Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Καίγονται τα μαστιχόδενδρα

Συνεχίζεται και σήμερα για τρίτη μέρα η άνιση μάχη με τις φλόγες. Η φωτιά συνεχίζει στις περιοχές Ανάβατο- Προβατά, Λιθί Καρύντα, στα Μαστιχοχώρια Καλαμωτή Πυργί Ολύμποι. Οι άνεμοι πνέουν με ένταση που ξεπερνά τα 8 μποφόρ σε ορισμένες περιοχές.  
Στα 85.000 στρέμματα είναι ο πρώτος απολογισμός του καταστροφικού έργου της πυρκαγιάς Αυτή είναι η πρώτη επίσημη εκτίμηση του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος.Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και με τη συμβολή 5 εναέριων μέσων που έχουν ήδη ξεκινήσει τις ρίψεις.


Μεγάλη καταστροφή στην Χίο όπου από την πυρκαγιά που μαίνεται για 3ο συνεχόμενο 24ωρο έχει καταστραφεί το 1/3 από τη συνολική παραγωγή των μαστιχόδεντρων.
Ολόκληρες καλλιέργειες σε χωριά έχουν αποτεφρωθεί με την οικονομική αλλά και οικολογική καταστροφή να είναι ανυπολόγιστη.
Οι σφοδροί άνεμοι που έφθασαν και τα 8 μποφόρ δημιουργούσαν ανυπέρβλητα εμπόδια στην προσπάθεια της πυρόσβεσης.

Τέλος στο Μέλι Χίου
Στο 60% φθάνει η καταστροφή που υπέστησαν οι μελοπαραγωγοί του νησιού σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού, Βασίλη Βούκατα. Όπως ανέφερε ο ίδιος οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες γεγονός που κάνει πολλούς από τους παραγωγούς να σκέφτονται να σταματήσουν οριστικά την παραγωγή.
Αν υπάρξει οργανωμένη αντίδραση από την πολιτεία τότε θα μπορούμε να μιλάμε για ανάκαμψη στα  επόμενα 20 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου