεις καταφτάνει την Κυριακή η Τρόικα στην Αθήνα, ώστε να ξεκινήσουν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, την ώρα που η χώρα βρίσκεται σε αναβρασμό μετά τη δολοφονική επίθεση του 45χρονου Χρυσαυγίτη στον Παύλο Φύσσα.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών, θα συναντηθούν στις 15:00 το μεσημέρι με τον Υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ενώ κύριος στόχος της ελληνικής κυβέρνησης, είναι να διασφαλιστεί η εκταμίευση της υπόδοσης του 1δις ευρώ, στα μέσα Οκτωβρίου.
Για να συμβεί αυτό, πρέπει να ολοκληρωθούν κάποιες συγκεκριμένες δράσεις. Αν και υπάρχει πρόοδος από το οικονομικό επιτελείο σε αρκετές από τις προαπαιτούμενες δράσεις, ίσως χρειαστούν μερικές μέρες ακόμα ώστε να ολοκληρωθούν επιτυχώς.
Οι τέσσρις βασικές δράσεις που η εληνική Κυβέρνηση πρέπει να φέρει εις πέρας είναι:
• Σχέδια αναδιάρθρωσης των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ. Η τρόικα περιμένει να δει ένα αξιόπιστο σχέδιο πώλησης της ΛΑΡΚΟ και ότι τα στρατιωτικά κομμάτια των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ που θα παραμείνουν σε λειτουργία δεν δημιουργούν σημαντικά ελλείμματα. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις εμφανίζεται έτοιμη να δεχτεί τις προτάσεις της κυβέρνησης για την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων.
• Νέος κώδικας δικηγόρων. Ακόμα και σήμερα η τρόικα προβάλει κάποιες αντιρρήσεις για τις διατάξεις του νέου κώδικα, αλλά εκτιμάται ότι δεν θα δημιουργηθεί εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις.
• Τοποθέτηση 12.500 δημοσίων υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα δείχνει να είναι ικανοποιημένη από τις πρωτοβουλίες του αρμόδιου υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Βέβαια, το θέμα είναι πολύ σημαντικό και ο έλεγχος θα είναι εξονυχιστικός.
• Αποπληρωμή χρεών του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Τις επόμενες ημέρες αναμένονται εξελίξεις προς την κατεύθυνση αυτή, καθώς μέχρι πρότινος το υπουργείο Οικονομικών και η ΕΥΔΑΠ δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν για το ακριβές ύψος των οφειλών.
Μέσα στις επόμενες δέκα μέρες, τα παραπάνω θέματα θα πρέπει να έχουν «τελειώσει» προκειμένου στις 14 Οκτωβρίου που συνεδριάζει το Eurogroup, να εγκριθεί και η εκταμίευση του 1δις ευρώ, αν μέχρι τότε δεν έχει προκύψει κάποιο σημαντικό πρόβλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου