Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

«ΝΕΑ ΑΡΧΗ» ή «Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ» των Φορολογουμένων;

Μετά «φανών και λαμπάδων», παρουσιάσθηκαν οι νέες συμφωνίες για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο.
Όμως, δεν είναι για χαρούλες, αφού δένουν πιστάγκονα τους οφειλέτες του δημοσίου οι «νέες» αυτές ρυθμίσεις –συμφωνίες, της τρόικας και « σωτήρων » της χώρας.!

Από την μια, όλοι γνωρίζουν πως από το 2009 έως σήμερα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν υπερδιπλασιασθεί και έχουν φθάσει στο αστρονομικό ποσό των 72,4 δίς ευρώ, και από την άλλη, κάνουν πιο δύσκολη την όποια προσπάθεια ρύθμισης για πληρωμή, όσων ακόμα μπορούν, σε εφικτά επίπεδα και σύμφωνα με την οικονομική δυνατότητα του κάθε οφειλέτη.
Η νέα ρύθμιση προβλέπει ρύθμιση σε 48 δόσεις για το ποσό που έχει κεφαλαιοποιηθεί και έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο στις 31/12/2012.
Οι δόσεις θα είναι 48,  μόνο γι΄αυτούς που θα υπαχθούν τον πρώτο μήνα εφαρμογής στην ρύθμιση. Στη συνέχεια κάθε μήνας που θα περνάει θα μειώνετε και ο αριθμός των δόσεων.
Π.χ. αν η ρύθμιση αρχίσει τον Μάιο όσοι ενταχθούν θα έχουν 48 δόσεις αν κάποιος ενταχθεί στη ρύθμιση τον Αύγουστο θα μειωθούν οι δόσεις σε 45 κ.ο.κ.
Αν σε κάποιο δημιουργηθούν  ληξιπρόθεσμα χρέη το 2013 θα μπορεί να υπαχθεί στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.
Οφειλέτες μέχρι 10.000 ευρώ θα μπορούν να προσαρμόζουν την δόση τους ανάλογα με την οικονομική δυνατότητά τους.
Για χρέη πάνω από 50.000,00 ευρώ, θα μπορεί να γίνει ρύθμιση μόνο εάν την αίτηση συνυπογράφει λογιστής ο οποίος βεβαιώνει την οικονομική κατάσταση του οφειλέτη. Για οφειλές άνω των 300.000 ευρώ απαιτείται προσημείωση ακινήτων ή εγγυητικές επιστολές τραπεζών.
Το σημαντικό όμως για είναι ότι στην ρύθμιση δεν θα μπορεί να υπαχθούν αυτοί που είχαν μπει κατά το παρελθόν σε ρυθμίσεις και για πασιφανείς  οικονομικούς λόγους δεν μπόρεσαν να συνεχίσουν και σταμάτησαν να πληρώνουν.
Αυτοί δηλαδή, που έστω και για κάποιο διάστημα έδιναν κάποιες οφειλές στη Δ.Ο.Υ. και ήταν συνεπείς, τώρα που δεν μπορούν να πληρώσουν και έχασαν τη ρύθμιση, τους ρίχνει στο καιάδα.!
Η «νέα αρχή», όπως ονομάσθηκε αυτή η ρύθμιση από το οικονομικό επιτελείο, γίνεται κατά την ταπεινή μου άποψη, Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ αξιοπρέπειας και της ατομικής περιουσίας των πολιτών.!
Χαλκίδα 16/4/2013
Γιώργος Μητροπέτρος
Οικονομολόγος
του Εθνικού Νομίσματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου