Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

ΠΑΣΟΚ με 2 βουλευτές στην Στερεά Ελλάδα


Πολλοί πλέον είναι οι παράγοντες που θα καθορίσουν αν το ΠΑΣΟΚ θα έχει 2 ή 3 βουλευτές στην Στερεά Ελλάδα. Από τα μέχρι σήμερα δημοκοπικά ευρήματα το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να μείνει μόνο με 2 βουλευτές στην Στερεά Ελλάδα.

Αν τα ποσοστά του είναι μικρότερα από 17%  τότε οι έδρες που θα πάρει το ΠΑΣΟΚ πανελλαδικά δεν θα είναι περισσότεροι από 45.  Σε αυτή την περίπτωση το ΠΑΣΟΚ θα βρεθεί σε πολλούς 6 εδρικούς ή 4εδρικούς νομούς της χώρας χωρίς βουλευτές και η Εύβοια και η Βοιωτία είναι τέτοιοι νομοί.  
Σε ποιους νομούς θα συμβεί αυτό θα κριθεί, αν υπάρξουν άλλοι 6 εδρικοί ή 4εδρικοί νομοί  στους οποίους το ΠΑΣΟΚ θα έχει μεγαλύτερο ποσοστό από την Εύβοια 6εδρικός νομός η την Βοιωτία. Π.χ αν υπάρξει ένα 6εδρικός νομός στον οποίο το ΠΑΣΟΚ έχει 15,5% και στην Εύβοια έχει 15,4% τότε την έδρα θα την πάρει στον νομό με το 15,5%.  
Το ΠΑΣΟΚ θα πάρει τους βουλευτές που του αναλογούν από τους 250, από το ψηφοδέλτιο επικρατείας, από τις πολυεδρικές περιφέρειες Β΄Αθηνών Πειραιώς κ.α και από τις 3 ή 5 εδρικούς νομούς. Τα υπόλοιπα του θα τα παίρνει από τους 4ή 6 νομούς που θα έχουν αδιάθετα, καθότι από τους νομούς αυτούς παίρνουν βουλευτές τα μικρά κόμματα και οι 50 βουλευτές που δίνονται στο πρώτο κόμμα.
Με βάση τον εκλογικό νόμο, η Εύβοια και η Βοιωτία πιθανό να μην «καρποφορήσουν» για το ΠΑΣΟΚ. Έδρες με τα μέχρι σήμερα δημοκοπικά στοιχεία το ΠΑΣΟΚ διασφαλίζει στην Ευρυτανία (μονοεδρική) και αυτή εν αμφίβολο και την Φθιώτιδα μία έδρα. Αν θα έχει βουλευτή στην Εύβοια ή την Βοιωτία είναι δύσκολο, ενώ το ακατόρθωτο είναι να έχει βουλευτές και στους δύο αυτούς νομούς. Το καλό σενάριο για το ΠΑΣΟΚ θα είναι να έχει βουλευτή στον ένα από τους δύο νομούς.
Για την Εύβοια οι έδρες θα παιχτούν ΝΔ. 1+1, ΠΑΣΟΚ 1, ΚΚΕ 1, ΔΗΜΑΡ 1, ΣΥΡΙΖΑ 1 , ΛΑΟΣ 1
Η έδρες με κόκκινο χρώμα θα εναλλάσσονται μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μέχρι την άλλη μέρα και μέχρι το τελευταίο λευκό καθότι τα λευκά πάνε στο πρώτο κόμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου