Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Σοφία Μούτσου:Τα Κληροδοτήματα και οι Αποζημιώσεις Επικειμένων Καρύστου να έρθουν άμεσα στο Δημοτικό Συμβούλιο

Τον καιρό που ήμουν υποψήφια δήμαρχος για τον νέο δήμο Καρύστου το 2010 είχα, όπως είναι φυσικό, επαφές με διάφορα πρόσωπα και φορείς προσπαθώντας να σχηματίσω όσο το δυνατόν πληρέστερη εικόνα για τα προβλήματα και τις ανάγκες της περιοχής ιδιαίτερα μάλιστα ενόψει του Καλλικράτη όπου πολύ λίγη γνώση είχαμε όλοι μας για τους άλλους δήμους. 
Τότε λοιπόν πληροφορήθηκα  - και μάλιστα σε βάθος - συζητώντας με τα κατάλληλα πρόσωπα δύο  πολύ σοβαρά θέματα τα οποία μέχρι σήμερα δεν βλέπω να έχουν συζητηθεί ποτέ στο Δημοτικό Συμβούλιο. 
Εχω γνώμη και άποψη περί αυτών.
Θεωρώ λοιπόν ότι οφείλω να ενημερώσω για τα θέματα αυτά και οι αρμόδιοι να προχωρήσουν άμεσα στην συζήτηση και λήψη αποφάσεων από το αρμόδιο όργανο που είναι το Δημοτικό Συμβούλιο Καρύστου. 
Εκτός των άλλων, αν τα θέματα αυτά δεν εξεταστούν άμεσα δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η Απογραφή του δήμου Καρύστου, η οποία έχει ήδη καθυστερήσει απαράδεκτα.
Δεν γίνεται δηλαδή, χωρίς να συζητηθούν αυτά τα 2 θέματα να προχωρήσει η νόμιμη διαδικασία καταγραφής της περιουσίας και των υποχρεώσεων του δήμου Καρύστου.
Τα θέματα αυτά είναι :
1. "Αποζημιώσεις επικειμένων" : Είναι οι οφειλές από αποζημιώσεις που πρέπει να καταβάλλει ο δήμος Καρύστου σε κάθε ιδιοκτήτη οικοπέδου εντός της επέκτασης του Σχεδίου Πόλης Καρύστου, εφόσον έχει δοθεί από το οικόπεδό του τμήμα ή όλον για κοινόχρηστο χώρο. Κάθε ιδιοκτήτης του οποίου το οικόπεδο έχει δώσει τμήμα ή όλον για δρόμο, πλατεία και λοιπούς κοινόχρηστους χώρους δικαιούται να πάρει από τον δήμο αποζημίωση σύμφωνα με την αντικειμενική αξία του δοθέντος. 
Αυτές οι αποζημιώσεις δεν δίνονται όλες μαζί αλλά κατόπιν αιτήματος των ενδιαφερομένων, άρα λοιπόν δίνονται τμηματικά. Κάποιες τέτοιες αποζημιώσεις δόθηκαν και εντός του 2011 όπως αναφέρεται σε αποφάσεις που αναρτήθηκαν στην Διαύγεια.
Συνεπώς οι αποζημιώσεις αυτές που στο σύνολό τους υπολογίζονται, σύμφωνα με την άποψη όσων γνωρίζουν το θέμα, μεταξύ 700.000 - 800.000 ευρώ βάσει των αντικειμενικών αξιών, επιβαρύνουν τον δήμο Καρύστου και πρέπει να περιλαμβάνονται στις οφειλές του πρώην Δήμου Καρύστου προς τον νέο καλλικρατικό Δήμο.
Στον προϋπολογισμό έτους 2012 αλλά και του 2011 δεν περιελήφθησαν οι οφειλές αυτές εν συνόλω ως αποζημιώσεις επικειμένων αλλά μέρος του συμπεριλήφθηκε προφανώς ως "δικαστικά έξοδα" κάτι το οποίο δεν έδωσε στο δημοτικό συμβούλιο πλήρη εικόνα του θέματος. 
Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου οφείλει να δώσει πλήρη έκθεση στο δημοτικό Συμβούλιο περί αυτών των υποχρεώσεων, αν δεν το έχει κάνει ήδη. 
Δεν είναι ένα απλό θεματάκι που μπορεί να το χειρίζεται μόνη της η Οικονομική Επιτροπή διαθέτοντας κάθε φορά τις πιστώσεις για τις αποζημιώσεις αποσπασματικά. Αν η Οικονομική Επιτροπή δεν το αντιλαμβάνεται καιρός είναι να το αντιληφθεί. 
Είναι ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο. Οταν όμως δόθηκε η λίστα οφειλών των πρώην δήμων για την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού και την λήψη δανείου δεν ειπώθηκε λέξη γι' αυτό το θέμα ως μια μεγάλη οφειλή του πρώην δήμου Καρύστου εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που μπορεί μεν να δίνονται τμηματικά αλλά είναι οφειλές δεσμευτικές και απαιτητές που δεν παραγράφονται ούτε απορρίπτονται. 
Γιατί άραγε δεν έχει ειπωθεί λέξη γι' αυτό; 
2. " Περιουσία του πρώην δήμου Καρύστου εκ κληροδοτημάτων" . Ο πρώην δήμος Καρύστου διαθέτει επί πολλά χρόνια σημαντική περιουσία σε αρκετά διαμερίσματα στην Αθήνα και οικόπεδα στην Κάρυστο που προέρχονται από δωρεές και κληροδοτήματα. Παλαιότερα είχε συσταθεί μια ειδική Επιτροπή Καταγραφής των Κληροδοτημάτων" η οποία μετά τους πρώτους ελέγχους και καταγραφές από το Υποθηκοφυλακείο Καρύστου κλπ. διαλύθηκε χωρίς να ολοκληρώσει το έργο της.
Βεβαίως η σημαντική αυτή περιουσία υπάρχει και κανείς δεν μπορεί να την αμφισβητήσει, εφόσον οι τίτλοι ιδιοκτησίας είναι νόμιμα μεταγεγραμμένοι στο Υποθηκοφυλακείο Καρύστου. 
Οσοι γνωρίζουν, λένε ότι αρκετά από αυτά τα διαμερίσματα βρίσκονται σήμερα σε κακή κατάσταση αφού ποτέ ο δήμος Καρύστου δεν έδειξε ενδιαφέρον για την αξιοποίησή τους. 
Αν ο φάκελλος "κληροδοτήματα" ανοίξει και ελεγχθούν οι  σχετικοί τίτλοι ιδιοκτησίας τότε θα φανεί αν πράγματι υπάρχει, όπως συζητείται, εκτός των άλλων και ένα μεγάλο οικόπεδο εκτάσεως 5-6 στρεμμάτων σε κεντρικό σημείο της Καρύστου εκ κληροδοτήματος και σε ποια κατάσταση βρίσκεται σήμερα αυτό. 
Η άποψη κάποιων ότι τα διαμερίσματα είναι παλαιά και δεν έχουν αξία, όπως ακούστηκε κάποια στιγμή, δεν μπορεί να είναι η άποψη υπεύθυνων δημοτικών αρχόντων.
Κανείς δεν μπορεί να αμελεί ή και να συσκοτίζει αυτή την υπόθεση. Και κυρίως όσοι αγνοούν τη σοβαρότητα του θέματος, είτε λόγω έλλειψης γνώσεων είτε λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος, δεν μπορούν να έχουν θέση και άποψη. Υπάρχουν αντικειμενικές παράμετροι σε αυτά τα ζητήματα και δεν μπορεί ο καθένας να λέει ότι θέλει.
Η αμέλεια για την διαχείρηση της περιουσίας επ' ωφελεία του δήμου είναι σοβαρή παράβαση καθήκοντος.
Πέραν τούτου όμως μπορεί ανά πάσα στιγμή ένας οποιοσδήποτε δημότης να θελήσει να ενημερωθεί περαιτέρω προσφεύγοντας στις αρμόδιες αρχές, με ότι αυτό συνεπάγεται, ιδιαίτερα μάλιστα σε τέτοιες εποχές που συζητάμε ευρύτατα για το ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ και τα ζητήματα περιουσίας.....
Το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να έχει στη διάθεσή του άμεσα την κατάσταση αυτών των κληροδοτημάτων με αναλυτικά στοιχεία και να αποφασίσει ΠΩΣ και ΤΙ θα κάνει με αυτά, ιδιαίτερα τώρα που η δεινή οικονομική κατάσταση των δήμων επιβάλλει άμεση εξεύρεση πόρων και αξιοποίηση των υπαρχόντων. 
Εδώ πρόκειται για σημαντική ακίνητη περιουσία σε κεντρικά σημεία της Αθήνας και της Καρύστου. Δεν είναι παίξε γέλασε. Με το να κλείνουν κάποιοι τα μάτια και τ' αυτιά σε τέτοια θέματα δεν τα επιλύουν.  
Γιατί άραγε δεν έχει ανοίξει ο "φάκελλος" αυτός μέχρι σήμερα;
Στο Δημοτικό Συμβούλιο συζητώνται πολλά άλλα θέματα αλλά παραμένει ανεξήγητο γιατί 20 μήνες μετά την σύσταση του νέου Δήμου Καρύστου αυτά τα 2 σοβαρά ζητήματα τα οποία προϋπήρχαν και παρελήφθησαν ως προβλήματα παραμένουν στη σκιά, όταν μάλιστα από την διαχείρησή τους εξαρτάται άμεσα η οικονομική κατάσταση του δήμου Καρύστου; 
Ας γίνει κατανοητό όσο είναι καιρός, ότι οι "αποζημιώσεις επικειμένων" και η "περιουσία του δήμου εκ κληροδοτημάτων" του πρώην δήμου Καρύστου, και νυν του καλλικρατικού, είναι θέματα που δεν μπορούν να περιμένουν.  
Κάθε περαιτέρω καθυστέρηση συνεπάγεται σοβαρές ευθύνες. 
πηγη http://sofia-moutsou.blogspot.gr/2012/10/blog-post_10.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου