Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Φθηνό ρεύμα σε περιοχές με Α.Π.Ε.

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τις εκπτώσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού για τους οικιακούς καταναλωτές σε περιοχές όπου κατασκευάζονται μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που ανήγγειλε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος. 
 Με άλλη τροπολογία, που κατατέθηκε στο ίδιο νομοσχέδιο (για τη Θαλάσσια στρατηγική για την προστασία και διαχείριση του θαλάσσιου περιβάλλοντος) το ΥΠΕΚΑ βάζει φρένο στο εμπόριο αδειών παραγωγής ΑΠΕ, υποχρεώνοντας τους κατόχους τους να προχωρήσουν στα επόμενα βήματα της αδειοδοτικής διαδικασίας καθώς σε διαφορετική περίπτωση οι άδειες θα ανακαλούνται.
Ειδικότερα:

- Η τροπολογία για τις εκπτώσεις στους λογαριασμούς διατηρεί το ποσό της επιστροφής (1 % επί της αξίας της παραγόμενης ενέργειας στην περιοχή) και προβλέπει επιπλέον την επιβολή ορίου κατανάλωσης προκειμένου να ισχύσει η έκπτωση (ώστε να εξασφαλισθεί και ο στόχος εξοικονόμησης ενέργειας). Με την τροπολογία δίνεται επίσης η δυνατότητα η έκπτωση να μη γίνεται μόνο στην αξία του ρεύματος αλλά να επεκτείνεται και στα δημοτικά τέλη που επιβαρύνουν το λογαριασμό του ηλεκτρικού. Όλες οι διαδικασίες καθώς και ο τρόπος προσδιορισμού και επιμερισμού των ποσών θα καθοριστούν με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Εσωτερικών και ΠΕΚΑ. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, οι εκπτώσεις φτάνουν μέχρι 350 ευρώ το χρόνο.
- Σε ό,τι αφορά τις άδειες παραγωγής και το εμπόριο που έχει αναπτυχθεί, όπως επεσήμανε η υπουργός κα Τίνα Μπιρμπίλη μιλώντας σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η διαδικασία θέσπισης συγκεκριμένης προθεσμίας για την έκδοση άδειας εγκατάστασης μετά τη χορήγηση άδειας παραγωγής, ως μηχανισμός επιτάχυνσης των υλοποιούμενων έργων, μετά από την πενταετή εφαρμογή της, αποδείχθηκε αναποτελεσματική , δεδομένου ότι οι ιδιαιτερότητες που εμφανίζει κάθε έργο δεν επιτρέπουν την επιβολή οριζόντιων ρυθμίσεων, όπως η συγκεκριμένη προθεσμία.
Για το λόγο η τροπολογία προβλέπει ρυθμίσεις με τις οποίες, αρχικά δίνεται η δυνατότητα να ανακληθούν άδειες στις οποίες ο κάτοχος αποδεδειγμένα αμελεί να προχωρήσει την περαιτέρω αδειοδοτική διαδικασία, εξαιρουμένων των περιπτώσεων ανωτέρας βίας.
"Υποχρεώνει επίσης, πρόσθεσε η υπουργός, τους κατόχους αδειών παραγωγής από ΑΠΕ να προχωρούν άμεσα στις περαιτέρω αδειοδοτικές διαδικασίες, έτσι ώστε να μπει "φρένο" στο "εμπόριο" αδειών ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ και να ξεκαθαρίσει το τοπίο των μελλοντικών έργων ΑΠΕ από τους επενδυτές, οι οποίοι δεν είχαν σκοπό τη δημιουργία και λειτουργία αυτών των έργων, αλλά είχαν στόχο την κακώς δημιουργούμενη υπεραξία από τις άδειες παραγωγής που ελάμβαναν". Η τροπολογία θα έχει και αναδρομική ισχύ, για άδειες παραγωγής εκδόθηκαν πριν το 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου