Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Πιο κοντά σε νομοθετική ρύθμιση για το «κόψιμο» μισθών

Πιο κοντά στη νομοθετική ρύθμιση – η οποία είναι σίγουρο μετά το κλίμα που έχει δημιουργηθεί ότι δε θα περάσει από τη Βουλή- βρίσκεται η κυβέρνηση μετά την απόφαση της ΓΣΕΕ να μη δεχθεί πάγωμα μισθών με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας λόγω του κόστους εργασίας .

Οι κοινωνικοί εταίροι προσήλθαν στο διάλογο  με ... κρυστάλλινες θέσεις όπως είχε ζητήσει η κυβέρνηση . Ωστόσο απέχουν πολύ από τη μίνιμουμ συμφωνία για τους μισθούς  η οποία θα μετρούσε θετικά στη βαθμολογία της Τρόικας .

Παρότι οι διαβουλεύσεις αφορούν μόνο την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας οι εργοδοτικοί φορείς  έριξαν στο τραπέζι προτάσεις που προλειαίνουν το έδαφος για πάγωμα και περικοπές αποδοχών στα υψηλότερα επίπεδα μισθών που έως τώρα καθορίζονταν από τις κλαδικές συμβάσεις .. Ενδεικτικά η πρόταση του ΣΕΒ για αναθεώρηση των αυτόματων αυξήσεων που προβλέπονται στην ΕΓΣΣΕ και στις κλαδικές (τριετίες, λοιπά αυτόματα επιδόματα) ανοίγει το δρόμο για νέο τρόπο υπολογισμού  ωριμάνσεων και επιδομάτων στις κλαδικές συμβάσεις που θα οδηγήσει σε περικοπή αποδοχών. Πάντως οι κοινωνικοί εταίροι συμφώνησαν στη διατήρηση του κατώτατου, του 13ου και 14 ου μισθού καθώς και στη διατήρηση της λεγόμενης μετενέργειας , δηλ. της 6μηνης ισχύος των συμβάσεων μετά τη λήξη τους , ρύθμιση που η τρόικα ζήτησε να καταργηθεί .


Αγκάθι παραμένει η επιθυμία των τριών εργοδοτικών φορέων να μη καταβληθεί η αύξηση 2,6% από την 1 Ιουλίου τους 2012 που προβλέπεται από την ΕΣΣΕ ( αν και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος εμφανίστηκε πιο διαλλακτικός σ΄αυτό το θέμα αν βρεθεί πεδίο σύγκλισης στα υπόλοιπα)


Στις επόμενες συναντήσεις που θα προγραμματιστούν σύντομα  οι κοινωνικοί εταίροι θα ασχοληθούν μόνο με το θέμα της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους ζητώντας και τις θέσεις της κυβέρνησης αφού το θέμα της μείωσης των εισφορών την αφορά άμεσα..


Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ ήταν σαφής ότι « με τη δαμόκλειο σπάθη πιθανών νομοθετικών παρεμβάσεων να επικρέμαται, δεν μπορεί να γίνει ένας διάλογος ουσιαστικός όταν συνταγή της Τρόικας είναι η  βίαιη εσωτερική υποτίμηση  την οποία  εφαρμόζει η Κυβέρνηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου