Έως τον Οκτώβριο του 2011 θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν 75 -τελικά- Οργανισμοί τού ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως ανακοίνωσε σχετικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος μετά το πέρας της Διυπουργικής Επιτροπής που ασχολήθηκε με το θέμα, ενέργεια που θα αποφέρει στο κράτος όφελος 650 εκατ. ευρώ την περίοδο 2012-2015.
Όπως είπε ο αντιπρόεδρος, οι οργανισμοί αυτοί είναι ΝΠΙΔ και επιχορηγούνται ετησίως με 2,7 δισ. ευρώ από το κράτος (το 80% των επιχορηγήσεων πλην ΔΕΚΟ, δηλαδή), ενώ δεν έχει γίνει πλήρη καταγραφή των υπαλλήλων, οι οποίοι ωστόσο είναι με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (άρα δεν είναι μόνιμοι και μπορούν εν δυνάμει να απολυθούν).
7.000 υπάλληλοι σε 11 Οργανισμούς
Είναι χαρακτηριστικό πως από τους 75 οι 11 τους οποίους έδωσε στη δημοσιότητα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης (ΕΡΤ, Κτηματική Υπηρεσία Δημοσίου, Εταιρεία Τουριστικά Ακίνητα, Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων, Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων, Θέμις Κατασκευαστική, Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας και Ινστιτούτο Γεωλογικών Μελετών) απασχολούν 7.000 υπαλλήλους.
Όπως είπε ο Θεόδωρος Πάγκαλος, δεν είναι στόχος της κυβέρνησης οι απολύσεις, αλλά όλοι οι υπάλληλοι θα περάσουν μέσα από την αξιολόγηση του ΑΣΕΠ το οποίο και θα κρίνει το τι μέλλει γενέσθαι. Χαριτολογώντας, μάλιστα, είπε πως «αν μπορούσαμε να καταργήσουμε και τις θέσεις, θα εξοικονομούσαμε και πάνω από 650 εκατ. ευρώ».
Το μέλλον των 11 Οργανισμών
Αναλυτικά τα στοχεία για τα 11 ΝΠΙΔ και το τις μέλλει γενέσθαι με αυτά, βάσει των όσων ανακοίνωσε ο Θ. Πάγκαλος είναι τα εξής:
-ΕΡΤ: 3392 εργαζόμενοι - 300 εκατ. επιχορήγηση. Θα γίνει αναδιάρθρωση με επαναξιολόγηση και κατάργηση μη βιώσιμων υπηρεσίων, ενώ θα υπάρξει και επανακαθορισμό των τελών που καταβάλλονται μέσω της ΔΕΗ στην ΕΡΤ. "Στόχος, όπως είπε ο κ. Πάγκαλος, είναι η αύξηση της διαφημιστικής δαπάνης", ώστε η ΕΡΤ να λειτουργήσει στα πρότυπα των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών
-ΚΕΔ (Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου): 111 εργαζόμενοι. Η εταιρεία θα μεταφερθεί στη νεοσυσταθείσα Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών.
-ΟΔΔΥ: 95 εργαζόμενοι. Ο Οργανισμός θα μεταφερθεί στο υπουργείο Οικονομικών.
-ΟΣΚ (Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων): 393 εργαζόμενοι - 93 εκατ. επιχορήγηση. Ο Οργανισμός θα συγχωνευθεί με τη ΔΕΠΑΝΟΜ και τη "ΘΕΜΙΣ Κατασκευαστικη"
-ΔΕΠΑΝΟΜ (Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων): 48 εργαζόμενοι - 50 εκατ. επιχορήρηση. Συγχώνευση με ΟΣΚ και "Θέμις Κατασκευαστική".
-ΘΕΜΙΣ Κατασκευαστική: 198 εργαζόμενοι - 158 εκατ. επιχορήγηση. Συγχώνευση με ΟΣΚ και ΔΕΠΑΝΟΜ
-ΕΟΜΜΕΧ: 222 εργαζόμενοι - 20 εκατ. επιχορήγηση. Θα μεταφερθούν οι αρμοδιότητες του αλλά, όπως είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα από το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
-ΕΙΝ (Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας): 669 εργαζόμενοι - 5 εκατ. επιχορήγηση. Δεν έχει ακόμη αποφασισθεί αλλά θα γίνει διακοπή και μεταφορά των αρμοδιότήτων του πιθανότατα στο υπουργείο Παιδείας.
-ΙΓΜΕ: 603 εργαζόμενοι - 30 εκατ. επιχορήγηση. Θα μεταφερθούν οι αρμοδιότητές του στο ΥΠΕΚΑ.
-ΕΘΙΑΓΕ (Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας): Δεν υπάρχουν στοιχεία καθώς όπως είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν έχουν δοθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Πάντως, το Ίδρυμα είτε θα καταργηθεί είτε θα συγχωνευθεί με κάποιον άλλο φορέα.
Καμία απάντηση από υπουργούς, Ινστιτούτα
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι για τις συγχωνέυσεις των 75 Οργανισμών έστειλε επιστολές στους υπουργούς της κυβέρνησης, αλλά ουδείς του απάντησε. Έφερε μάλιστα ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη που, όπως είπε, "δεν ασχολήθηκε" (περίπτωση του ΕΘΙΑΓΕ) αλλά και τον υπουργό Περιφερειακή Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοίδη.
Παράλληλα, τόνισε ότι είχε αποστείλει επιστολές σε 122 Ινστιτούτα και Ερευνητικά Κέντρα ζητώντας να του απαντήσουν μέχρι τις 30 Μαΐου. Ωστόσο, απάντησαν μόλις 66. Έτσι, έστειλε νέα επιστολή στα υπόλοιπα 56, καθιστώντας σαφές ότι αν δεν απαντήσουν μέχρι 10 Ιουνίου θα προτείνει να καταργηθούν.
Γι' αυτό το λόγο, όπως είπε, θα οριστικοποιηθεί το μητρώο φορέων προκειμένου να είναι σε θέση η αντιπροεδρία τηςε κυβέρνησης να προχωρήσει και μόνη της.
Ο -μέχρι σήμερα- απολογισμός
Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα που δόθηκε από το γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, μέχρι τώρα καταργήθηκαν 77 οργανισμοί, συγχωνεύθηκαν 16 σε 7, δημιουργήθηκε προσωρινό μητρώο φορέων, γεγονός που οδηγεί σε εξοικονόμηση 10,1 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, με το δεύτερο νομοσχέδιο που βρίσκεται στο υπουργείο Εσωτερικών, καταργούνται 12 οργανισμοί και συγχωνεύονται 25 σε 10.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου