Σε περίπτωση που ο φορέας δεν στηριχτεί οικονομικά οι ασφαλισμένοι θα έχουν «δραματική περικοπή στο εφάπαξ το επόμενο διάστημα, που προοπτικά μπορεί να φτάσει σχεδόν και μέχρι την ... κατάργησή του», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής Θανάση Τσιακανίκα.
Στο «κόκκινο» είναι και πολλά επικουρικά ταμεία, με αποτέλεσμα -σύμφωνα με την ΠΟΠΟΚΠ- ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων να απειλούνται με περικοπές συντάξεων μέχρι και 50%. Η κυβέρνηση εκπονεί για τον σκοπό αυτό μελέτες και, ανάλογα με τα αποτελέσματα, θα καθοριστεί και το ύψος των συντάξεων.
Eφάπαξ με «κούρεμα» στο Δημόσιο
Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι πως στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων εκκρεμούν 39.000 αιτήσεις για το εφάπαξ, όταν πέρσι ήταν μόλις 19.000. Ο χρόνος αναμονής για την έκδοση του βοηθήματος είναι 3 χρόνια, καθώς τα έσοδα από τις εισφορές αρκούν για να καλύψουν 500 με 600 εφάπαξ κάθε μήνα.
Για να καταβληθούν τα εφάπαξ σε όσους έχουν ήδη υποβάλει αίτηση απαιτούνται 1.7 δισεκατομμύρια ευρώ. Την ίδια στιγμή το οργανικό έλλειμμα του Ταμείου με βάση τα σημερινά δεδομένα για τα επόμενα 10 χρόνια θα είναι 250 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Σημειώνεται πως η κυβέρνηση ετοιμάζει παρέμβαση και στα Ταμεία που χορηγούν το εφάπαξ. Οι παρεμβάσεις θα αφορούν είτε στην περικοπή του εφάπαξ (π.χ. μείωση 10%) είτε στην αύξηση των καταβαλλόμενων εισφορών (π.χ. αύξηση κατά 3% της εισφοράς των δημοσίων υπαλλήλων).
Οσον αφορά στα επικουρικά ταμεία ενδεικτικά αναφέρεται πως:
- Το ΕΤΕΑΜ (μισθωτοί ιδιωτικού τομέα) το μηνιαίο έλλειμμα είναι πάνω από 30 εκατομμύρια, που σε ποσοστά αντιπροσωπεύει το 15% των παροχών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στο τέλος του 2011 το έλλειμμα θα φτάσει τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Σε περίπτωση που δεν αντιμετωπιστούν οι αιτίες που προκάλεσαν τα ελλείμματα και μεταφερθεί το κόστος των προβληματικών Ταμείων στο ΕΤΕΑΜ, αυτό θα επηρεάσει σημαντικά και το ύψος των ήδη χαμηλών συντάξεων.
- Στο ΤΕΑΔΥ (δημόσιοι υπάλληλοι) η οικονομική κατάσταση είναι καλή. Ομως είναι βέβαιο ότι η ραγδαία επιδείνωση της ασφαλιστικής σχέσης -λόγω συνταξιοδοτήσεων αλλά και του περιορισμού των προσλήψεων στο δημόσιο- θα επηρεάσει αρνητικά τα οικονομικά του Ταμείου.
Διπλή παρέμβαση
Σημειώνεται πως το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε διπλή παρέμβαση στα επικουρικά ταμεία. Από τη μία πλευρά θα μειώσει τις συντάξεις σε όσους φορείς έχουν ελλείμματα και από την άλλη θα επιβάλει ειδική εισφορά στις επικουρικές συντάξεις (σύμφωνα με πληροφορίες σε όσες υπερβαίνουν τα 300 ευρώ).
Σύμφωνα με τον Θανάση Τσιακανίκα, «η κυβέρνηση με την πολιτική της όχι μόνο δεν κινείται στην κατεύθυνση διασφάλισης της βιωσιμότητας του δεύτερου πυλώνα της κοινωνικής ασφάλισης, αλλά κινείται προς την κατεύθυνση συρρίκνωσής της, έτσι ώστε σε επόμενη φάση να ενσωματωθεί η επικουρική στην κύρια σύνταξη και προοπτικά να καταργηθεί».
Στις επερχόμενες παρεμβάσεις στα επικουρικά ταμεία αναφέρθηκε χθες και η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Αθηνά Δρέττα, μιλώντας στο συνέδριο της ΠΟΠΟΚΠ. Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε, οι παρεμβάσεις θα είναι κλιμακούμενες και θα γίνουν με αίσθημα δικαιοσύνης.
Πόσος χρόνος απαιτείται ανά ταμείο
163.000 ασφαλισμένοι στην ουρά για την έκδοση της σύνταξης
Σε 163.000 υπολογίζονται οι αιτήσεις για συντάξεις και εφάπαξ που στοιβάζονται στα Ταμεία. Είναι χαρακτηριστικό πως στις περιπτώσεις της διαδοχικής ασφάλισης απαιτούνται 15 μήνες για την έκδοση της πολυπόθητης απόφασης, ενώ στα επικουρικά ταμεία χρειάζονται ακόμα και τρία χρόνια! Οπως τόνισε χθες ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής, Θ. Τσιακανίκας, «δύο μόνο λέξεις, χωρίς υπερβολή, μπορούν να αποδώσουν την πραγματικότητα: οργανωτικό χάος και κατάρρευση που όμοιά της δεν ζήσαμε μέχρι σήμερα». Σήμερα εκκρεμούν πάνω από 110.000 αιτήματα για απονομή συντάξεων και 53.000 αιτήματα για καταβολή εφάπαξ.
Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής:
ΙΚΑ: Απαιτούνται 7 με 9 μήνες για την έκδοση της σύνταξη, ενώ όταν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση χρειάζονται 15 μήνες.
ΟΑΕΕ: Χρειάζονται 7 έως 9 μήνες, ενώ όταν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση η καθυστέρηση είναι 12 έως 15 μήνες.
Γενικό Λογιστήριο του Κράτους: Οι δημόσιοι υπάλληλοι χρειάζεται να περιμένουν 8 μήνες, ενώ στη διαδοχική ασφάλιση η καθυστέρηση είναι πάνω από 12 μήνες.
ΟΓΑ: Ο απαιτούμενος χρόνος ξεκινά από τους 5 μήνες και όπου υπάρχουν δύο Ταμεία φτάνει τους 15 μήνες.
ΕΤΑΑ: Οι χρόνοι απονομής των συντάξεων είναι διαφορετικοί για κάθε τομέα. Στο Ταμείο Νομικών απαιτούνται 3 με 4 μήνες, στο ΤΣΜΕΔΕ 10 μήνες (15 για διαδοχική ασφάλιση) και στο ΤΣΑΥ 13 μήνες (έως 15 για διαδοχική ασφάλιση).
Ακόμα μεγαλύτερη υπομονή πρέπει να έχουν οι ασφαλισμένοι για την έκδοση της επικουρικής σύνταξης. Ειδικότερα στο ΤΕΑΔΥ απαιτούνται από 2,5 έως 3 χρόνια, ενώ στο ΕΤΕΑΜ από 15 μήνες έως και 2 χρόνια.
Επιτροπή
Στο τραπέζι τα κριτήρια για τα βαρέα
Τα κριτήρια για την ένταξη νέων ειδικοτήτων στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων εξέτασε χθες η επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Μεταξύ άλλων θα λαμβάνονται υπόψη οι συνθήκες εργασίας (π.χ. έκθεση σε ραδιενέργεια), οι ώρες εργασίας (π.χ. βράδυ, κυλιόμενα ωράρια), ενώ δεν αναμένεται να συνυπολογιστεί το τι ισχύει στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Την ερχόμενη Τετάρτη θα συνεδριάσει εκ νέου η επιτροπή για να εξετάσει τις πρώτες ειδικότητες που διεκδικούν την ένταξη στο ειδικό αυτό καθεστώς.
ETHNOS
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου