Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Στο τραπέζι και πάλι η αύξηση του ΦΠΑ! Απελπιστική η κατάσταση.

Να παρουσιάσει λίστα με τους υπό κατάργηση ή υπό συγχώνευση φορείς του Δημοσίου, πιέζει την κυβέρνηση η Τρόικα ζητώντας τουλάχιστον να γνωρίζει τον αριθμό τους, ώστε να πειστεί για την αποτελεσματικότητα του μέτρου που θα ενσωματωθεί και στο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο.

Στόχος τους είναι να γνωρίζουν πόσα θα μπορέσει να εξοικονομήσει το Δημόσιο από μείωση στο λειτουργικό κόστος και από τις συνακόλουθες απολύσεις.Παρότι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχει ήδη αποκλείσει να αυξηθούν οι συντελεστές του ΦΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, στο «παζάρι» που έχει ξεκινήσει μετά την επιστροφή του υπουργού Οικονομικών από τις Βρυξέλλες, μπαίνουν και πολλά μέτρα που εθεωρούντο μέχρι πριν μόλις λίγες ημέρες «ταμπού» για την κυβέρνηση.

Ανάμεσά τους και η λύση της μετάταξης προϊόντων και υπηρεσιών, που σήμερα φορολογούνται με τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13%, στον υψηλό 23%, με στόχο να εξοικονομηθούν περί τα 500 εκατ. ευρώ!

Ήδη, για την προετοιμασία της λίστας των προϊόντων που θα αυξηθούν εν μία νυκτί κατά 10% εργάζονται όχι μόνο οι υπηρεσίες του υπουργείου, αλλά και ορισμένες αλυσίδες σούπερ-μάρκετ που κάνουν άρον-άρον απογραφή προκειμένου να περάσουν άμεσα τις αυξήσεις στους κωδικούς των προϊόντων.

Ορθάνοιχτο παραμένει και το ενδεχόμενο αυξήσεων στην άμεση φορολογία, στη φορολογία των ακινήτων (κυρίως μέσω αντικειμενικών αξιών), στους λοιπούς έμμεσους φόρους (κυρίως Τέλη Κυκλοφορίας αλλά και ΕΦΚ στα αναψυκτικά), ενώ δεν θα αποτελούσε έκπληξη εάν, από φέτος κιόλας, το υπουργείο Οικονομικών επέβαλε νέα έκτακτη φορολογία για υψηλά εισοδήματα και ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Δύσκολα όμως φαίνεται πως θα κάνει τελικά πίσω το υπουργείο Οικονομικών όσον αφορά και στην εξίσωση των ΕΦΚ στο πετρέλαιο, από όπου προσδοκά 400 εκατ. ευρώ μόνο για φέτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου