Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Πάνε για Ιούνιο οι κάλπες και να δούμε! «Τώρα δουλειά, εκλογές αργότερα»

H ατάκα αυτή συνοψίζει το κεντρικό πολιτικό συμπέρασμα των
επαφών που έχουν και θα έχουν από χθες και το επόμενο διήμερο ο Πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος, τα στελέχη της κυβέρνησης και του επιτελείου του, αλλά και οι πολιτικοί αρχηγοί στις συναντήσεις με τις ευρωπαϊκές πολιτικές τους οικογένειες. 

Ο Μπαρόζο είχε χωριστές επικοινωνίες με τους Γ. Παπανδρέου και Α. Σαμαρά και μετέφερε στον Τύπο και τον πρωθυπουργό την ικανοποίησή του για τις προοπτικές συνέχισης του προγράμματος. 

Αυτό γιατί η είδηση από τη χθεσινή ημέρα δεν ήταν τα ημίμετρα περί ανάπτυξης αλλά η αγωνία του προέδρου Μπαρόζο και των ανθρώπων της επιτροπής «μην πάει χαμένος τόσος κόπος για το νέο πακέτο και για να μπει η Ελλάδα σε ράγες»

Ο πρόεδρος Μπαρόζο εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «οι άνθρωποι μαθαίνουν... και όταν δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λειτουργούν διαφορετικά από ότι στο παρελθόν», όπως είπε χαρακτηριστικά απαντώντας σε ερώτηση της κρατικής τηλεόρασης. 

Το μήνυμα αυτό θα μεταφέρει και στη Σύνοδο Κορυφής όπου μετέχει και τελικά θα συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα με εισήγηση που θα κάνει ο Ζ. Κ. Γιούνκερ. Θα έχει προηγηθεί η επιβεβαιωτική συζήτηση στο eurogroup των υπουργών που ξεκινά στις 14:00 τοπική ώρα και εκτός απροόπτου θα δώσει το πράσινο φως για την πρώτη δόση του πακέτου μέχρι τις 20 Μαρτίου (το απρόοπτο θα μπορούσε να είναι η καταγραφή χαλάρωσης από τώρα και ως το επόμενο eurogroup της 12ης Μαρτίου).

Χθες ο Ζ. Μ. Μπαρόζο και οι 6 επίτροποι που βρέθηκαν στη συνάντηση με το Λ.Παπαδήμο έλαβαν μια σαφή εντολή: «αλλάξτε τα όλα τώρα, όχι μετά τις εκλογές, αν θέλετε να δείτε ανάπτυξη».

Σε γενικές γραμμές το κλίμα ήταν καλό, αν και ο πρωθυπουργός πρέπει να πέρασε «την πιο σκληρή προπόνηση της ζωής του» για το καλό της χώρας. Αναλόγως θα πρέπει να ήρθε και πρώτη φορά σε επαφή με το επίπεδο της γνώσης που έχει ο Μπαρόζο και η Επιτροπή για τα τεκταινόμενα στο ελληνικό δημόσιο, αφού έτσι και αλλιώς καταγράφει τα κακώς κείμενα για πάνω από 10 χρόνια. 

Ο κ. Παπαδήμος έκανε μία ενημέρωση για την πορεία των prior actions που ήταν θετική. Αναφέρθηκε όμως και στο πρόγραμμα "Ήλιος" που φαίνεται ότι έχει κολλήσει αλλά και στο πρόγραμμα για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την εγγυοδοσία από την ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. 

Συγκεκριμένα για το πρόγραμμα «Ήλιος», τοποθετήθηκε και επίτροπος ο Έτιγκερ που δεν βρισκόταν στην αρχική σύνθεση της συνάντησης, αλλά κλήθηκε στη συνάντηση απλά και μόνο για να αποδείξει ότι το αντίστοιχο ελληνικό υπουργείο «έχει χάσει όλους τους στόχους» και πρόγραμμα στην πράξη «απλά δεν υπάρχει». 

Επίσης έγιναν σαφείς αναφορές, με άπειρα παραδείγματα στις δυσκολίες απορρόφησης του ΕΣΠΑ και τον διαρθρωτικών ταμείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου