Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

ΔΗΜΑΡ, επιβεβλημένη αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης!!



Η επικείμενη εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης είναι επιβεβλημένη για το χτύπημα της φοροδιαφυγής μέσω της χρήσης του πετρελαίου θέρμανσης ως πετρελαίου κίνησης. 
Από την εξίσωση  προκύπτει μια επιπλέον επιβάρυνση στα νοικοκυριά χρήστες πετρελαίου θέρμανσης ίση με €332 / 1000 lt. Η εξίσωση δεν θα μπορούσε να γίνει σε χαμηλότερη τιμή, αφού εξαντλήθηκε το κατώτερο όριο που τίθεται από την Ε.Ε
Στη διαβούλευση που έγινε στο Υπουργείο Οικονομικών η αντιπροσωπεία της ΔΗΜΑΡ έθεσε τα εξής ζητήματα:
1.    Η επιστροφή που θα λάβουν τα νοικοκυριά για τη χρήση πετρελαίου θέρμανσης να είναι η μέγιστη δυνατή καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος των καταναλωτών και σημαντικό τμήμα της επιβάρυνσης που θα υποστούν. Δηλαδή η φιλοσοφία του μέτρου πρέπει να είναι η επιστροφή της επιβάρυνσης και όχι η απλή επιδότηση του πετρελαίου.
2.    Να υπάρχει θετική διάκριση για τις μονογονεικές οικογένειες (περίπου 130.000) ώστε στο εισοδηματικό κριτήριο να ισχύει το ίδιο επίπεδο  με τις άλλες  οικογένειες.
3.    Να υπάρξει ειδική μέριμνα , με τη διάθεση ποσού 25 δις, για οικογένειες που αντιμετωπίζουν μεγάλη φτώχεια (όπως αυτές που στερούνται εισοδημάτων λόγω ανεργίας και των 2 συζύγων ) , οι οποίες θα λάβουν επίδομα μέσω ΟΤΑ και ανεξαρτήτως του μέσου θέρμανσης που χρησιμοποιούν.
Η εξίσωση της τιμής πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης δεν αντιμετωπίζει τη λαθρεμπορία που συντελείται μέσω της παράνομης επιστροφής στην εσωτερική αγορά ποσοτήτων που δεν έχουν φορολογική επιβάρυνση,  αφού εμφανίζονται εικονικά είτε ότι εξάγονται σε γειτονικές χώρες είτε ότι χρησιμοποιούνται στη ναυτιλία.
Ήδη η κοινοβουλευτική μας ομάδα κατέθεσε ερώτηση για το θέμα της καθυστέρησης της λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, επισημαίνοντας μια σειρά κανονιστικών αποφάσεων (Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων) που δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί.
Η καταπολέμηση της λαθρεμπορίας θα αποτελέσει αντικείμενο διαρκούς παρέμβασης μας ώστε να επιτευχθούν άμεσα αποτελέσματα.

Αναλυτικότερα στοιχεία για τη ρύθμιση
Σύμφωνα με την απόφαση:
·         Θα χορηγείται - μέσα σε 14 το πολύ ημέρες -  αποζημίωση μετά από την αγορά πετρελαίου θέρμανσης η οποία θα προσεγγίζει την αποκατάσταση της αύξησης (ζημία του φορολογουμένου).
·         Η αποζημίωση χορηγείται σε οικογενειακό επίπεδο (κατά δήλωση φορολογίας εισοδήματος)
·         Τίθενται εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια καθώς και κριτήρια πολυτελούς διαβίωσης που αποκλείουν ορισμένους φορολογούμενους από την αποζημίωση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα κριτήρια που τέθηκαν καθιστούν δικαιούχους το 80% των φορολογούμενων.
Τα εισοδηματικά όρια είναι:
Άγαμος: ετήσιο εισόδημα 14.000€  / Έγγαμοι και μονογονεϊκές οικογένειες: 23.350€/ Το όριο εισοδήματος προσαυξάνεται κατά €3.000 για κάθε παιδί με μέγιστη προσαύξηση για 3 παιδιά (€9.000).
Τα περιουσιακά όρια είναι:
Άγαμος: ακίνητη περιουσία 100.000€ / Έγγαμος: 150.000€
Επιπλέον θα υπάρχει
·         κλιμακωτός αποκλεισμός από την χορήγηση της αποζημίωσης (πλήρης αποζημίωση, 2/3 αποζημίωσης, 1/3 αποζημίωσης) ώστε να μην χάνεται το ποσό απότομα.
·         πλαφόν επιστροφής (λίτρα), ανάλογα της γεωγραφικής (κλιματικής) ζώνης.
Το πλαφόν των λίτρων και η ανώτατη επιστροφή  είναι:

Α


Β
(Α Χ Β)
(Α Χ Β) Χ 285€/1.000 λίτρα

Ανώτατη κατανάλωση πετρελαίου ανά τ.μ  (σε λίτρα).
Ανώτατα τετραγωνικά που επιδοτούνται.
Ποσότητα  λίτρων που  επιδοτείται
Ανώτατο ποσό επιστροφής
Α΄ ΖΩΝΗ
25
120 τ.μ.
3.000
855
Β΄ΖΩΝΗ
15
120 τ.μ.
1.800
513
Γ΄ ΖΩΝΗ
8
120 τ.μ.
960
273
Δ΄ΖΩΝΗ
5
120 τ.μ.
600
171
Οι γεωγραφικές ζώνες (σύμφωνα και με το άρθρο 6 της αριθμ.Δ6/Β/ΟΙΚ.5825/2010 ΚΥΑ (ΦΕΚ 407/Β/9-4-10) «Έγκριση Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων»:
ΚΛΙΜ. ΖΩΝΗ
ΝΟΜΟΙ
ΖΩΝΗ Α
Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Δράμας
ΖΩΝΗ Β
Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλης, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών , Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου
ΖΩΝΗ Γ
Αττικής (εκτός Κυθήρων & νησιών Σαρωνικού), Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Άρτας
ΖΩΝΗ Δ
Ηρακλείου, Χανιών, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Σάμου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης, Κύθηρα & νησιά Σαρωνικού
Η διαδικασία χορήγησης θα γίνει ως εξής:
·         Η χορήγηση πραγματοποιείται μετά από αίτηση του φορολογουμένου και μετά από διασταύρωση της πραγματοποίησης της πώλησης και της καταχώρησης στο σύστημα ‘Ήφαιστος
· Η επιστροφή μπορεί να γίνει είτε μέσω κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό εντός μίας εβδομάδας, είτε μέσω συμψηφισμού με ληξιπρόθεσμες ή μη οφειλές του φορολογούμενου
·  Η πληρωμή γίνεται μόνο για κτήρια που χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία και είναι δηλωμένα στο Ε9
· Θα γίνει προσπάθεια αποκλεισμού των ΑΦΜ που προμηθεύονται φυσικό αέριο καθώς και των ΤΚ των πόλεων που τηλεθερμαίνονται
·  Προβλέπεται ειδικό κονδύλιο που θα χορηγηθεί μέσω ΟΤΑ σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, για ενίσχυση ανεξαρτήτως είδους καυσίμου και τρόπου θέρμανσης (π.χ. οικογένειες χωρίς εργαζόμενους κτλ.)
Το συνολικό κονδύλι που θα απαιτηθεί είναι  περίπου €305εκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου