Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Η συνταγή Γερμανίας για τουρλού... Με υλικά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Όσο περνάει ο καιρός και οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία σε ιστορικά χαμηλά, τόσο πληθαίνουν οι φωνές και στα δύο μεγάλα κόμματα, για την ανάγκη δημιουργίας ενός μεγάλου Συνασπισμού εξουσίας.

Τα σενάρια αυτά ενισχύονται από τις επιβεβαιωμένες πληροφορίες, ότι οι δανειστές πιέζουν για μια κυβέρνηση συνεργασίας που θα προωθήσει την πολιτική του μνημονίου, στα πρότυπα του κυβερνητικού μοντέλου στο οποίο στηρίχθηκε η Άνγκελα Μέρκελ στην πρώτη δική της θητεία στην καγκελαρία. 
Οι εκτιμήσεις στελεχών και από τα δύο κόμματα αναφέρουν ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος κοινώς έκανε τον λαγό, με τις δηλώσεις του περί ανάγκης μετεκλογικής συνεργασίας και συμπληρώνουν με νόημα ότι την ίδια γραμμή θα ακολουθήσουν και άλλα στελέχη.
Ο Χρήστος Παπουτσής, ο Μιλτιάδης Παπαιωάννου και ο Απόστολος Κακλαμάνης, εμμέσως πλην σαφώς, αποδοκίμασαν τον κ. Λοβέρδο. Ο υπουργός Υγείας αναγκάσθηκε να επανέλθει το απόγευμα της Παρασκευής τονίζοντας σε ανακοίνωσή του ότι «την κρίσιμη αυτή περίοδο, που ό, τι λέμε στο εσωτερικό ακούγεται και στο εξωτερικό της χώρας, πρέπει όλοι να αφήσουμε στην άκρη τις μικροπολιτικές τακτικές». Παράλληλα, επαναλαμβάνει ότι η θέση του συνίσταται στο ότι «η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα», την οποία «για να την διασφαλίσουμε καλούμαστε και θα καλούμαστε όλοι να κάνουμε κάποιες υπερβάσεις, στην κατεύθυνση που θα μας υποδείξουν οι πολίτες».
Το σενάριο της συγκυβέρνησης είναι πολύ πιθανό να είχε λήξει ήδη και να είχαν προκηρυχθεί εκλογές, εάν δεν εκκρεμούσαν δύο βασικά εσωκομματικά μέτωπα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θεωρείται αδύνατο να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος, έχοντας ανοιχτά υποστηρίξει τη δημιουργία ενός μεγάλου Συνασπισμού, παρά το τις δηλώσεις του υπαρχηγού Λοβέρδου.
Από την άλλη στη Νέα Δημοκρατία, μετά τις διαγραφές και παραιτήσεις βουλευτών και στελεχών, ο Αντώνης Σαμαράς έχει λογικά θέσει ως πρώτο στόχο την εσωκκοματική συνοχή και τη συσπείρωση. Σε αυτό το πλαίσιο ο Μιχελάκης ένα 24ωρο μετά τις σχετικές δηλώσεις του Α. Λοβέρδου, δήλωσε πως στόχος της ΝΔ παραμένει η αυτοδυναμία. «Οσοι μιλούν για παράταση του βίου αυτής της κυβέρνησης ή για συγκυβέρνηση μετά τις εκλογές, μιλούν εκ του πονηρού. Η Νέα Δημοκρατία αγωνίζεται και θα κερδίσει τις εκλογές αυτοδύναμα» τόνισε χαρακτηριστικά.
Τα πάντα αναμένεται πάντως να ξεκαθαρίσουν μετά τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, ενώ όπως τονίζουν με νόημα έμπειροι πράσινοι βουλευτές, θα πρέπει να δώσουμε μάχη για να σηκώσουμε έστω και λίγο τους τόνους προεκλογικά, ακόμη και στις περιφέρειες μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου