Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Κέρδη 70 ως 100 δισ. ευρώ για την Γερμανία από την κρίση στην ΕΕ

Η κρίση στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες αδύναμες χώρες της περιφέρειας, δείχνει για άλλη μια φορά πως μόνο χαμένοι δε βγαίνουν από τη δημοσιονομική κρίση που πλήττει την ευρωζώνη οι δυνατοί της ΕΕ. Μάλλον το αντίθετο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, τα πολύ χαμηλά επιτόκια δανεισμού που απολαμβάνει η Γερμανία, την ώρα που οι χώρες της περιφέρειας βρίσκονται «στο κόκκινο», της αποφέρει πολύ σημαντικά κέρδη.
Ο οικονομολόγος Jens Boysen-Hogrefe του ινστιτούτου του Κιέλου, εκτιμά ότι η Γερμανία έχει εξοικονομήσει τα τελευταία 3,5 χρόνια  68 δισ. ευρώ σε κόστος δανεισμού.
Την ίδια ώρα, δημοσίευμα των FT Deutschland σημειώνει ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να λαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος από το «μέρισμα» που θα πληρώνει η Ελλάδα, ξεπληρώνοντας τα ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ. Οι λήξεις που πρέπει να καλύψει η Ελλάδα σε ομόλογα της ΕΚΤ ανέρχονται σε 12,7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της γερμανικής εφημερίδας.
Στις αρχές Αυγούστου η εφημερίδα Bild υποστήριξε επίσης ότι τους τελευταίους 30 μήνες η Γερμανία έχει εξοικονομήσει πάνω από 60 δισ. ευρώ μέσω της αναχρηματοδότησης του χρέους της, ενώ αν προστεθεί στο ποσό αυτό "η αύξηση των φορολογικών εσόδων κι η μείωση των κοινωνικών δαπανών, η εξοικονόμηση φτάνει τα 70 ως 100 δισ. ευρώ.
Τον περασμένο Μάρτιο άλλωστε ο ίδιος ο Γερμανός επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), Κλάους Ρεγκλινγκ, είχε παραδεχθεί πως οι Γερμανοί φορολογούμενοι όχι μόνο δεν χαρίζουν χρήματα στην Ελλάδα, αλλά έχουν κερδίσει τουλάχιστον 15-17 δισ. ευρώ από μειωμένους τόκους λόγω των πακέτων στήριξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου