Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Ψηφίστηκαν γενόσημα, ωράριο φαρμακείων και ενοποίηση επικουρικών ταμείων

Με 213 ψήφους υπέρ, 58 κατά και 12 «παρών» υπερψηφίστηκε στη Βουλή και ο τελευταίος εφαρμοστικός νόμος του Νέου Μνημονίου, αρμοδιότητας υπουργείου Υγείας και Εργασίας ο οποίος περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις για τη συνταγογράφηση φαρμάκων, για τα γενόσημα , την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων και την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων.

Ο νόμος έγινε δεκτός επί της αρχής και επί των άρθρων, μετά από ονομαστική ψηφοφορία που είχαν ζητήσει το ΚΚΕ και το ΛΑΟΣ. Συγκεκριμένα, το υπερψήφισαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε όχι σε όλα, όπως και ο ΛΑΟΣ., πλην του άρθρου 35 το οποίο υπερψήφισε, καθώς και ο ΣΥΡΙΖΑ, που δήλωσε παρών μόνο για το άρθρο 89.
Το ενδιαφέρον της ψηφοφορίας εστιάστηκε στη στάση των διαγραφέντων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι αν και είχαν καταψηφίσει την νέα δανειακή σύμβαση, είπαν «ναι» και «παρών» στον εφαρμοστικό του νόμο.
Από τους 21 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που είχαν πει «όχι» στο Νέο Μνημόνιο, 15 χθες, κάνοντας στροφή 180 μοιρών, ψήφισαν «ναι» είτε επί της αρχής, είτε επί των άρθρων, τέσσερις απουσίαζαν και δύο έμειναν σταθεροί στις απόψεις τους και τον καταψήφισαν. Συγκεκριμένα, «ναι» σε όλα ψήφισαν η Ελίζα Βόζεμπεργκ, ο Κώστας Παπασιώζος και ο Γιώργος Βαγιωνάς, «ναι» επί της αρχής με διαφοροποιήσεις επί των άρθρων ψήφισαν οι Γ. Βλάχος, Μ. Γιαννάκης, Μαργαρίτης Τζήμας, Αλέκος Δερμετζόπουλος, Κώστας Μαρκόπουλος, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Κώστας Γκιουλέκας, Ζ. Τζηκαλάγιας, Γ. Καρασμάνης, Θανάσης Λεονταρίδης, Αντώνης Καριπίδης και Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά. Σταθεροί στο «όχι» παρέμειναν η Έλενα Κουντουρά και Δημήτρης Σταμάτης, ενώ απουσίαζαν η Τσαμπίκα Ιατρίδη, Χρήστος Ζώης, Σπύρος Γαληνός και Π. Μελάς.
Από τους διαγραφέντες του ΠΑΣΟΚ , οι Αλέκος Αθανασιάδης και Χρήστος Μαγκούφης ψήφησαν «ναι», αλλά η πλειοψηφία προτίμησε το «παρών», δηλαδή οι, Λούκα Κατσέλη, Λούκα Κατσέλη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Λάμπρος Μίχος, Μαρία Κυριακοπούλου, Αντώης Τριανταφυλλόπουλος, Β. Τόγιας, Γ. Κασσάρας, Χάρις Καστανίδης, Κυριακή Τεκτονίδου, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Γ. Παπαμανώλης, Ηλίας Θεοδωρίδης. Στο «όχι» επέμειναν μόνο ο Γιάννης Αμοιρίδης και Χρήστος Κάτσουρας, ενώ επέλεξαν να απουσιάζουν εντελώς από την ψηφοφορία οι Άννα Βαγενά, Βάσω Παπανδρέου, Σπύρος Κουβέλης, Θανάσης Παραστατίδης, Οδυσσέας Βουδούρης, Μ. Τσετίν.
Το ΚΚΕ καταψήφισε το σύνολο του νομοσχεδίου, ενώ ο ΛΑΟΣ υπερψήφισε μόνο το άρθρο 35, το οποίο αφορά την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων και καταψήφισε τα υπόλοιπα άρθρα του νομοσχέδιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «όχι» επί της αρχής και «παρών» στο άρθρο 89, το οποίο αφορά την χορήγηση άδειας παραμονής σε αλλοδαπούς που απασχολήθηκαν με καταχρηστικούς όρους εργασίας ή ως ανήλικοι και καταψήφισε όλα τα υπόλοιπα άρθρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου