Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Ενημέρωση ΕΦΕΤ για βακτήριο σε ισπανικά αγγούρια

Σε προληπτική ενημέρωση για το βακτήριο E. coli που παρουσιάστηκε σε αγγούρια προέλευσης Ισπανίας, τα οποία διακινήθηκαν στη Γερμανία, προέβη ο ΕΦΕΤ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο Φορέας, τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν έχουν διακινηθεί στη χώρα μας.
Το Escherichia coli (E. coli) είναι ένα βακτήριο με ραβδοειδές σχήμα, το οποίο αποτελεί μέρος της φυσικής χλωρίδας του εντέρου των θερμόαιμων ζώων και του άνθρωπου. Το βακτήριο αυτό, το οποίο για τα ζώα είναι αβλαβές, στον άνθρωπο, κάποια στελέχη του, μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση, με συμπτώματα όπως η διάρροια και σε σπάνιες περιπτώσεις, αιμολυτική νόσο σε συνδυασμό με νεφρική ανεπάρκεια, ειδικά σε μικρά παιδιά, ανοσοκατασταλμένα άτομα και ηλικιωμένους, επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ο ΕΦΕΤ.
Πρόσφατα, σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, οι γερμανικές αρχές απέδωσαν τις πολλαπλές τροφικές δηλητηριάσεις που σημειώθηκαν στη χώρα τους, στην παρουσία συγκεκριμένου ορότυπου του βακτηρίου E. coli στα αγγούρια με προέλευση την Ισπανία.
Ο Ε.Φ.Ε.Τ., στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, έχει ενημερώσει τις επιχειρήσεις τροφίμων, σούπερ – μάρκετ, συνδέσμους, αγορές, κ.α., ενώ βρίσκεται σε συνεχή επαφή τόσο με το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.), όσο και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ωστόσο, για την αποφυγή γενικά φαινομένων τροφικής δηλητηρίασης, συνιστά στους καταναλωτές να ακολουθούν τις ορθές πρακτικές υγιεινής κατά την προετοιμασία των γευμάτων. Δηλαδή πολύ καλό πλύσιμο των λαχανικών με άφθονο καθαρό νερό, ειδικά αυτών που θα καταναλωθούν ωμά και να φροντίζουν για την προσωπική τους καθαριότητα κατά την προετοιμασία του φαγητού, όπως και για την καθαριότητα του χώρου προετοιμασίας του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου