Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Έτσι θα δηλώνουμε γάμο και θάνατο

Το σύστημα «Αριάδνη» παρουσίασαν ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης, ο υφυπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος Κωνσταντίνος Βλαχάκης, στο πλαίσιο της καταπολέμησης της παραβατικότητας στο σύστημα χορήγησης συντάξεων.
"Με την πιο επιεική προσέγγιση εκτιμούμε ότι λόγω παραβατικότητας τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν ετήσιες απώλειες που φτάνουν τα 500 εκατομμύρια ευρώ", δήλωσε ο κ. Βρούτσης.  "Γι’ αυτό λοιπόν εισάγουμε το σύστημα «Αριάδνη». Ένα σύστημα που από 1-1-2013 διασφαλίζει ότι δεν θα ξαναγεννηθεί παραβατικότητα στα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας μας. Ένα σύστημα το οποίο θα επιφέρει επιτέ­λους αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης και φυσικά θα έχουμε ένα πολύ με­γάλο και πολύ σημαντικό όφελος 500 εκατ. ευρώ για τα ασφαλιστικά ταμεία της  χώρας.  Αυτό  γίνεται με το σύστημα «Αριάδνη»" τόνισε ο υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε:
"Η όποια επιβάρυνση κόστους και χρόνου είναι ασήμαντη μπροστά στο τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό όφελος για τα ασφαλιστικά ταμεία, για τους συνταξιούχους και τους εργαζομένους, για όλους τους Έλληνες".
Κεντρικό σημείο του νέου συστήματος αποτελεί η ανάθεση στους συμβολαιογράφους της χώρας, της υπηρεσίας πιστοποίησης και ηλεκτρονικής καταχώρισης δεδομένων πραγματικών και νομικών γεγονότων της προσωπικής κατάστασης των πολιτών, που αφορούν γάμους, σύμφωνα συμβίωσης, διαζύγια και θανάτους.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα η καταβαλλόμενη στον συμβολαιογράφο δαπάνη στην περίπτωση γνωστοποίησης θανάτου καλύπτεται πλήρως από τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Άλλωστε σε μια εκτίμηση με βάση τον μ.ο. θανάτων στην χώρα μας η συνολική επιβάρυνση δεν θα ξεπερνά τα 4.500.000 Ευρώ από τα οποία 500.000 Ευρώ επιστρέφουν με την μορφή τελών και χαρτοσήμου στο κράτος και 1.000.000 Ευρώ με την μορφή φόρου απευθείας στον κρατικό προϋπολογισμό. Το υπόλοιπο ποσό είναι εξαιρετικά μικρό μπροστά στο τεράστιο δημοσιονομικό και κοινωνικό όφελος.
Μόνο  στην περίπτωση γνωστοποίησης γάμου και διαζυγίου βαρύνει τους δηλούντες η δαπάνη συμβολαιογράφου. Στις περιπτώσεις των συμφώνων συμβίωσης δεν θα υπάρχει δαπάνη συμβολαιογράφου.
Αναλυτικά η διαδικασία


1ο Στάδιο: Γνωστοποίηση
Α. Διαδικασία γνωστοποίησης θανάτου
Ο  συγγενής, το γραφείο τελετών ή ο εκπρόσωπος της οικογένειας επισκέπτεται το γραφείο του συμβολαιογράφου της επιλογής του, προσκομίζοντας:
  • Ιατρικό πιστοποιητικό θανάτου,
  • το Βιβλιάριο Υγείας η αποδεικτικό ΑΜΚΑ του θανόντος,
  • Αποδεικτικό ΑΦΜ του θανόντος.
Ο συμβολαιογράφος:
  • Πιστοποιεί την ορθότητα των στοιχείων ΑΦΜ/ΑΜΚΑ.
  • Συντάσσει Πράξη Εμφάνισης και Δήλωσης
  • Καταχωρεί τα στοιχεία του Θανόντος στο Σύστημα
  • Θεωρεί το ιατρικό πιστοποιητικό θανάτου με την ένδειξη «καταχωρήθηκε».
Εν συνεχεία, ο συγγενής, το γραφείο τελετών ή ο εκπρόσωπος της οικογένειας προσκομίζει στο  Δημοτικό κατάστημα την πράξη Εμφάνισης και Δήλωσης και το Θεωρημένο ιατρικό πιστοποιητικό και λαμβάνει ληξιαρχική πράξη θανάτου και άδεια ταφής .
Για την περίπτωση που εξαιρετικές συνθήκες (ειδικές σπάνιες περιπτώσεις) δεν επιτρέπουν την έκδοση Ληξιαρχικής Πράξης προ της ταφής, εκδίδεται η άδεια ταφής υπάρχει ειδική διαδικασία, που θα αποτυπωθεί ειδικά στο νόμο

Β. Διαδικασία γνωστοποίησης Γάμου
Μετά την έκδοση της άδειας γάμου το ζευγάρι επισκέπτεται το γραφείο του συμβολαιογράφου της επιλογής του, προσκομίζοντας:
  • Άδεια Γάμου και αγγελία γάμου,
  • Τα Βιβλιάρια Υγείας ή άλλα αποδεικτικά των ΑΜΚΑ,
  • Αποδεικτικά ΑΦΜ.
Ο συμβολαιογράφος :
  • Πιστοποιεί την ορθότητα των στοιχείων ΑΦΜ/ΑΜΚΑ.
  • Συντάσσει Πράξη Εμφάνισης και Δήλωσης
  • Καταχωρεί τα στοιχεία των μελλόνυμφων  στο Σύστημα
  • Θεωρεί την Άδεια Γάμου με την ένδειξη καταχωρήθηκε.
Εν συνεχεία, το ζευγάρι προσκομίζει στον Θρησκευτικό λειτουργό ή στο  Δημοτικό κατάστημα την πράξη Εμφάνισης και Δήλωσης και τη Θεωρημένη άδεια γάμου και λαμβάνει πιστοποιητικό τέλεσης γάμου μετά την τελετή.

Γ. Διαδικασία γνωστοποίησης Συμφώνου Συμβίωσης
Κατά τη σύνταξη του συμφώνου συμβίωσης ο συμβολαιογράφος καταχωρεί τα υποχρεωτικά προσκομιζόμενα στοιχεία ΑΦΜ/ΑΜΚΑ των συμβαλλομένων στο σύστημα και κάνει υποχρεωτικά αναφορά στον αριθμό καταχώρησης στο σύστημα Αριάδνη.

Δ. Διαδικασία γνωστοποίησης Διαζυγίου
Η  εισαγγελική διάταξη - παραγγελία για  την πνευματική λύση του  γάμου   προς την αρμόδια Εκκλησιαστική Αρχή  , για δε  την  διοικητική λύση του  γάμου  στον αρμόδιο Ληξίαρχο ,  συνοδευόμενη από κυρωμένο αντίγραφο της  δικαστικής απόφασης και του αντίστοιχου πιστοποιητικού τελεσιδικίας   , προσκομίζεται από  οποιονδήποτε των διαζευγμένων συζύγων ή τους ειδικούς εντολοδόχους τους σε Συμβολαιογράφο

2ο Στάδιο: Ενέργειες συμβολαιογράφων
Μετά την γνωστοποίηση κάποιου από τα παραπάνω γεγονότα οι συμβολαιογράφοι υποχρεούνται αμελητί να καταχωρήσουν στο κεντρικό σύστημα, που τηρείται στο συντονιστικό των συμβολαιογραφικών συλλόγων, τις δηλώσεις στοιχείων των εμφανιζόμενων σε αυτούς πολιτών.  

3ο Στάδιο: Ενέργειες συντονιστικού συμβολαιογραφικών συλλόγων
Ο διαχειριστής του κεντρικού συστήματος στο συντονιστικό των συμβολαιογραφικών συλλόγων αποστέλλει ηλεκτρονικά δύο φορές την  εβδομάδα στα Ασφαλιστικά Ταμεία, στην ΗΔΙΚΑ στον ΟΑΕΔ, στον ΕΟΠΥΥ και στην ΓΓΠΣ συγκεντρωτικό πίνακα με τα στοιχεία για τις τρέχουσες μεταβολές ασφαλισμένων.

4ο Στάδιο: Ενέργειες ασφαλιστικών οργανισμών και λοιπών φορέων
Η  υπηρεσιακή δομή στην οποία υπάγεται το μητρώο των ασφαλισμένων και  αναβαθμίζεται με τον προωθούμενο νόμο σε υπηρεσία Μητρώου και διαπίστωσης ληξιαρχικών μεταβολών ασφαλισμένων υποχρεούται αμελητί να σημειώνει την μεταβολή των στοιχείων των ασφαλισμένων και να διακόπτει άμεσα  τις σχετικές παροχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου