Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Θ. Χειμάρας Δεν γνωρίζω κανένα φορέα να λέει ότι απέτυχε στους στόχους του


Είναι πάγια πρακτική κάθε αρχή νέου έτους όλοι οι φορείς να αναφέρονται στα πεπραγμένα του προηγούμενου έτους και να τονίζουν  ότι χάριν στις άοκνες προσπάθειές τους επιτεύχθησαν οι στόχοι.
 Δεν γνωρίζω κανένα φορέα  να λέει ότι απέτυχε στους στόχους του

Άρα σε αυτό το σημείο δεν πρωτοτύπησε η Περιφέρειά μας .
Επιπλέον του δελτίου τύπου που εκδόθηκε από την Περιφέρεια ο  κ. Περιφερειάρχης, αναφέρθηκε με δηλώσεις του  στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ότι οι στόχοι του ΠΕΠ επιτεύχθηκαν χωρίς, να υπολογίζονται άλλα έργα, πέραν των κανονικά ενταγμένων, ούτε μεταφερόμενα δηλαδή ούτε γέφυρες, ούτε ΘΗΣΕΑΣ κ.λ.π.
Ας δούμε τώρα τι πραγματικά συμβαίνει στο ΕΣΠΑ Στερεάς Ελλάδας :

Στις υποδομές , παρατηρούμε ότι τα περισσότερα έργα είναι ενταγμένα από το 2009 επί προηγούμενων κυβερνήσεων ή επανενταγμένα μετά την κήρυξη ως εκπτώτων των αναδόχων π.χ. Αταλάντη – όρια Νομού, Άμφισσα – Λιδωρίκι , Θήβα – Λιβαδειά ( πρόκειται περί του κόμβου Μαυρικίου και όχι για άξονα οδικό , όπως παραπλανητικά λέει ο τίτλος ) . Οι λιμένες Κύμης , Καρύστου , Μαντουδίου εντάχθηκαν το 2009 με την προηγούμενη κυβέρνηση.

Επίσης, τα οδικά έργα Καστανιά – Νεοχώρι Υπάτης, Αθανάσιος Διάκος – Καστριώτισσα , Μάζι – Θεολόγος , Μαρτίνο – Λάρυμνα , Κόμβος Ξηριώτισσας – Σανατόριο, Παλαμάς – Ομβριακής , Ν. Μοναστήρι – Όρια Ν. Καρδίτσας και πολλά άλλα  είναι μεταφερόμενα από το Γ’ ΠΕΠ .

Στην εκπαίδευση, όπου και κατευθύνεται ένα μεγάλο ποσό του ΕΣΠΑ οι σχολικές βιβλιοθήκες ή το έργο « Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κύμης »,  είναι μεταφερόμενα από το Γ΄ΠΕΠ .

Επίσης αρκετά έργα σχολικών μονάδων , όπως η κατασκευή αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στο Δημοτικό Σχολείο Τραγάνας, προσθήκη αίθουσας στο Δημοτικό σχολείο Λιβανατών, « Διαρρύθμιση αιθουσών τέως Παιδαγωγικής Ακαδημίας Λαμίας, για την εύρυθμη λειτουργία του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας », Δημοτικό Σχολείο Μώλου , ανέγερση 16ου Δημοτικού Σχολείου Λαμίας , εντάχθηκαν επι των ημερών μας στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φθιώτιδας .

Το ίδιο έγινε και με τις άλλες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις.

Στον τομέα του Περιβάλλοντος καμία σημαντική παρέμβαση δεν έγινε σε επίπεδο Περιφέρειας , με αποτέλεσμα η διαχείριση των απορριμμάτων να μην προχωράει.

Η επικαιροποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης   Απορριμμάτων ( ΠΕΣΔΑ ) δεν πραγματοποιήθηκε ακόμη , αν και στις συσκέψεις με τους φορείς διαχείρισης προβάλλεται ως εμπόδιο και ως δικαιολογία. 

Μόλις πριν από 2 μήνες εντάχθηκαν κάποια έργα αποκατάστασης ΧΑΔΑ και κάποια υδρεύσεων, ενώ ένας μεγάλος αριθμός είναι μεταφερόμενα από το Γ’ ΠΕΠ , όπως η ύδρευση Δ. Ακραιφνίας, η ύδρευση Αγ. Αποστόλων Δ. Δυστίων, Ύδρευση Τολοφώνος, ύδρευση Μαρμάρων , αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης Σπερχειάδας , αξιοποίηση γεώτρησης Τσούκας , αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης Δ. εχιναίων και οι ΧΑΔΑ Λιδωρικίου, Αγράφων, Μώλου , Μακρακώμης , Δαφνουσίων , Τολοφώνος, κ.λπ.

Στις ολοκληρωμένες αστικές  παρεμβάσεις, τα έργα που έχουν ενταχθεί είναι αποσπασματικά και δεν συμβάλλουν στον ολοκληρωμένο χαρακτήρα.

Οδοποιίες , υδρεύσεις, πλακοστρώσεις, πεζοδρομήσεις, είναι αυτονόητα έργα που θα έπρεπε να κάνουν οι Δήμοι.
Άλλη μια φορά χάνεται ο ολοκληρωμένος χαρακτήρας .
Η κατασκευή της οδού Αισχύλου στη Λιβαδειά , η ύδρευση και τα όμβρια στην οδό Ρούμελης Δ. Λιβαδειάς , η κατασκευή τμήματος οδού Καζαντζίδη Δ. Λαμίας , η πεζοδρόμηση οδού Αποστόλου Κουνούπη Δ. Λαμίας έπρεπε να είναι ολοκληρωμένα έργα των Δήμων .  
Αντιθέτως, καμία ενημέρωση και κανένα δελτίο τύπου  δεν είδαμε για την κατασκευή ΧΥΤΑ – ΧΥΤΥ , που αφορά το μείζον πρόβλημα των στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια.

Καμία ενημέρωση δεν έχουμε για τη σύσταση του Ταμείου Χαρτοφυλακίου JESSIKA , προϋπολογισμού 40,00 εκ. ευρώ , όταν άλλες Περιφέρειες π.χ. Κρήτης έχουν υπογράψει τις σχετικές συμβάσεις υλοποίησης. Το συγκεκριμένο έργο αθροίζεται για την επίτευξη του κανόνα Ν+3 μαζί με τα μεταφερόμενα έργα του Γ ΄ΠΕΠ , τα έργα γέφυρες, τα έργα ΘΗΣΕΑ και άλλων Εθνικών Πόρων , που φυσικά δεν είναι έργα της σημερινής Περιφέρειας.
Έχουμε σκεφτεί τι θα συμβεί αν δεν προχωρήσει το πρόγραμμα JESSIKA και ότι θα χαθούν τα παραπάνω χρήματα; ( 40,0 εκ. ευρώ ) .
Επίσης καμία αναφορά δεν γίνεται, για σημαντικά έργα της Περιφέρειας που θα αλλάξουν την πορεία της και θα τη βάλουν σε τροχιά ανάπτυξης , όπως ο πόλος καινοτομίας, το εμπορευματικό κέντρο, οι δράσεις ανταγωνιστικότηταςεπιχειρηματικότητας , καθώς και οι δράσεις ψηφιακής σύγκλισης.

Τέλος αντί να παρουσιάζει η Περιφέρεια τα έργα άλλων, ως δικά της, καλύτερα θα ήταν να πάρει σοβαρές πρωτοβουλίες, για την ανάπτυξη του τόπου μας και τη μείωση της ανεργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου