Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Καταδίκη των επεισοδίων στο θέατρο «Χυτήριο» από τα πολιτικά κόμματα

Με ανακοινώσεις τους, οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας καταδικάζουν τα επεισόδια που έλαβαν χώρα χθες στο θέατρο «Χυτήριο» όπου ανεβαίνει η παράσταση Corpus Christi.
Κώστας Τζαβάρας: Καταδικάζω απερίφραστα τα χθεσινά θλιβερά επεισόδια.

Με αφορμή τα χθεσινά επεισόδια που δημιουργήθηκαν έξω από το θέατρο «Χυτήριο» στην Ιερά Οδό ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΑΙΘΠΑ αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού κ. Κώστας Τζαβάρας δήλωσε:
«Καταδικάζω απερίφραστα τα χθεσινά θλιβερά επεισόδια. Η τέχνη και ο πολιτισμός υπόκεινται στους δικούς τους κανόνες. Πρωτίστως στην ανεκτικότητα απέναντι σε όποιον έχει και εκφράζει διαφορετική γνώμη ή άποψη. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε ούτε στη λογοκρισία να πάρει τη θέση της κριτικής, ούτε στην αυτοδικία να πάρει τη θέση της δικαιοσύνης. Σε μια εποχή που ο πολιτισμός και η τέχνη πρέπει να γίνουν το αντίδοτο στην οικονομική και κοινωνική κρίση, είναι απαράδεκτο να υπάρχουν μειοψηφίες που εμφανίζονται ως αυτόκλητοι εγγυητές της κοινωνικής, αισθητικής και εθνικής ευταξίας-όπως αυτοί την εννοούν- και να προσπαθούν με τη βία να αναιρέσουν και να εξαλείψουν κάθε αντίθετη, με τις θέσεις τους, άποψη».
ΣΥΡΙΖΑ: Η Δικαιοσύνη κατέστη ανενεργή
Σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ τονίζει για τα χθεσινά επεισόδια έξω από το θέατρο «Χυτήριο»:
Σύμφωνα με χτεσινή δικαστική απόφαση, αλλά και σύμφωνα με την κοινή λογική, το θεατρικό έργο Corpus Christi δεν εμπίπτει στις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα περί κακόβουλης βλασφημίας. Θα περίμενε, λοιπόν, κανείς ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα λάμβανε όλα τα αναγκαία μέτρα για την εκτέλεση της δικαστικής απόφασης, δεδομένου ότι μόλις πρόσφατα, άλλη μία παράσταση του ίδιου έργου είχε διακοπεί, έπειτα από κινητοποίηση παραθρησκευτικών οργανώσεων, και με  το επιχείρημα ότι «αν έγινε χαμός με τα σκίτσα του Μωάμεθ, δεν θα μείνουμε εδώ με σταυρωμένα χέρια».
Αντ’ αυτού, και καθώς ο κ. Δένδιας αποφάσισε χτες ότι το δεξιό είναι το φιλικότερο από τα άκρα που κατά τα άλλα αντιμάχεται, η Δικαιοσύνη κατέστη ανενεργή. Δεκάδες αστυνομικοί παρακολουθούσαν επί ώρες τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, που βρέθηκαν χτες στο Θέατρο Χυτήριο σε ρόλο μπράβου, να βρίζουν χυδαία, να προπηλακίζουν, να επιτίθενται βίαια και να απειλούν, και ω του θαύματος, να καταφέρνουν εν τέλει τη ματαίωση της παράστασης και την «απελευθέρωση» συλληφθέντα στα έκτροπα.
Στην Ελλάδα του 2012, και όχι σε κάποιο θεοκρατικό καθεστώς, μερικές δεκάδες μέλη παραθρησκευτικών οργανώσεων και μια ομάδα βουλευτών και μελών της Χρυσής Αυγής είναι δυνατό να επιβάλουν τη δική τους νομιμότητα, με το κράτος σε ρόλο εγγυητή της απρόσκοπτης δράσης του παρακράτους και του δικαιώματος στη λογοκρισία και τον φονταμενταλισμό. Με αυτή την έννοια, αυτό που διακυβεύεται σήμερα δεν είναι η προστασία του θρησκευτικού συναισθήματος, που σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως σεβαστό. Αυτό που διακυβεύεται είναι αν η κυβέρνηση και η Ελληνική Αστυνομία θα συνεχίσουν να επιτηρούν την κατάλυση της δημοκρατίας, με ή χωρίς προσχήματα, και αν το θρησκευτικό συναίσθημα θα επιβάλλεται διά νόμου – του νόμου των νεοναζί, που δεν φημίζονται για τη χριστιανική ηθική τους.
ΔΗΜΑΡ: Άλλη μία οργανωμένη «οπερέτα» από τραμπούκους βουλευτές και μέλη της ναζιστικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής
Σε ανακοίνωση του οι Νέοι της ΔΗΜΑΡ υπογραμμίζουν για τα γεγονότα στο Χυτήριο:
Χθες βράδυ γίναμε μάρτυρες άλλης μίας οργανωμένης «οπερέτας» από τραμπούκους βουλευτές και μέλη της ναζιστικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής εναντίον της ελευθερίας της έκφρασης και της καλλιτεχνικής δημιουργίας . Επιτέθηκαν, επιπλέον, κατά θεατών, καλλιτεχνών και δημοσιογράφων. Το δικαίωμα των επιλογών και του αυτοπροσδιορισμού είναι μάλλον άγνωστο για τους Χρυσαυγίτες, οι οποίοι έχρισαν τους εαυτούς τους ακόμα και «κριτικούς θεάτρου».
Η Νεολαία της ΔΗΜΑΡ ήταν εκεί και θα είναι πάντα παρούσα κάθε φορά που η Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα γίνονται στόχος.
ΠΑΣΟΚ: Η Χρυσή Αυγή έχει ξεπεράσει τα όρια της δημοκρατικής νομιμότητας.
Σε δήλωσή της, η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, κα Φώφη Γεννηματά τονίζει σχετικά με το θέμα:
"Η Χρυσή Αυγή έχει ξεπεράσει τα όρια της δημοκρατικής νομιμότητας. Εκμεταλλευόμενη τις δυσκολίες των πολιτών που πλήττονται από την κρίση, προχωρεί με σχέδιο σε ναζιστικές παρεμβάσεις, σε αντιδημοκρατικές ενέργειες, σε συνεργασία με ό,τι πιο σκοταδιστικό υπάρχει στην ελληνική κοινωνία.
Όποιος υπερασπίζεται ή ανέχεται για ψηφοθηρικούς λόγους τέτοιες πρακτικές, που οδηγούν στον εκφασισμό της κοινωνίας, ας γνωρίζει ότι τον περιμένει η σειρά του να γίνει και αυτός θύμα της φασιστικής πρακτικής των «ταγμάτων εφόδου» της Χρυσής Αυγής.
Απέναντι στα φασιστικά «τάγματα εφόδου», όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις καλούμαστε να αντιπαραθέσουμε τη δύναμη της πολιτικής ηθικής, τη δύναμη της ελευθερίας του λόγου, τη δύναμη του σεβασμού της διαφωνίας και της διαφορετικότητας, τη δύναμη του σεβασμού της ανθρώπινης ζωής.
Απέναντι στους νοσταλγούς των φασιστικών ολοκληρωτικών καθεστώτων, να αντιπαραθέσουμε εντός της Βουλής τη δύναμη των κοινοβουλευτικών θεσμών, μη επιτρέποντας στους εκπροσώπους του νεοφασισμού να μετατρέψουν το Kοινοβούλιο σε αρένα τους.
Το ΠΑΣΟΚ καλεί όλους τους πολίτες και τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις, πέρα από τις κομματικές διαφορές,  σε ένα μέτωπο για την υπεράσπιση των δημοκρατικών θεσμών , για την προάσπιση της Δημοκρατίας.
Παράλληλα, ο Εισηγητής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ για το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Κώστας Τριαντάφυλλος, σχετικά με τα χθεσινά περιστατικά βίας στην Αθήνα εκ μέρους της «Χρυσής Αυγής» και τις καταγγελίες για αδράνεια των αστυνομικών δυνάμεων, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Τα καθημερινά πλέον κρούσματα τρομοκρατίας και εκφοβισμού στη χώρα μας πρέπει να λάβουν ένα τέλος. Ο πολίτης έχει φθάσει στο σημείο να πρέπει να λογοδοτεί, για τις θεατρικές παραστάσεις που παρακολουθεί, και να υφίσταται χωρίς προειδοποίηση τεστ γνώσης της ελληνικής αλφαβήτας, για να μπορεί να κινηθεί στο κέντρο της Αθήνας. Η συντεταγμένη πολιτεία πρέπει να δώσει την απόλυτη και δυναμική απάντησή της στα φαινόμενα που θυμίζουν Μεσαίωνα. Αν δεν αντισταθούμε θα θερίσουμε θύελλες.
KKE:Ο ναζιστικός θίασος επιδιώκει να επιβάλει καθεστώς λογοκρισίας
Σε σχόλιό του το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ τονίζει για τη παρεμπόδιση της θεατρικής παράστασης στο «ΧΥΤΗΡΙΟ»:
Ο ναζιστικός θίασος μαζί με παραεκκλησιαστικούς κομπάρσους επιδιώκει να επιβάλει καθεστώς λογοκρισίας στις καλλιτεχνικές παραγωγές, αποκαλύπτοντας τον συστημικό και βρώμικο ρόλο της Χρυσής Αυγής.

Ο λαός πρέπει να απομονώσει τη Χρυσή Αυγή και να καταδικάσει το ναζιστικό τραμπουκισμό γιατί όπου κι αν εκδηλώνεται, στις γειτονιές, στους χώρους δουλειάς, στα θέατρα, στόχο έχει τα λαϊκά δικαιώματα, το εργατικό και λαϊκό κίνημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου