Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Η μεγάλη αλλαγή με το ΣΔΟΕ "σπάει" στα δύο..

Σε δύο αυτόνομες υπηρεσίες σπάει το ΣΔΟΕ, κατ’ απαίτηση των δανειστών, οι οποίοι ζητούν μεγαλύτερη αυτονομία στη φορολογική διοίκηση και αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Το ένα κομμάτι του ΣΔΟΕ θα περάσει στην εποπτεία του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη. Συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων αναλαμβάνει τον έλεγχο όλων των φορολογικών και τελωνειακών υποθέσεων.  Στις αρμοδιότητές της θα περιλαμβάνονται  μεταξύ άλλων οι καθημερινοί προληπτικοί έλεγχοι στις επιχειρήσεις και την αγορά για την απόδοση του ΦΠΑ, την έκδοση αποδείξεων, οι έλεγχοι για πλαστά και εικονικά τιμολόγια και την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου.
Στο δεύτερο κομμάτι θα προΐσταται ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ και θα υπάγεται στον υφυπουργό Οικονομικών, θα ασχολείται με ειδικές υποθέσεις που αφορούν στο οικονομικό έγκλημα, τη διαφθορά, τη διακίνηση και το «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος, το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, το έλεγχο των καταθετών του εξωτερικού, των offshore εταιρειών και των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για παράνομο πλουτισμό και μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής.
Η συμφωνία κυβέρνησης – τρόικας προβλέπει ρυθμίσεις για τους οφειλέτες του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων, στους οποίους θα δίνεται η δυνατότητα για εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους σε έως 48 δόσεις  Η ρύθμιση θα είναι ευνοϊκότερη για τους μικροοφειλέτες  με χρέη έως 5.000 ή 10.000 ευρώ, καθώς θα μπορούν να αποπληρώνουν ανάλογα με την οικονομική τους δυνατότητα χωρίς ελάχιστο όριο καταβολής. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία οφειλετών δεν θα ισχύει το ανώτατο όριο των 48 μηνιαίων δόσεων. Για τα χρέη αυτά δεν θα υπάρχει ουσιαστικά ανώτατο όριο μηνιαίων δόσεων, αλλά ο αριθμός τους θα καθορίζεται με βάση το μηνιαίο εισόδημα του οφειλέτη.
Αντίθετα για όσους χρωστούν μεγαλύτερα ποσά η ρύθμιση θα είναι αυστηρότερη καθώς για χρέη πάνω από 50.000 ή 75.000 ευρώ θα μπορεί να γίνει ρύθμιση μόνο εάν την αίτηση συνυπογράφει λογιστής ο οποίος βεβαιώνει την οικονομική κατάσταση του οφειλέτη. Επίσης για οφειλές άνω των 300.000 ευρώ απαιτείται προσημείωση ακινήτων ή εγγυητικές επιστολές τραπεζών. Για χρέη προς τις Δ.Ο.Υ. και τα ασφαλιστικά ταμεία που καθίστανται ληξιπρόθεσμα από την 1η-1-2013 και μετά, θα ισχύει μια άλλη, «πάγια» ρύθμιση η οποία προβλέπει δυνατότητα εξόφλησης έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις.

Η μείωση των συντελεστών του «χαρατσιού» στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα που θα πληρώσουν και φέτος οι φορολογούμενοι μέσω της ΔΕΗ κλείδωσε στο 15%, ενώ το «χαράτσι» στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα του έτους 2013 μετονομάζεται σε  «Ενιαίο Φόρο Ακινήτων» και θα υπολογιστεί με τις ισχύουσες τώρα αντικειμενικές αξίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου