Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Κέζα Λώρη Κου-κου… έκπληξη!

 Κέζα Λώρη
Σκοπός επετεύχθη: κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει τι φόρο θα πληρώσει του χρόνου. Το εκκαθαριστικό παραμένει kinder-έκπληξη_ ξέρετε, σαν το σοκολατένιο αυγουλάκι που όταν το αποφάς, έχει μέσα ένα δωράκι. Με το kinder, όπως και με τη δήλωση, δεν μπορείς να ξέρεις τι θα σου πετύχει.
Δηλαδή μπορεί να ξετινάξεις όλο το σούπερ μάρκετ προκειμένου να πετύχεις μινιατούρα Οβελίξ, και να προκύπτει συνέχεια η Φραμπάλα. Ακριβώς η ίδια λογική υπάρχει με τα περιουσιακά. Μπορεί να υπολογίζεις όλο το χρόνο το χαράτσι, να βάζεις χρήματα στην άκρη για να είσαι συνεπής και ο κ. Στουρνάρας να θυμηθεί την κληρονομιά στο χωριό. Εχεις αμπέλι; Έκπληξη! Νέος φόρος αγροτεμαχίων.

Το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών που απεργάζεται τα νέα μέτρα παρουσιάζει τις αλλαγές σαν να είναι προς το συμφέρον των φορολογουμένων. Αντί δηλαδή να λένε ότι ψάχνουν τρόπο για να εισπράξουν ακόμη περισσότερα (θέλουν 3 δισ. από τα ακίνητα) λένε ότι θα καταργήσουν το χαράτσι μέσω ΔΕΗ. Λένε ότι θα καταργήσουν τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας ενώ στην πραγματικότητα τώρα ακριβώς αρχίζουν να στέλνουν τα σχετικά εκκαθαριστικά και μάλιστα αναδρομικά. Δηλαδή πέρα από όσα καταβάλλονται μέσω λογαριασμού ΔΕΗ θα κληθούν να πληρώσουν κάτι παραπάνω όσοι είχαν ακίνητα αντικειμενικής άνω των 400.000 το 2010 και άνω των 200.000 το 2011.

Για να δώσουν ακόμη καλύτερες εντυπώσεις οι άνθρωποι του κ. Στουρνάρα λένε ότι δεν θα αυξήσουν τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Δεν θα τις αυξήσουν γιατί δεν έχουν καμία προσδοκία από τις μεταβιβάσεις. Η αγορά ακινήτων έχει παγώσει. Σε νούμερα: το 2007 τα έσοδα από το φόρο μεταβίβασης διαμορφώθηκαν στο 1,037 δισ. ευρώ. Το 2011 έπεσαν κάτω από τα 300 εκατομμύρια. Αυτά που υπολείπονται θα τα πάρουν από την αγροτική γη. Τα υπόλοιπα θα τα προσθέσουν, θα τα διαιρέσουν και θα τα ξαναμοιράσουν στους ίδιους.

Σύμφωνα με τα σχέδια του υπουργείου θα υπάρχει ατομικό αφορολόγητο ακίνητης περιουσίας και πάνω από αυτό θα εφαρμοστεί φορολογική κλίμακα με διάφορους συντελεστές, από 0,1% έως 3%. Βεβαίως δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε κάτι συγκεκριμένο για το 2013_ διαφορετικά τι έκπληξη θα ήταν; Υπάρχουν προτάσεις για αφορολόγητο όριο μόνο για μια κατοικία κάθε φορολογούμενου, με καθορισμένη αξία ή συγκεκριμένη επιφάνεια. Δηλαδή θα είναι αφορολόγητα τα πρώτα 100 χιλιάρικα ή τα πρώτα 80 τετραγωνικά.

Αυτά που μπορούμε να συμπεράνουμε, βάσει της εμπειρίας των τελευταίων ετών: ό,τι και να αποφασίσουν, για κακό θα είναι. Θα βρούνε τρόπο να χρεώσουν ακόμη περισσότερα στα εύκολα επειδή δεν μπορούν να καταπιαστούν με τα δύσκολα. Απλώς η συχνότητα με την οποία αλλάζει το φορολογικό σύστημα είναι σαν να επιδιώκονται θεαματικά αποτελέσματα από τις εκπλήξεις: δάκρυα, ανακοπές, εγκεφαλικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου