Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Μοντέλο ΑΤΕbank και για την ΛΑΡΚΟ.

Φαίνεται ότι το μοντέλο της διάσπασης μιας κρατικής εταιρείας σε «καλό» και «κακό» κομμάτι και εν συνεχεία η πώληση του πρώτου και η εκκαθάριση του δεύτερου, που πρόσφατα χρησιμοποιήθηκε στην περίπτωση της ΑΤΕbank, θα βρει εφαρμογή και σε άλλες επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα.

Ιδίως σε αυτές που τελούν υπό αποκρατικοποίηση και θεωρούνται από την αγορά «δύσκολες» περιπτώσεις λόγω ζημιών, συσσωρευμένων χρεών κ.λ.π. Βέβαια, αν θα χρησιμοποιήσουν οι αρμόδιοι επακριβώς το ίδιο μοντέλο ή θα υπάρξουν κάποιες παραλλαγές θα φανεί προσεχώς, πάντως φαίνεται ότι η ΑΤΕ αποτέλεσε κάτι σαν μπούσουλας για ειδικές περιπτώσεις εταιρειών του κράτους, όπως οι υπερχρεωμένες.

Καθώς λέγεται στην αγορά,  η ΛΑΡΚΟ, θα είναι η πρώτη που θα εφαρμοστεί σε έναν βαθμό αυτό το μοντέλο ΑΤΕ. Πληροφορίες και φήμες ανέφεραν ότι το ΤΑΙΠΕΔ και η κυβέρνηση μάλλον προσανατολίζονται να προχωρήσουν σε κινήσεις «σπασίματος» εταιρειών, όπου τα «καλά» assets θα πωληθούν σε ενδιαφερόμενους. Και ενδεχομένως το «κακό» κομμάτι να εκκαθαριστεί, να κλείσει, με απλά λόγια.

Στην περίπτωση της ΛΑΡΚΟ από τη μία πλευρά έχουμε συσσωρευμένες ζημίες και χρέη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή μεγάλα «βαρίδια» από το παρελθόν, από την άλλη έχει σημαντικά περιουσιακά στοιχεία ενεργητικού όπως είναι:
  • Το εργοστάσιο στη Λάρυμνα, 
  • Οι λιμενικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιεί στην ίδια στην Λάρυμνα και στα Πολιτικά Ευβοίας,
  • Η μεγάλη ακίνητη περιουσία της.  
  • Τα αποθέματα νικελίου, που υπάρχουν σε διάφορα μέρη της χώρας Εύβοια, Καστοριά κλπ, στα προς εκμετάλλευση κοιτάσματα που με τις σημερινές τιμές υπολογίζονται σε πολλά  δισεκατομμύρια ευρώ, παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι αυτά ανέρχονται σε περισσότερα από 30-60 δισ ευρώ, καθότι ποτέ δεν έχουν καταγραφή πλήρως.
  • Το μονοπώλιο νικελίου στην Ευρώπη
  • Τα λιγνιτικά κοιτάσματα που έχει στην Μακεδονία

Για τη ΛΑΡΚΟ ενδιαφέρον έχουν δείξει ξένοι και εγχώριοι όμιλοι, όπως για παράδειγμα η ελβετική Glelcore αλλά και ο όμιλος Μυτιληναίου. Και οι υποψήφιοι επενδυτές ζητούν  να αναλάβουν την επιχείρηση απαλλαγμένη χρεών και νομικών εκκρεμοτήτων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου