Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Συμεών Κεδίκογλου αμφισβητεί την διαφάνεια του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και μιλά για το οικονομικό του κόστος



Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Συμεών Κεδίκογλου με ανακοίνωση καλεί την Περιφέρεια να δώσει στοιχεία για την οικονομική διαχείριση του Φεστιβάλ Χαλκίδας και  αμφισβητεί την όλη διαδικασία για την διαφάνεια του έργου... Διαβάστε την ανακοίνωση..

Ξεκινά αύριο, όπως ήδη ανακοινώθηκε, το 6ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας. Οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις είναι βεβαίως επιθυμητές, όμως στην εποχή της βαθιάς κρίσης που βιώνουμε, είναι απαραίτητο, πέρα από την καθαρά καλλιτεχνική σκοπιά, να κοιτάζουμε και τι γίνεται από την καθαρά οικονομική πλευρά.

Από την ανάρτηση της Περιφέρειας στη Διαύγεια στο διαδίκτυο (ΑΔΑ Β41Ρ7ΛΗ-Μ1Φ) παρατηρούμε ότι το κόστος θα φτάσει τις 62.000 ευρώ. Η αντίστοιχη δαπάνη πέρυσι, χρονιά επίσης οικονομικής κρίσης, ανήλθε στο ποσό των 129.991,89 ευρώ (!), από όπου 15.000 διατέθηκαν για την «υποστήριξη γραφείου φεστιβάλ-γραμματεία-συντονισμός», 19.522 ευρώ για διαμονή και διατροφή δημιουργών και κριτικής επιτροπής, κέτερινγκ στις τελετές έναρξης και λήξης, 13.558,40 για τα βραβεία κ.α. (ΑΔΑ: 45707ΛΗ-3Υ2). Να σημειωθεί ότι υπήρξε επιπλέον χρηματοδότηση και από άλλους φορείς. Θα πρέπει να εξηγηθεί η μεγάλη διαφορά αφού και με 62.000 ευρώ φέτος πραγματοποιείται το Φεστιβάλ. Επίσης, απαιτείται αναλυτική αναφορά για κάθε ποσό. Πόσοι, για παράδειγμα, εργάστηκαν για την υποστήριξη της γραμματείας για πόσες μέρες και με τι αμοιβές για να δικαιολογείται ένα κονδύλι της τάξης των 15.000 ευρώ;

Αξίζει να σημειώσουμε όμως ότι φέτος στην ανάρτηση στη Διαύγεια δεν περιγράφονται αναλυτικά το πώς κατανέμονται αυτές οι δαπάνες. Αναφέρεται μόνο ότι «εγκρίνουμε τη δέσμευση πίστωσης συνολικού ύψους 62.000 ευρώ για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού εξόδων για την ΠΛΗΡΩΜΗ ΕΡΓΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΠ (πληρωμή δαπάνης για το 6ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ) και μάλιστα χωρίς το σύνηθες σχόλιο που συνοδεύει τη φράση «δέσμευση πίστωσης» του τύπου «θα προσκομισθούν τα σχετικά έγγραφα/τιμολόγια για να πληρωθούν». Χρήσιμη θα είναι μια ενημέρωση για την ανάλυση του ποσού των 62.000 ευρώ και αν το αναλυτικό σχέδιο δαπανών έχει κατατεθεί στο περιφερειακό συμβούλιο και στα πρακτικά της συνεδρίασης.  

Σε κάθε περίπτωση θεωρώ αυτονόητο ότι τόσο οι πολίτες της Χαλκίδας και ευρύτερα της Εύβοιας όσο και γενικότερα οι Έλληνες φορολογούμενοι, τη στιγμή που υφίστανται το κόστος των θυσιών, έχουν το δικαίωμα να πληροφορούνται και για το τελευταίο ευρώ δημοσίου χρήματος.

Θα περιμένω λοιπόν τις απαντήσεις που ελπίζω να είναι αναλυτικές, συγκεκριμένες και πειστικές τώρα που το φεστιβάλ είναι προ των πυλών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου