Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο δήμαρχος Ερέτριας

Συνέντευξη τύπου εφΆ όλης της ύλης παραχώρησε ο δήμαρχος Ερέτριας κ. Βασίλης Βελέντζας την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012, στην αίθουσα συνεδριάσεων της  Δημοτικής Ενότητας Αμαρυνθίων.

Ο κ. Βελέντζας μιλώντας στους δημοσιογράφους με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους από την Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, το  πρόγραμμα «Καλλικράτης», έκανε και απολογισμό των πεπραγμένων του Δήμου.
Εκτός από την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του Δήμου, την σύσταση των Νομικών Προσώπων και των Σχολικών Επιτροπών, την συνένωση των δύο ΔΕΥΑ σε μία, ο Δήμος  έχει ξεκινήσει την διαδικασία εκκαθάρισης των καταργούμενων Δημοτικών επιχειρήσεων ΔΗΚΕΑΜ και ΔΕΝΟ. Η ΔΕΝΟ είναι η επιχείρηση που εκμεταλλευόταν το Νησί των Ονείρων.  Το νησί παραμένει κλειστό τα τελευταία χρόνια καθώς η προηγούμενη δημοτική αρχή εκδίωξε τον επιχειρηματία που το είχε νοικιάσει, χάνοντας σε ετήσια βάση πάνω από εκατό χιλιάδες ευρώ. Η επιχείρηση ΔΕΝΟ σήμερα, φέρεται να έχει οφειλές προς την εφορία (από πρόστιμα για πλαστά τιμολόγια και τη μη καταβολή ΦΠΑ) που αγγίζουν τα 2 εκατ. ευρώ. Ήδη ο δήμαρχος Βασίλης Βελέντζας συνομιλεί με επιχειρηματίες από την Κύπρο, που εκπροσωπούν Αραβικά αλλά και Ρωσικά συμφέροντα, για την εκμίσθωση και εκμετάλλευση του νησιού. Η επένδυση που αναμένεται να γίνει στο Νησί των Ονείρων αγγίζει τα 10 εκατ. ευρώ. Ο επιχειρηματίας που θα επενδύσει επΆ ουδενί δεν θα επιβαρυνθεί με το ποσό που χρωστά η ΔΕΝΟ στην εφορία. Η επένδυση είναι σημαντική για ολόκληρη την περιοχή καθώς θα δημιουργηθούν  νέες θέσεις εργασίας και θα αναπτυχθεί περεταίρω η Ερέτρια.
Ακολουθούν συνοπτικά τα βασικότερα σημεία της συνέντευξης τύπου:
Καθοριστικός παράγοντας για την περεταίρω ανάπτυξη του Δήμου είναι το γεγονός ότι κατάφερε να αποκτήσει διαχειριστική επάρκεια η οποία του δίδει τη δυνατότητα να εκτελεί τα έργα χρηματοδότησης ΕΣΠΑ μόνος του.
Με την υπογραφή, πριν από λίγες ημέρες, από την Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Φ. Γεννηματά, της αποδοχής της γνωμάτευσης του νομικού Συμβουλίου του Κράτους, έγινε ουσιαστικά η ενεργοποίηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων από το κρατικό στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ερέτριας.
Ο  δήμος Ερέτριας κατάφερε να εντάξει δύο αναπτυξιακά έργα στο ΕΣΠΑ, συνολικής αξίας περίπου 24 εκατ. Ευρώ. Πρόκειται για το έργο αποχετευτικού δικτύου και επεξεργασίας λυμάτων στην Αμάρυνθο που αγγίζει τα 16.500.000 ευρώ του οποίου ξεκίνησε η δημοπράτηση. Μέχρι το τέλος του 2012 αναμένεται να ολοκληρωθεί η μελέτη και η δημοπράτηση  για τον βιολογικό καθαρισμό και το αποχετευτικό δίκτυο της Ερέτριας, έργο το οποίο ξεπερνάει τα 8.200.000 ¤.
Στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, έχει ενταχθεί ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στον ¶γιο Δημήτριο Αμαρύνθου. Το έργο κοστολογείται περίπου στα 1.200.000 ευρώ.
Έργο οραματικό και έργο πνοής είναι η δημιουργία αποχετευτικού δικτύου και βιολογικού καθαρισμού στη Σέτα, ο δήμος Ερέτριας έχει κάνει αίτηση για την ένταξή του στο ΕΣΠΑ. Κοστολογεί δε το έργο στο 1 εκατ. Ευρώ περίπου.
Εξίσου σημαντικό είναι και το σχέδιο για μεταφορά των υδάτων της περιοχής της Σέτας στο Γυμνό, για την υδροδότηση όλου του Δήμου Ερέτριας.
Υπό αξιολόγηση για ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, είναι η μελέτη και το ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπλασης της Γυμνού (1.000.000 ¤).
Ο γενικός πολεοδομικός σχεδιασμός της Ερέτριας έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, ενώ έχουν ανατεθεί οι απαραίτητες μελέτες (Γεωλογική, Περιβαλλοντική) για να «ξεπαγώσει» και να ολοκληρωθεί και ο αντίστοιχος της Αμαρύνθου.
Τέλος ο δήμαρχος Ερέτριας κ. Βασίλης Βελέντζας δέχθηκε ερωτήσεις που αφορούσαν την απομάκρυνση των παράνομων κατασκευών από τα καταστήματα στην παραλία της Ερέτριας, το Αρχαίο Θέατρο, την ενεργοποίηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και την λειτουργία της λαϊκής αγοράς στην Ερέτρια το Σάββατο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου