Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Βάσει αγορανομικής διάταξης θα πωλούνται από τα σούπερ μάρκετ Ληγμένα τρόφιμα θα αγοράζουν οι φτωχοί



Και επίσημα η Ελληνική Πολιτεία αναγνωρίζει ότι υπάρχουν πτωχοί που αδυνατούν να αγοράσουν τρόφιμα και τους προσφέρει  ληγμένα προϊόντα με χαμηλή τιμή και σε βάρος της ποιότητας και πολλές φορές σε βάρους της υγείας των ανθρώπων.


Θέση στα ράφια των σούπερ μάρκετ θα έχουν στο εξής τα ληγμένα προϊόντα, τα οποία αντί να επιστρέφονται στις εταιρείες όπως συνέβαινε μέχρι και σήμερα, θα πωλούνται στη μισή τιμή για όσους αδυνατούν να αγοράσουν τα φρέσκα.
Αυτό προβλέπεται σε αγορανομική διάταξη η οποία ανακοινώθηκε προχθές και δημοσίευσε ο Ελεύθερος Τύπος. Συγκεκριμένα, βάσει της εν λόγω διάταξης,≪επιτρέπεται η διάθεση τροφίμων περασμένης χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας, πλην όσων προσδιορίζονται από την κείμενη νομοθεσία ως ευαλλοίωτα, με τον όρο ότι αυτά θα πωλούνται σαφώς διαχωρισμένα από τα άλλα τρόφιμα και σε πινακίδα που θα αναρτάται σε αυτά και θα αναγράφεται, με κεφαλαία γράμματα η φράση

≪ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ≫.
Ουσιαστικά η διαφοροποίηση δεν είναι πολύ δύσκολη καθώς αφορά όχι τα προ-όντα που έχουν ημερομηνία λήξης αλλά όσα αναγράφουν "ανάλωση κατά προτίμηση".
Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος στα τρόφιμα αυτά δεν θα επιτρέπεται η παράταση στην εμπορία τους.

Σύμφωνα με το ακριβές κείμενο της διάταξης, ο χρόνος διάθεσης των προϊόντων, δεν μπορεί να υπερβαίνει κατά περίπτωση:

-Τη μία εβδομάδα, στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή ημέρας και μήνα.

-Τον ένα μήνα, στην περίπτωση των προϊόντων, των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα, δηλώνεται με την αναγραφή μήνα και έτους .

-Τους τρεις μήνες, στην περίπτωση των προϊόντων, των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα, δηλώνεται με την αναγραφή μόνο του έτους

πηγή  ΩΡΑ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ , α΄παράγραφος eviapost.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου